Vet du vad du skall kolla lite extra på om du skall köpa begagnad bil?

Att köpa begagnad bil kan vara knepigt, hur vet man om den är i bra skick eller inte? Tack och lov så behöver man inte vara ett bilgeni eller en mekaniker för att kunna göra ett vettigt bilköp. Här är en guide med 7 saker vilken gröngöling som helst klarar av att kolla på, saker som man bör tänka på när man köper begagnad bil.

1: Inget konsumentskydd vid privatköp

Köper du av en privatperson (t.ex. via Blocket) så omfattas du inte av konsumentköplagen. Det innebär att du har ett dåligt skydd efter köpet. Så var extra noggrann vid bilköp två privatpersoner emellan.

2: Rost

Rost är något man ser en hel del av i Norden. Vi har blöta vintrar och saltar våra väger, inte idealförhållanden för plåt. Ett specifikt område du bör titta närmare på är sparklådan, vilket är plåten som går under dörrarna. Anledningen till att det är värt att kolla lite extra just här är för att det är en jäkla massa jobb att byta ut dessa. Det är betydligt lättare att byta en framskärm eller en motorhuv.

Rostig sparklåda
En rostig sparklåda

3: Bromsar och däck

Bromsarna är en no brainer, men det känns ändå viktigt att ta med dem i listan, just eftersom de är så fundamentala. Det du skall titta på är om bromsarna tar bra (provkör bilen!) och så att de inte ligger på och sliter även när du inte bromsar.

Precis som bromsarna är däcken kritiska att kolla på. Du bör läsa på lite om vad Transportstyrelsen säger om mönsterdjup, så du vet vad du skall kolla på. Utöver mönsterdjupet så är det viktigt att kolla så däcken inte är torra och spruckna.

4: Damasker

Damaskerna är gummidelar som skyddar hjullagren och drivknuten. Drivknuten är kritisk i överförandet av kraft från växellådan till hjulen som får bilen att gå framåt. Om damaskerna är torra eller spruckna så var det dags att byta dem för länge sedan, eftersom detta innebär att de skyddar sämre. Om damaskerna är fuktiga så läcker de troligtvis, vilket också kan skada drivknuten och hjullagren.

5: Fronten och runt dörrarna

Det du vill titta efter är så att karossen inte är krokig någonstans. Om du hittar något som buktar utåt, eller något som gör att bilen inte är strömlinjeformad så kan det tyda på att bilen är krockskadad men ”lagad”. Har inte köparen redan nämnt detta så bör du avbryta köpet. En krockskada kan påverka bilen en hel del, och att säljaren försöker dölja detta är inte ett gott tecken.

6: Serviceboken, leta efter fiffel

Alla bilar har en servicebok. Där ser du alla servicear bilen fått. Du ser när de gjorts, vart de utförts, vad som gjorts och vem som gjort dem. Här är det så klart bra att kolla vad som åtgärdats de senaste åren. Men en sak som är allt för vanlig, och som många missar, är att kolla efter misstänksamma mönster. Har samma person på samma verkstad, vid samma tid servat bilen de senaste 7 åren? Verkar bilens skicka stämma överens med regelbunden och utförlig service? Om det känns lite skumt så kan det vara så att man fuskat med servicen. Vill du dubbelkolla servicearbetet så kan du alltid ringa till verkstaden och fråga vad som är gjort. Om arbetet står med i deras system så är de med största sannolikhet äkta. Om inte så är stämplarna troligtvis köpta.

7: Mil-antalet

I varje bil finns en räknare som berättar hur långt bilen gått. Det är basic-kunskap. Men något de flesta inte tänker på att kolla är så att mil-antalet från senaste besiktningen stämmer överens med det nuvarande mil-antalet. Är det ”oförändrat” sedan senaste besiktningen för ett år sedan? Om så är fallet så är det dags att bli lite misstänksam, har den verkligen stått still ett år? Troligtvis inte, det är mer troligt att de lyckats ställa om räknaren för att fuska med hur långt bilen egentligen gått.

Ute efter begagnad bil?

Är du ute efter en begagnad bil och bor i södra Sverige? Då kan du kolla in Mårtenssons Bil.
Mårtensson har köpt och sålt bilar sedan 1952. De har en lättanvänd och tydlig hemsida samt bra service. Så om du inte riktigt känner att du vill ta riskerna med att köpa via blocket så är de ett klockrent alternativ.
Köper du av dem så behöver du dessutom inte oroa dig över konsumentskydd, eftersom de är auktoriserade försäljare så gäller konsumentköplagen som vanligt.

Föregående artikelZombify – Lite splattrig Halloween i mobilen!
Nästa artikelChelsea boots – 5 riktigt snygga vinterskor!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.