Lär dig grunderna i att investera…

Att tänka på framtiden och förvalta sitt kapital är både smart och medvetet och hur vi investerar är högst personligt. Det går att vara mer eller mindre involverad, men det finns också olika risker.

Det finns flera investeringsalternativ och det är upp till varje person att välja det som passar honom bäst.

guide till investering

De tre främsta alternativen

Valutor

Valutamarknaden är den största av alla handelsmarknader. Dagligen omsätts det valutor för tusentals miljarder dollar – ja, du läste rätt. Valutahandel skiljer sig från andra handelsalternativ. Valutor handlas i par, vilket innebär att du köper och säljer valutor mot varandra. Valutaparen är indelade i kategorier om stora, mindre och exotiska.

Valutahandel, eller forex trading, går till på två sätt. Du kan växla en köpt valuta mot en annan och tjäna på mellanskillnaden. Det går även att spekulera på priserna. Du öppnar positioner på underliggande valutapar. Om du tror att priset stiger kommer du att tjäna på mellanskillnaden vid en stigning. Om tror att priset ska stiga men det i stället faller, riskerar du att gå med förlust. Positionen måste då stängas för att minska den.

Fonder

En fond kan se ut på flera sätt. Det är en samling av olika tillgångar, som aktier och värdepapper. Dessa delas in i kategorier. Det finns råvarufonder, valutafonder, aktiefonder med flera.

Som fondägare köper du en del i en fond och får ta del av dess vinster. Du betalar en årlig avgift för att äga fonden, oavsett hur det går för den. Fonder kan ha olika risknivåer men de anses i regel vara mindre riskfyllda än t.ex. aktier. För att gå med vinst som fondägare måste du granska fondens aktivitetsgrad, risknivå och avgift.

Aktier

Att äga aktier är ett av de vanligaste investeringsalternativen bland män i Sverige. 6 av 10 män har uppgett att de äger aktier. Andelen kvinnliga aktieägare ökar och fördelningen börjar att jämna ut sig. Vid årsskiftet 2020/2021 ägde 20 procent av svenskarna aktier.

En aktie är en andel i ett företag eller bolag. Som aktieägare är du berättigad till att ta del av företagets utdelningar. De betalas ut när det har gått bra för bolaget. Du som aktieägare kan sälja dina aktier när de har stigit i värde och ta ut mellanskillnaden i vinst.

nybörjare investera

Andra investeringsalternativ

Investeringsmarknaden sträcker sig längre än till de tre nämnda marknaderna. Det går att investera i kryptovalutor, råvaror och obligationer. Det finns de som väljer att investera i fastigheter. Att äga sin egen bostad brukar ses som en långsiktig investering. Den som äger flera fastigheter kan hyra ut dem.

Ett annat alternativ är att lägga sina sparade pengar på ett traditionellt sparkonto. Det här är ett bra alternativ för den som sparar kortsiktigt, t.ex. till ett större inköp eller en resa. Nackdelen med sparkonton är att de väldigt sällan har någon ränta. Det innebär att pengarna inte växer med tiden, vilket är syftet med en investering.

All investering har samma mål: att öka kapitalet. Det är upptill dig att bestämma vilket alternativ som intresserar mest, vilken risk du vill ta och hur mycket du vill investera.

Föregående artikelSlips Till Button Down-Skjorta, Funkar Det? Är Det Snyggt?
Nästa artikelCosmopolitan – Inte Bara För Ytliga Kvinnor I Dåliga Serier
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.