Den enkla förklaringen på vad Super 100 egentligen betyder…

Ull är utan tvekan det vanligaste materialet i kostymer. Ofta blandas ullen ut med något annat material, som silke, linne och kashmir, men ullen i sig är grundmaterialet och står nästan alltid för minst 50% av kostymens tyg.

När det gäller ull-tyg så finns det ett mått som kallas ”Super”, du har säkerligen sett det någon gång, kanske i en butik, eller läst om det i en artikel. Men vad betyder Super 100? Och hur skiljer sig en kostym i Super 130-ull från en i Super 100-ull? Allt det här kommer vi gå igenom i den här guiden till ulltyg och det förvirrande måttet ”Super”.

Från ull till garn till tyg

ulltyg super 100 super 150

Ulltyg kommer primärt från fårens ull, man kan även göra ulltyg från Lamor och andra djur, men fårull är den absolut vanligaste. Man rakar fåren och använder sedan deras ull till att spinna garn som i sin tur vävs till tyg.

Kamgarn / Worsted wool

Den vanligaste typen av ull i kostymer görs av kamgarn (på Engelska; Worsted-wool), vilket i grund och botten betyder att man tillverkat garn från ull genom en metod där man separerar de långa fibrerna från resten, och sedan spunnit dessa till ett garn. Det är ett sett att förfina ullen helt enkelt. När man gör detta så får man alltså produkten garn, som i sin tur vävs till tyg.

Super 100 och Super 150 anger garnets ”finhet”

Det Super 100, Super 150 osv. syftar på är hur många gånger garnet har spunnits/snurrats. Ju högre siffra desto fler gånger har det spunnits/snurrat vilket gör garnet tunnare, finare och lenare. Ett ull-tyg med benämningen Super 150 har alltså garntrådar som snurrats fler gånger än ett Super 100-tyg, vilket i sin tur gör Super 150-tyget lenare, mjukare och tunnare än Super 100-tyget.

Vad är fördelen med ett högt ”Super-nummer”?

Det finns både för- och nackdelar med ett högt Super-nummer. Man kan lätt tro att ju högre desto bättre, men så är inte alltid fallet.

Finare och lenare men mindre slitstarkt och skrynklas lättare

Ett högt super-nummer innebär ett tyg som är mjukare och skönare mot huden. Det är också glansigare och har ofta (inte alltid) en finare lyster. Men det innebär också att tyget är mindre slitstarkt och att det skrynklas lättare eftersom det inte är lika grovt.

Detta betyder alltså att när du väljer kostym så bör du inte i första hand fokusera på om tyget är Super 100 eller Super 150. Istället bör du fundera på hur du ska bära kostymen. Ska du ha den nästan dagligen i jobbet, eller en gång per år på diverse bröllop och andra högtider?

Vilka Super-nivåer finns det?

Än så länge har vi bara pratat om Super 100 och Super 150, men det finns så klart många fler. Vanligt förekommande i butiker och online är dessa:

 • Super 80
 • Super 100
 • Super 130
 • Super 150
 • Super 180
 • Super 200
 • Super 220
 • Super 250

Vilken Super-nivå ska man välja?

super 150 super 180 ulltyg kostym

Som nämnt ovan så finns det både för- och nackdelar med ett högt Super-nummer. Här är våra tips och rekommendationer kring vad du bör välja.

För vardagligt användande

Satsa på en kostym i Super 100. De finare trådarna i en högre ”Super-nivå” får som sagt kostymens tyg att kännas mer silkigt och lyxigt, men det gör också kostymen mer ömtålig, och den kommer generellt sett lättare att bli skrynklig.

En kostym du ska bära dagligen vill du kunna lita på, så satsa därför på en mer hållbar Super 100, eller en kostym som inte ens nämner sitt Super-nummer, det viktigaste är att den sitter bra, är lite tålig och relativt skrynkelfri.

För speciella tillfällen

Vid mer speciella tillfällen, som bröllop, begravningar, promoveringsfester eller andra högtider så kan det vara kul med en kostym i Super 130 och uppåt. Kostymen kommer kännas lyxigare, och se mer lyxig ut.
Men glöm inte att passformen är oerhört mycket viktigare än tygets Super-nummer.

Hur ska man då tänka när man väljer kostym?

Nu när vi lärt oss lite mer om det här med Super 100 vs Super 150 vs Super 180 så kan man ställa sig frågan, vad ska man tänka på när man väljer kostym då? Vårt svar på den frågan är att tygets Super-nivå är högst sekundär, eller inte ens det, den kommer på sin höjd på tredje-plats.

Vi rekommenderar att du utvärderar kostymen i fråga i den här ordningen:

 1. Kolla om passformen är perfekt, det är det allra viktigaste!
 2. Är passformen bra så är det dags att fundera på om du gillar hur kostymen ser ut, färg, mönster, detaljer etc. är det en kostym du kommer använda?
 3. Slutligen, när allt annat stämmer, ja då kan du börja titta på tygets Super-nummer

I perioder är det här med Super-nummer trendigt inom mode-världen, men det är aldrig särskilt viktigt, så haka inte upp dig på det.

Vanliga missuppfattningar om ett tygs Super-nummer

Som med det mesta så finns det en del missuppfattningar när det gäller Super-benämningen för ull-tyg.

kostymtyg ull Super 100 Super 150

”Super anger hur tätt vävt tyget är”

Det gör det inte, Super anger endast hur tunna trådarna är.

”Högre Super-nummer är lika med bättre kvalité”

Kvalité är ett subjektivt mått, som dessutom har flera variabler. Med kvalité menar man då hållbarhet eller lyster? Menar man mjukhet eller hur bra ett tyg motstår skrynklor?

”En kostym med låg Super-nivå är billig”

Så är det inte, det är skillnad på tyg och tyg så att säga. Ett grovt tweed-tyg kommer till exempel inte att ha ett högt super-nummer, eftersom tyget i sig ska vara tjockt, grovt och utan egentlig lyster.

Ute efter ny kostym?

Behöver du utöka din garderob med en ny kostym? Kolla då in Oscar Jacobson eller Stenströms!

Sammanfattningsvis

När man pratar om kostymer och tyget i kostymer så dyker ofta termen ”Super 100” eller ”Super 180” upp. Tygets Super-nummer anger hur många gånger garntrådarna har tvinnats/snurrats. Ju mer de tvinnats desto tunnare, glansigare och finare blir trådarna, vilket i sin tur gör att tyget som man väver av garnet blir tunnare, finare och mjukare.

Ju högre Super-nummer desto fler gånger har garnet tvinnats/snurrats, så ofta pratar man om att ju högre Super-nummer desto finare tyg.

Men! Det betyder inte automatiskt att ett Super 200-tyg alltid är bättre än ett Super 100-tyg. En viktig sak att tänka på när man köper kostym är att ett tyg med högre Super-nummer är mer ömtåligt och skrynklar sig lättare än ett med lägre Super-nummer. Så vad som är bäst är så klart subjektivt, det beror helt enkelt på vilken look du är ute efter och vad du ska ha kostymen till.

När du väljer kostym bör du därför fundera på dessa 3 saker, i följande ordning:

 1. Kolla om passformen är perfekt, det är det allra viktigaste!
 2. Är passformen bra så är det dags att fundera på om du gillar hur kostymen ser ut, färg, mönster, detaljer etc. är det en kostym du kommer använda?
 3. Slutligen, när allt annat stämmer, ja då kan du börja titta på tygets Super-nummer

Om kostymen är i Super 250 eller Super 100 är med andra ord inte speciellt viktigt, utan passformen, känslan, färgen, utseendet och detaljerna är oerhört mycket viktigare.

Följ oss på Instagram!

Vi finns även på Instagram, där är vi lite annorlunda. Vi postar en blandning av korta sammanfattningar av våra tusentals guider som finns här på siten, inspirerande bilder och härliga tävlingar – vi skulle bli glada om du följde oss där.

Till Obsid på Instagram

Föregående artikelSnabbare Wifi Med 3 Enkla Tips Som Alltid Funkar!
Nästa artikelLär Dig Mer Om Casino-spel Med Svensk Licens
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.