100 personer landar på en ö, sen är det alla mot alla…

Du har säkerligen hört talas om spelet Fortnite, folk pratar om det överallt och alla former av spel-streaming-tjänster så som Twitch och Youtube fullkomligt exploderar av nya streamers, videor och montage. Men vad är Fortnite och varför är det så sjukt populärt?

Det kallas ”Battle Royale”

Premissen för spelet är att 100 personer hoppar fallskärm och landar på en öde ö där de behöver söka efter vapen och utrustning, sen ska de helt enkelt ha ihjäl varandra tills endast en lever. Det är väldigt tydligt, väldigt straight forward, vilket är en av spelformatets stora dragningskrafter.

Det finns även ett Minecraft-liknande spelläge i Fortnite, men det är långt ifrån lika populärt som ”Battle Royale”-läget.

Fortnite är stort inom E-sport

Sedan Fortnites lansering har det vuxit till att bli ett av de största spelen inom E-sport, något som gör det ännu mer populärt. Professionella gamers tävlar regelbundet i Fortnite och förra världsmästerskapen hade en prispott på 30 miljoner dollar, en enorm prispott.

Detta har så klart även lett till att Fortnite lockat ytterligare en målgrupp, gamblers. Det går så klart att betta på Fortnite på alla stora bettingsiter. Är du sugen på att testa själv så är vårt tips så klart att först leta upp en bonuskod, jag menar ska du satsa pengar på Fortnite så kan du lika gärna få lite gratispengar att lägga till potten. Kolla t.ex. efter en comon bonuskod, det är en stor och etablerad bettingsite med gott om alternativ.

fortnite

Battle Royale är inget nytt fenomen, men det har inte riktigt funkat tidigare

Den här typen av spel, eller sammanhang så att säga, är dock inget nytt. Allting började år 1999 när Koushun Takami släppte boken: ”Battle Royale”. Boken handlar om hur man i ett alternativt framtida Japan varje år slumpvis väljer ut 50 högstadieelever som skickas till en öde ö, där de får strida tills endast en lever. Syftet är att den fascistiska staten ska ingjuta fruktan och osäkerhet i sitt kuvade folk, så att de slipper eventuella uppror.
Låter det bekant? Ja, film- och bokserien Hunger Games är en direkt kopia av Koushuns bok från 1999.

Som du förstår så är Fortnite helt enkelt baserat på den bästsäljande bokens idéer. Men Fortnite är inte det första spelet av det här slaget. Både ”H1Z1” och ”The Culling” är exempel på spel som försökt sig på genren, men inte riktigt lyckats uppnå samma gigantiska framgång som just Fortnite. Troligen beror det på att Fortnite är det första spelet i genren som lyckats förenkla och effektivisera spelstilen tillräckligt mycket för att den ska passa alla typer av spelare och framförallt, alla typer av plattformar.

Ett av de första, äkta, ”cross plattform”-spelen

Ja, Fortnite finns på så gott som alla aktiva plattformar, vilket är mer eller mindre unikt. Någon som sitter i soffan med sitt Playstation 4 kan alltså spela tillsammans med en kompis som sitter på bussen med sin iPhone 8, ett stort steg för spelindustrin som länge plågats av företag som vägrar tänka nytt och helst vill låsa in spelarna på sin egen plattform.

vad är fortnite battle royale

Drake gästade en topp-streamer

Ett stort genombrott för Fortnites enorma framgång var i Mars 2018 när artisten Drake streamade Fortnite tillsammans med den populära Twitch-streamern ”Ninja”. Kanalen hade då över 635.000 tittare samtidigt, nästan dubbelt så många som det tidigare rekordet i på 388.000.

fortnite drake ninja stream

Sammanfattningsvis

Fortnite är alltså ett spel i kategorin ”Battle Royale” som går ut på att 100 personer blir strandsatta på en öde ö där de slåss tills endast en lever. Det finns på de allra flesta aktiva plattformar och är ett av de första spelen i historien som erbjuder 'cross plattform play'.

Föregående artikelUt i den friska vårluften! Här är 5 påskaktiviteter för hela familjen
Nästa artikelKikki D Köper Elcykel Av Mystisk Spansk Man – *Reklam*
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.