Det är faktiskt ganska enkelt att få snabbare wifi hemma…

Funkar inte internet i köket, är hastigheten som ett 56k-modem nere i källaren eller kan det vara så att du Netflix ständigt buffrar när du kollar på film i badrummet? Vanliga wifi-problem som vi alla tampas med då och då. Men det finns en massa saker du kan göra för att få både mer stabilt och snabbare wifi. I den här guiden går vi igenom 3 saker du bör prova om du inte är helt nöjd med ditt wifi.

1: Flytta på din router

De flesta av oss vill inte att routern ska synas, för det är ju en oerhört ful pryl. Men snabbt wifi och en osynlig router är tyvärr motsatta varandra. För att routern ska fungera optimalt bör den stå fritt och öppet, långt ifrån element, soffor, kylskåp och bärande väggar som gör det svårt för signalen att nå ut i hela lägenheten. Det ironiska är så klart att de flesta av oss har gömt routern bakom soffan, kanske till och med bredvid ett element i metall. Ja du förstår säkert att det första du bör göra är att flytta på routern och se om du får snabbare wifi.

2: Uppgradera din router

Man kan tro att icke-organiska teknikprylar borde kunna ”leva” hur länge som helst. Men så är inte fallet. Precis som människor och djur så slits de ut med tiden och fungerar sämre och sämre. Är det mer än 24 månader sedan du bytte din router så kan det vara dags att uppgradera den till en ny. Det bästa i en sån situation är att du sällan behöver köpa en ny själv, det enda du gör är att ringa din internetleverantör och säga att du funderar på att avsluta abonnemanget eftersom det funkar så dåligt. Då kommer du få ett erbjudande om att stanna kvar, få en ny router och eventuellt lite rabatt i några månader. En beprövad teknik.

snabbt internet med router hemma

3: Dela upp ditt nätverk

Moderna routrar ger dig möjligheten att använda två olika frekvenser, 2,4 gigahertz (2,4GHz) och 5 gigahertz (5GHz). 2,4 GHz når mycket längre än 5 GHz, men det senare alternativet klarar av högre hastigheter. När du aktiverar 5 GHz-frekvensen, vilken oftast är inaktiverad när du först installerar routern, så kommer du ha två olika nätverk hemma, döp dem på ett smart sätt så du enkelt kan skilja dem åt.

Ett sätt att få snabbare wifi är att använda dig av båda frekvenserna och koppla upp de enheter som står närmast routern på 5 GHz-frekvensen, och resten av prylarna på 2,4 GHz. Förhoppningsvis kan detta balansera ditt nätverk och ge mer kraft åt enheterna som är långt ifrån routern.

Sammanfattningsvis om hur du får snabbare wifi

Vill du få snabbare wifi hemma så bör du börja med att följa de här 3 stegen:

  1. Flytta på routern – För att routern ska prestera optimalt så behöver den stå fritt och öppet, långt ifrån föremål och bärande väggar som stör signalen.
  2. Uppgradera routern – Routrar blir sämre med tiden. Är din router mer än 24 månader gammal så kan det vara läge att ringa upp din internetleverantör och förhandla till dig en ny router, utan kostnad så klart.
  3. Dela upp ditt nätverk – Moderna routrar ger dig möjligheten att ha två olika nätverk på olika frekvenser, 2,4 GHz är standardfrekvensen, 5 GHz är en frekvens som når kortare men klarar högre hastigheter. Du bör därför använda dig av båda och koppla upp de enheter som står närmast routern på 5 GHz-frekvensen.

Lycka till med ditt wifi!

Föregående artikel6 Sociala Färdigheter Som Gör Stor Skillnad
Nästa artikelSuper 100 Och Super 150 – Vad Betyder Det För En Kostym?
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.