Vi spenderar 24 år av våra liv sovandes, men är det tillräckligt?

Sömn är ett av de absolut vanligaste samtalsämnena i dag, det är nästan på nivå med vädret. Varje dag hör man folk prata om hur trötta de är, hur länge eller kort de sovit och hur svårt de hade att komma upp på morgonen. Det är dock inte så konstigt, sömn är extremt viktigt för att vi skall fungera normalt, och små störningar i sömnen kan påverka oss väldigt mycket.

Men den största frågan av alla är ändå: ”Hur mycket sömn behöver en vuxen?”
För att besvara den här frågan så skapade Amerikanska forskare 3 testgrupper och lät dem sova 8h, 6h respektive 4h per natt. Efter bara en vecka såg de tydliga resultat.

Sömnskuld

Resultatet av studien visade tydligt att man hela tiden samlar på sig en sömnskuld för varje natt man sover för lite. Det låter ju inte så bra, men tack och lov så kan hjärnan och kroppen snabbt återhämta sig om den bara får några dagar med god sömn. Men det innebär att ju fler nätter av dålig/för lite sömn desto fler nätter behöver du för att återhämta dig.

Men hur mycket är lagom?

Nu när vi vet att man tar skada av att sova för lite, men att vi kan reparera skadan genom att ”sova ikapp”, så är det ju bara en fråga kvar, ”Hur mycket sömn behöver en vuxen?”.

7-8h?

Enligt ett flertal studier så verkar den generella rekommendationen vara 7-8 per natt. Mindre sömn än det kan öka risken för hjärt och kärlsjukdomar och fetma. MEN det har visats att om du sover mer än 7-8h per natt så ökar risken för kärlsjukdomar och fetma också. Så både för mycket och för lite är alltså skadligt

Hur mycket sömn behöver en vuxen
Både för lite och för mycket sömn ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt fetma

Det är individuellt!

Men självklart så är det inte så enkelt som 7-8h/natt. Andra studier har visat att personer med en specifik gen-mutation (inte speciellt ovanligt) kan sova 6h per natt utan några som helst negativa effekter på reaktionsförmåga eller ”hjärnkraft”. Så kortfattat så är det individuellt, och det bästa du kan göra är att ta reda på ditt eget behov istället för att följa ett snitt.

För att ta reda på hur mycket sömn du behöver så rekommenderar jag att du följer råden i vår guide till hur man går upp tidigt. Gör du det så kommer du efter en kort tid helt enkelt följa kroppen och på så vis alltid sova precis lagom. Du bör också läsa vår sömnguide om du vill få bättre sömn i allmänhet.

Hur mycket sömn behöver en vuxen?

Som vanligt kan vi ta hjälp av AsapSCIENCE för att få en vetenskaplig förklaring på hur mycket sömn en vuxen faktiskt behöver.

Föregående artikelMan utklädd till Stormtrooper äter roadkill och vandrar 18 månader i Australien
Nästa artikel”Hur ofta kollar man mobilen?” Självklart finns det en app som vet
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.