Uppgradera hemmet med en fototapet…

Fondväggen har länge varit ett populärt en design-stil i Svenska hem. Fondväggen gör det enkelt att skräddarsy sitt vardagsrum eller sitt sovrum. Oftast väljer man vita väggar i övrigt och sedan en vägg i en annan färg, som sätter tonen i rummet. Vanligt är att man också jobbar med möbler i neutrala färger och sedan accessoarer och detaljer som går i samma färg som fondväggen.

Men på senare år har våra Svenska hem blivit allt vitare, alltså vita väggar, vitt golv, vitt tak och vita möbler. Det är fräscht, det är snyggt och det är flexibelt. Men när allt är vitt kan en enkel fondvägg i sandbeige eller ljusblå kännas lite platt. Det är här fototapeten kommer in i bilden! En fototapet ger rummet ett helt annat liv än en enfärgad fondvägg.

I den här guiden ger vi tips på var du kan köpa riktigt fina fototapeter, samt en kort genomgång i hur du lättast sätter upp dem på ett snyggt sätt.

Miljontals möjligheter till personlig touch

Fototapeter finns i mängder av olika motiv, och många av de företag som erbjuder fototapeter låter dig också göra tapeter av dina egna foton. Du kan alltså ha den där bilden på den oförglömliga solnedgången i Vietnam som fototapet i vardagsrummet. Om inte det skapar en personlig touch i hemmet så vet jag inte vad som gör.

Köpa fototapet

Vill du veta det vad finns för motiv, eller möjligheter att skapa en tapet av dina egna foton så bör du kolla in https://www.photowall.se/, där finns massvis med snygga fototapeter i riktigt hög upplösning. På Photowall ingår också alltid tapetlim vilket är väldigt smidigt.

5 Tips när du ska sätta upp en fototapet

Här är några användbara tips när du ska sätta upp en fototapet. Så att det både går så enkelt som möjligt och blir så bra som möjligt. Kom ihåg, att var väl förberedd säger en hel del om en mans karaktär.

1: Temperatur i rummet

För lättast montering så bör du ha 20 grader celsius i rummet. Detta eftersom limmets egenskaper och tapetens beteende är som bäst då. Har du satt tapet förr så förstår du varför detta är viktigt.

2: Ha gott om golvyta

Städa inte undan lite halvhjärtat när du ska sätta en fototapet, det kommer du snabbt att ångra. Bäst är det om du tömmer rummet nästan helt. Bort med alla möbler inom 3 meter från väggen, för du kommer att behöva den ytan att röra dig på. Inget är så jobbigt som att stå där med en limmad tapetvåd och sen fastna på en kant som gör att du råkar vika tapeten. Hemskt är det.

3: Stödlinjer

Om tapeten du sa sätta är mindre än väggen så kommer du vilja ha motiven centrerat på väggen, annars kommer det så klart de väldigt konstigt ut. Om du ska sätta tapeten mitt på väggen så gör du detta lättast genom att först rita upp stödlinjer på väggen. En blyertspenna och ett vattenpass funkar utmärkt till detta. Stödlinjerna måste ritas både logrätt och vågrätt, så att ett kors bildas. Med hjälp av dessa stödlinjer kan du sedan fästa tapetens våder så att hela motivet hamnar centrerat.

4: Låt limmet svälla 3 minuter

Applicera tapetlimmet på arkets baksida och låt detta vila i 3 minuter. Detta gör att tapeten suger åt sig av limmet och sväller något. Det är viktigt att du låter alla ark av tapeten svälla lika länge, för att de ska få samma egenskap på väggen och torka likadant.

5: Undvik luftbubblor

När du sätter fast ett ark av tapeten så gör du det genom att först måtta kanten så att du vet att den sitter rätt. Därefter så använder du en tapetborste och trycker fast tapeten på mitten och drar med borsten utåt kanterna. Detta gör att du trycker ut luftbubblor samtidigt som du fäster tapeten. Luftbubblor bakom tapeten är blad det jobbigaste med att sätta tapet, så du vill göra detta rätt från början.

Avslutningsvis

Fototapeten är ett mer personligt alternativ till den klassiska fondväggen. Att sätta tapet är dock inte alltid helt enkelt, men det är något alla män bör kunna, precis som att sy i en knapp. För att underlätta för dig så kommer här våra 5 bästa tapet-sättar-tips:

  1. Rätt temperatur i rummet – När du sätter tapet ska det vara 20 grader i rummet. Denna temperatur gör tapeten och limmet lättargetat.
  2. Ha gott om golvyta – Städa undan rejält innan du börjar sätta tapeten. Ha minst 3 meter fritt från väggen.
  3. Stödlinjer – Om din tapet är mindre än väggen så vill du ha den centrerad. Rita upp stödlinjer både vågrätt och logrätt för att enkelt kunna passa in tapeten på mitten av väggen.
  4. Låt limmet svälla – Applicera limmet på tapeten och låt det svälla i 3 minuter. Detta gör att tapeten suger åt sig av limmet och sväller, vilket i sin tur gör att den fäster ordentligt på väggen.
  5. Undvik luftbubblor – När du fäster tapeten så vill du göra det med hjälp av en tapetborste och sedan trycka på tapeten från mitten och utåt, så att du trycker du alla luftbubblor.

Lycka till!

Föregående artikelRetrospelen Som Blivit Populära Igen
Nästa artikelViktiga Tips För Att Leva Längre
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.