Slöa knivar är ett gissel, att stå och såga i en hal tomat är både frustrerande och riskabelt…

Ja fy, visst är det hemskt att behöva sticka hål på tomaterna med spetsen på kniven för att den inte bara skall glida omkring när du försöker skiva dem? Vore det inte skönare om kniven bara var vass nog att smidigt skära igenom dem?

För att göra ditt liv i köket lite lättare så har vi sammanställt den här korta och enkla guiden till hur man slipar knivar. Både i textform och videoform för dig som inte pallar läsa, eller helt enkelt bara vill se exakt hur man skall göra.

Slipa knivar – Lite som att tälja

För att slipa dina knivar så behöver du först och främst ett slipstål, något som du får med i de flesta knivsett. När du har slipstålet så följer du bara nedanstående guide, så har du strax en riktigt vass kniv som lätt skär igenom en tomat utan att halka omkring.

Så här slipar du knivar
  1. Håll ditt slipstål och din kniv i varsin hand
  2. Ta kniven och lägg den längst ned på slipstålet, så de tillsammans formar ett kors
  3. Lägg kniven platt mot stålet och vinkla sedan upp den i ungefär 10 graders vinkel, med eggen kvar mot slipstålet
  4. Dra bladet mot stålet i en båge så att när kniven når slutet på slipstålet så är tippen av kniven mot tippen av slipstålet
  5. Upprepa tills kniven är vass

Det hela är otroligt mycket lättare än det låter och det räcker med att du slipar din kniv ett par drag inför varje gång du skall använda den för att det skall hålla sig riktigt vass och fin.

Hur slipar man knivar? – Videoguide

Sammanfattningsvis

Det är mycket lättare än man tror att slipa knivar och hålla dem vassa och fräscha. Och ju tidigare du försöker lära dig tekniken, desto snabbare kommer du slippa frustrationen med att kniven halkar omkring på tomaterna.

Föregående artikelDjävulsbebisen anfaller New York – Total Panik!
Nästa artikelVilket är världens lyckligaste land? – Vi ligger riktigt bra till! Tyvärr kan vi inte säga detsamma om Bénin
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.