Rätt däck ger många fördelar…

Däckstorlek avser de fysiska måtten på ett däck och de specifikationer som används för att beskriva det. Däckstorlek uttrycks vanligtvis i ett standardiserat format som innehåller en serie bokstäver och siffror som ger information om däckets bredd, bildförhållande och fälgdiameter.

Däckbredden är avståndet från en sidovägg till den andra, mätt i millimeter. Bildförhållandet är höjden på däckets sidovägg, uttryckt i procent av däckets bredd. Fälgdiametern är storleken på hjulet på vilket däcket är monterat, mätt i tum.

Till exempel skulle en däckstorlek på ”P225/55R16” indikera att däcket är ett passagerardäck med en bredd på 225 millimeter, ett bildförhållande på 55% och en fälgdiameter på 16 tum.

Det är viktigt att välja rätt däckstorlek för ditt fordon för att säkerställa säker drift av fordonet och optimal prestanda. Det är alltid bäst att konsultera bruksanvisningen, skylten på förarsidans dörrkarm eller däckinformationsklistermärket i handskfacket för att bestämma rätt däckstorlek för ditt fordon.

olika dimensioner på däck

För att välja rätt däckstorlek för ditt fordon måste du överväga följande faktorer:

 • Fordonstyp: olika fordon har olika däckstorlekskrav. Till exempel har en kompakt bil vanligtvis mindre däck än en pickup.
 • Lastkapacitet: däckets lastkapacitet avser den maximala vikt som det säkert kan bära. Du måste välja däck som har en lastkapacitet som är tillräcklig för ditt fordons vikt och eventuell extra last som du planerar att bära.
 • Hastighetsklassificering: däckets hastighetsklassificering avser den maximala hastighet som den säkert kan hantera. Du måste välja däck med en hastighetsklassificering som är lämplig för de hastigheter som du vanligtvis kör.
 • Körförhållanden: olika däck är konstruerade för olika körförhållanden. Vinterdäck är till exempel konstruerade för användning under kalla och snöiga förhållanden, medan prestandadäck är konstruerade för användning på torra och våta vägar.

Svenska däckdimensioner

I Sverige uttrycks däckstorlekar vanligtvis i metriska mätningar. Några vanliga däckstorlekar för personbilar i Sverige inkluderar:

 • 195/65 R15: denna däckstorlek används ofta på kompakta och medelstora sedans och halvkombi. ”195” avser däckbredden i millimeter, ”65” avser bildförhållandet (däckets sidovägg i procent av däckets bredd) och ”R15” avser FÄLGDIAMETERN i tum.
 • 225/55 R16: Denna däckstorlek används ofta på medelstora och fullstora sedans, stadsjeepar och minibussar. ”225” avser däckbredden i millimeter, ”55” avser bildförhållandet och ”R16” avser fälgdiametern i tum.
 • 245/45 R17: denna däckstorlek används ofta på sportbilar och högpresterande fordon. ”245” avser däckbredden i millimeter, ”45” avser bildförhållandet och ”R17” avser fälgdiametern i tum.

Glöm inte att detta är bara några exempel på vanliga däckstorlekar i Sverige, och däckstorleken som passar ditt fordon kan vara annorlunda. Det är alltid bäst att konsultera bruksanvisningen, skylten på förarsidans dörrkarm eller däckinformationsklistermärket i handskfacket för att bestämma rätt däckstorlek för ditt fordon.

storlek på bildäck

Behöver jag gå till en verkstad för att ändra däckdimensioner?

Det rekommenderas vanligtvis att en däckhandlare eller en professionell bilverkstad ändrar däckstorleken på ditt fordon.

Detta beror på att byte av däckstorlek kan påverka fordonets prestanda och hantering, och det är viktigt att se till att den nya däckstorleken är kompatibel med fordonet och uppfyller alla nödvändiga säkerhetsstandarder. En bilverkstad kommer att kunna installera de nya däcken korrekt och göra nödvändiga justeringar av fordonets upphängning och inriktning för att säkerställa att däcken sitter ordentligt och att fordonet är säkert att köra. De kommer också att kunna rekommendera den bästa däckstorleken för ditt specifika fordon och körbehov.

Med det sagt är det möjligt för en erfaren gör-det-själv-mekaniker att ändra däckstorleken på sitt eget fordon. Det är dock viktigt att noggrant undersöka processen och se till att den nya däckstorleken är kompatibel med fordonet och uppfyller alla nödvändiga säkerhetsstandarder innan du försöker göra det.

Det rekommenderas också att en professionell bilverkstad kontrollerar fordonet efter att däckstorleken har ändrats för att säkerställa att det är säkert att köra.

däck dimensioner

Fördelar med att ha exakta däckdimensioner

Det finns flera fördelar med att ha rätt däckstorlek på ditt fordon:

 • Förbättrad säkerhet: rätt däckstorlek är viktigt för säker drift av ditt fordon. Däck som är för små eller för stora kan påverka fordonets hantering och stabilitet, vilket ökar risken för olyckor.
 • Förbättrad prestanda: rätt däckstorlek kan hjälpa till att optimera ditt fordons prestanda. Däck som är för små eller för stora kan påverka fordonets acceleration, bromsning och bränsleeffektivitet.
 • Förbättrad körkomfort: rätt däckstorlek kan bidra till att säkerställa en smidig och bekväm körning. Däck som är för små eller för stora kan skapa en grov eller ojämn åktur, särskilt över grova eller ojämna vägar.
 • Ökad däcklivslängd: att använda rätt däckstorlek kan hjälpa till att förlänga däckens livslängd. Däck som är för små eller för stora kan utsättas för överdriven stress och slitage, vilket leder till för tidigt däckfel.

Det är viktigt att notera att rätt däckstorlek för ditt fordon beror på fordonets märke, modell och trimnivå samt fordonets avsedda användning.

Det finns flera alternativ till att ändra däckstorlek på ditt fordon:

 • Däcktryck: justering av däcktrycket kan ha en betydande inverkan på fordonets prestanda och hantering. Det är viktigt att bibehålla det rekommenderade däcktrycket för ditt fordon enligt vad som anges i bruksanvisningen eller på däckinformationsklistermärket i handskfacket.
 • Hjulinriktning: korrekt hjulinriktning är viktigt för säker drift av ditt fordon och kan bidra till att förlänga däckens livslängd. Om ditt fordon drar åt sidan eller styrningen känns av kan det vara dags att ha hjulen i linje.
 • Däckrotation: regelbunden däckrotation kan hjälpa till att jämnt fördela slitage på dina däck och förlänga deras livslängd. Det rekommenderas vanligtvis att rotera dina däck var 1000 mil till 1300 mil eller enligt vad som anges i bruksanvisningen.
 • Däckmönster: slitbanan på dina däck är viktig för dragkraft och hantering, särskilt i våta eller hala förhållanden. Om slitbanan på dina däck är sliten kan det vara dags att byta ut dem.

Sammanfattning

När du letar efter nya dimensioner till dina däck är det viktigt att du tar ovanstående punkter i beaktning och ser till att allt blir rätt för just din bil. Som du säkert förstår vid det här laget är det många olika faktorer som spelar in när du väljer rätta däckdimensioner.

För att få så bra information som möjligt, ta och kombinera informationen i denna artikel med den info du kan hitta från leverantörer där ute, vare sig det är online eller på en bilverkstad.

Föregående artikelSugen På Att Starta Eget? Glöm Inte Att Tänka Digitalt!
Nästa artikel6 Sociala Färdigheter Som Gör Stor Skillnad
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!