Att bli bäst på något är en attraktiv tanke, att vara en mästare. Men vad krävs egentligen för att ta sig dit?

Malcom Gladwell skrev boken Outliers, där han beskriver sin teori om att det krävs 10.000h för att bli en expert på ett område, att bli en mästare, att placera sig i toppen inom ett ämne, en konst eller en sport .

Gladwells hypotes är att expertis inte nödvändigtvis kräver en medfödd talang eller genetiska fördelar, utan det enda som krävs är att man gör sina timmar. Stämmer det verkligen? Jag tror defintivt på teorin, dock så kräver det att man gör det på rätt sätt. För det är en enorm på skillnad på 10.000h och 10.000h, man måste vilja bli bäst, aktivt jobba för att bli bättre och skilja på att endast utföra något och att aktivt träna.

10.000h är längre än man först tror, det är också därför jag stödjer teorin, jag tvivlar på att en stor mängd människor har ägnat minst 10.000h till något och ändå inte tagit sig till topp-skicktet inom det området. Till exempel så ser vi att om man utövar något i samma utsträckning som ett heltidsjobb, så tar det ändå ca 5 år att nå expert-nivå. Få människor lägger ned så mycket tid på något, och även om de gjort det, så har de sällan ägnat sig åt aktiv träning, snarare ”passivt” utförande.

Här nedan är en infographic som beskriver skillnaden mellan att aktivt träna och, att mer eller mindre, passivt utföra något. Men frågan kvarstår, krävs det 10000 timmar för att bli bra?

Hur blir jag riktigt skicklig på något?
Hur blir jag riktigt skicklig på något?

Skillnaden mellan att träna på något och att endast utföra det

När man pratar om att bli bättre på något så är det alltid samma saker som kommer på tal, gå utanför din Comfort zone, utvärdera dig själv, ha självinsikt. Och de återkommer av en anledning, för att det är rätt sätt att göra det på.

Enligt Gladwell så är en viktig aspekt av 10.000h-teorin att man under dessa 10.000h aktivt försöker bli bättre, att man inte bara ”gör det man gör”.

Ett bra exempel kan man få på i stort sett alla arbetsplatser i världen. Vilka är det som avancerar i alla företag? Är det de som kommer till jobbet varje dag och sitter av sina timmar, tar exakt 1h lunch, håller hårt på sina raster och känner att när klockan slår hemgång är dagen höjdpunkt? Eller är det de som jobbar aktivt, försöker lära sig allt, inklusive det de inte behöver kunna, de som inte nödvändigtvis håller sina raster heliga och som funderar på vad de kunde gjort bättre när det är dags att gå hem?

hur-blir-jag-bäst-på-något?
Hur mycket tid krävs det för att bli en expert?

 Det tar tid att bli riktigt bra på något

Hade det varit lätt att bli bäst på något så hade världen sett mycket annorlunda ut. Det är svårt, och det tar enormt mycket tid.

Som vi ser i diagrammet ovan så får man räkna med många år av hårt arbete. De flesta har inte 40h per vecka att lägga på en hobby, och kommer därför inte att nå en mästarnivå, vilket självklart inte är nödvändigt för att njuta av sin hobby. Men vill man bli bäst så måste man vara beredd på att lägga ned mängder med tid. I infographicen nedan ser vi två exempel på extremt framgångsrika personer, där man ganska enkelt kan se att det ligger något bakom 10.000h-regel.

10000 timmar för att bli bra!

10000 timmar för att bli bra
Det krävs aktiv träning och självinsikt i 10000 timmar för att bli bra!
Föregående artikelUnknown – Filmtips i höstmörkret
Nästa artikelDina sinnen ljuger för dig
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.