Var lite mer Don Corleone…

Vi har tidigare skrivit en artikel om EQ. Där diskuterade vi vad EQ är (Emotional Quotient) samt hade ett test där du kan mäta din emotionella intelligens. Men hur blir det då om du inte får ett högt resultat? Är jag helt förlorad om jag både har låg EQ och IQ?

Räds icke – det råkar vara så att många av oss endast har hört termen EQ och det är svårt att sätta fingret på hur det egentligen tar sig uttryck. EQ betyder som bekant förmågan att hantera andra människor. Dina sociala skills helt enkelt.

Säljaren med hög EQ

Under sin tid som ökänd TV-värd hade Johnny Carson ”världens bästa försäljare” i studion.

Carson frågade sin gäst ”Jag förstår att du sålde mer än någon annan försäljare i år på ditt företag. Kan du sälja något till mig nu?”
Försäljaren sa ”vad skulle du vilja att jag sålde till dig?”

”Jag vet inte, vad sägs om den här askkoppen” svarade Carson

”Varför skulle jag sälja dig en askkopp?” frågade försäljaren

”Tja, det är en bra sak att ha i närheten, en hel del av våra gäster använder det och den matchar också skrivbordet” svarade Carson

Försäljaren frågade ”Hur mycket tror du att askkoppen är värt?”

”Jag vet inte kanske 199 dollar” svarade Carson

”Vet du vad? Du kan få den för 50 dollar”

Händelsen är ett perfekt exempel på en person med hög EQ, det vill säga att försäljaren visste hur konversationen skulle sluta innan den ens hade börjat. Men hur var det nu om jag inte hade hög EQ?

Låt oss besvara din fråga med en fråga: Har du hört uttrycket fake it ’til you make it? Nu menar vi inte att du ska gå runt och ljuga. Det finns nämligen 7 Saker personer med hög EQ INTE gör, saker som du kan kopiera.

hög eq innebär
Reagerar du ofta förhastat? Då har du nog inte superhög EQ

1: De reagerar inte förhastat

Det är lätt att bara slänga ur sig saker, speciellt mitt upp i en intressant diskussion där du mer än gärna vill framföra dina egna åsikter. Försök analysera situationen istället. Ha lite tålamod och vänta på vad de andra har för åsikter. I Gudfadern-trilogin är Don Corleone ett utmärkt exempel på EQ. Han är avslappnad och lyssnar till vad andra har att säga, när han själv väl öppnar luckan så gör han det med auktoritet. Undvik att fatta beslut om du är arg eller irriterad.

2: De blir inte bittra

Bitterhet är oftast larv. Förutom att det skapar dålig stämning i en grupp är det också något som inte riktigt går att ”bota” hos den som är bitter. En bitter person älskar att skylla på alla andra och det är aldrig ens eget fel. En person med hög EQ tar ansvar för sina handlingar både i stunden men också i framtiden. Exempelvis om personen med hög EQ begår ett fel, kommer den ta ansvar för att rätta till felet men också se till att det inte upprepas i framtiden. Vanligt folkvett kanske du tycker men det är betydligt svårare i verkligheten.

3: De låter inte andra stiga dem åt huvudet

Detta är något som barn ofta har problem med. De surar när föräldrar säger åt dem vad de inte får göra. Ett tydligt tecken på omognad. Personer med hög EQ är tåliga i motgångar och vågar ta tag i sina problem. Ett tydligt tecken är att inte älta historiska problem utan istället lära av det och sedan blicka framåt.

4: De omfamnar inte negativitet

Följande bitterhet så finns det många som tenderar att fokusera på det negativa i alla sammanhang. Oftast för att det är enklare att se brister än att hitta möjligheter. Att se något som negativt innebär oftast att personen drar slutsatsen om att det inte går att göra något åt det och därför rent skiter i det. Medan att se saker positivt, initialt, kan verka jobbigare eftersom du då måste ta itu med dina problem. Men i längden kan vi lova att positivitet krossar en negativ syn. Låt dina egna personliga mål motivera dig.

Om du måste äta två grodor, ät alltid den största först. Om du istället är negativ och skiter i att äta någon av dem, kommer grodorna para sig och du får istället tre grodor. Då vet du inte vilken du ska äta först.

hög eq person
Människor med hög eq omfamnar inte negativitet

5: De glömmer inte balans

Personer med hög EQ försöker hitta balans i livet. Det innebär att de undviker överdriven pessimism och negativa tankar. Men det innebär också att inte dumdristigt hoppa från det ena blänkande objektet till det andra. Det vill säga att krydda livet med lite hederlig realism och slänga in en gnutta optimism i det. Ingen går runt och är ett lyckopiller hela tiden men allt blir mycket enklare om man ser det ur en positiv synvinkel.

6: De undviker inte nya erfarenheter, idéer, eller människor

Nu snackar vi inte om att du ska kasta dig ut från en klippa med ett gummisnöre runt fötterna. Det handlar mer om vardagliga aktiviteter och människor du träffar på. Det värsta som finns är fördomar om andra. Försök att lägga dina förutfattade meningar åt sidan och öppna dig för nya saker, det kan leda till fantastiska lärdomar och diskussioner. Tänk på att du inte alltid kan ha rätt, ibland är det bra att ta in nya perspektiv och kunna se det från olika vinklar. Kan dessutom lova att din flickvän kommer tacka oss för det här tipset.

hög eq vad betyder
Personer med hög EQ räds inte nya situationer och nya erfarenheter

7: De fokuserar inte bara på själva

Precis som ovan så handlar det om att våga ta in nya erfarenheter. Att låta andra tala till punkt och se saker ur nya perspektiv. Sluta läxa upp folk och lägg inte tid på att försöka konvertera andra till det du tror på. Folk bryr sig om det de bryr sig om och på lång sikt är det svårt att rucka på det. Försök istället dra lärdom av andras tankar. I värsta fall lär du dig vad du ska undvika.

Sammanfattningsvis om saker personer med hög eq inte gör

Låt oss nu kort sammanfatta den här listan med 7 saker folk med hög EQ inte gör:

  1. De reagerar inte förhastat
  2. De blir inte bittra
  3. De låter inte andra stiga dem åt huvudet
  4. De omfamnar inte negativitet
  5. De glömmer inte balans
  6. De undviker inte nya erfarenheter
  7. De fokuserar inte bara på sig själva

Hur känner du? Stämmer dessa 7 saker in på dig eller inte? Behöver du slipa på din EQ?

Föregående artikel5 Bästa Tipsen För Att Öka Vinstchanserna På Online Casino
Nästa artikelVälklädd Utan Kostym – 5 Tidlösa Stilar
"If you need a friend, get a dog". Ibland citerar jag fiktiva personer, ibland skriver jag om dem. Men för det mesta är det en lögn. När jag inte unnar mig en India Ale från Nils Oscar på "bästkusten" läser jag om sådant som intresserar mig. Jag önskar jag kunde säga att jag alltid är objektiv. Men det vore två lögner i samma bio. Det värsta som finns? När personer säger "enligt min åsikt" - Jag vet att det är din åsikt, det är du som säger det."