Är du bra på att konversera? Vet du skillnaden på att prata och att konversera?

Att konversera känns som en självklarhet, alla kan prata och svara på enkla frågor. Men att verkligen konversera på riktigt, det är en konst, och som med alla konster så finns det tips och hemligheter.

Vadå konversera på riktigt?

Det är skillnad på att genomföra ett helt vanlig kall-prats-samtal och på att fånga din lyssnares uppmärksamhet samtidigt som du visar uppenbart intresse och får hela dialogen att bli minnesvärd.
Skillnaden på en konversation och lite vardagligt kallprat är vad det mynnar ut till. En konversation skall mynna ut i något minnesvärt eller förändrande. En person du precis konverserat med skall ta något med sig ifrån samtalet.

Det är således rätt stor skillnad på konversera och att ”bara prata”. Men vad är hemligheterna för att bli bättre på att konversera då?

1: Man skall vara försiktigt med att ”vara sig själv”

Vill du bli riktigt bra på att konversera så måste du förstå att man inte alltid skall vara sig själv, och att det folk uppskattar mest, definitivt inte är när folk ”bara är sig själva”.
För det första så är ”sig själv” något helt unikt, vi är alla olika, Därför kan det självklart inte vara ett bra tips, eller en hemlighet.

För det andra så vill folk klicka med varandra, man vill känna tillhörighet. Om du bara ”är dig själv” och kör på om bilar, WoW eller kockknivar när den andra personen är helt ointresserad av det så kommer det inte bli mycket till konversation.
Det handlar helt enkelt om att kunna prata om lite allt möjligt, och det kräver att man är allmänbildad och inte bara sitter hemma hela dagarna.

Det är som sagt en konst att vara bra på att konversera, och vill man lära sig en konst så måste man vara beredd på att anstränga sig och att spela med.

2: Var genuint intresserad

Det spelar ingen roll om personen du pratar med berättar om något du inte är intresserad av, det finns ALLTID något intressant att hämta ur varje samtal. Det kanske inte är grundstoryn bakom det en person berättar, men du vet aldrig var ett samtal kommer leda om du inte hänger med i det.

Även om det är lite pajigt så kommer jag att citera allas vår Don Draper:

”If you don't like what's being said, change the conversation”

Vad betyder det egentligen?

Vi antar att du är helt ointresserad av bilar, och låt oss också anta att din samtalspartner påbörjar en anekdot om bilar. Du har nu två val, du kan antingen vantrivas i samtalet och vänta ut det. Eller så kan du engagera dig i det och använda anekdoten som en språngbräda till ett helt annat ämne som både du och den andra personen gillar.

Om det finns ett råd som är viktigare än något så är det detta. Engagera dig oavsett om du gillar ämnet eller ej, och styr det sedan dit du vill.

3: Känn av den du pratar med

Är du inte helt socialt handikappad så kan du känna i luften om den andra personen uppskattar samtalet eller ej. Det är väldigt tydligt.
Så var lyhörd på den eller de du pratar med och byt samtalsämne om du märker att de tappar intresse.

4: Ta reda på vem du pratar med och hitta gemensamma nämnare

Att ha bakgrundsinformation om den du pratar med underlättar självklart, du vet själv att det är lättare att hålla en dialog igång med någon du känner än en bekant du bara träffat som hastigast.

Hur skall du ta reda på mer om personen du pratar med då? Ställ frågor!

Inom försäljning, ett yrke som till stor del handlar om konversationsteknik, så pratar man ofta om att man skall lyssna dubbelt så mycket som man pratar. Det är därför man har två öron och en mun. Ställ relevanta frågor så kommer du successivt att lära dig mer om den du pratar med.

5: Se till att veta saker!

Vet du ingenting (som Jon Snow) så kommer du inte ha speciellt mycket att bidra med i ett samtal (det är därför Jon Snow är så tyst hela tiden). Ju mer du vet om allt möjligt desto mer har du att prata om och desto större chans är det att du har ett vasst samtalsämne att slänga fram.

Var kan jag hitta bra samtalsämnen och annat intressant att kunna?

Till att börja med så bör du kolla in våra taggar för Samtalsämnen och Allmänbildning. De finns där av en anledning, och är fyllda med allt möjligt att prata om. Utöver det så är det en stark rekommendation att signa upp dig på vår fredagssummering, då får du intressanta och allmänbildade artiklar rätt in i din inkorg varje fredag.

[mc4wp_form]

När du läst alla de artiklarna så kan vi rekommendera siter som Lifehack och Mashable. Där finns det alltid något intressant.

Slutord

Konsten att konversera är, precis som alla andra konster, något man måste öva på och något som man alltid kan bli bättre på.

Hitta dina svaga punkter i listan ovan och se till att jobba på dem så kommer du snabbt märka att du kommer ha bättre konversationer, lära dig mer och bli bättre på att läsa av människor. Som du förstår så är det en cirkel som går runt och gör dig lite bättre hela tiden.

Föregående artikel7 Konstiga lagar som fortfarande är ”i bruk”
Nästa artikelSå får du till en riktigt bra hisspitch! Sälj dig själv på 30 sekunder!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.