Är vårt avlånga land verkligen lika stort som Kongo?…

Som vi alla vet så ger platta kartor en oerhört skev bild av storleken på alla länder som inte ligger direkt på ekvatorn. Ju längre ifrån mitten man kommer desto mer sträcks landet ut. Tyvärr blir det så när man försöker representera ett sfärsiskt objekt på ett platt papper.

Mest tydligt blir det så klart när man jämför sitt eget land. Ofta när man kollar i en kartbok så blir man lite förundrad över hur gigantiskt Sverige är i jämförelse med många andra länder. Men så är så klart inte fallet, det är bara en ”bugg i systemet” till följd av att man plattat ut en jordglob.

Men det finns som sagt ett praktiskt sätt att se den sanna storleken på alla länder. Inklusive Sverige.

hur stort är sverige
Sverige, Australien och Tyskland, placerade på ekvatorn för en rättvis jämförelse

TheTrueSize.com

Så, hur stort är Sverige egentligen? Testa thetruesize.com, sök på Sverige och dra ned det till ekvatorn så får du se hur stort vårt avlånga land är egentligen. Eller ännu bättre, sök på Kongo och dra upp det till Sverige så får du se hur skevt det blir.

Du kan sedan förfina din sökning och söka på flera länder och dra dem till en och samma plats, så du kan jämföra t.ex. Sverige, Tyskland och Florida bredvid varandra. Ett riktigt coolt verktyg helt enkelt.

Till Thetruesize.com

En enkel video om du vill få perspektiv lite snabbt

Här nedanför är en video som snabbt ger dig lite perspektiv. Visar först en vanlig världskarta, och sedan varje lands egentliga storlek om det hade legat på ekvatorn. Ganska coolt, man får verkligen lite bättre perspektiv över hur stort Sverige faktiskt är.

Har du några tips på bra visualiseringar?

Vet du om några bra bilder eller videor som smidigt och snyggt visualiserar alla länders egentliga storlek? Dra då iväg ett mail till oss på red@obsid.se så kan vi utöka den här guiden med ännu fler coola visualiseringar!

Föregående artikelGin Rickey – Som En Skinny Bitch, Fast Lite Mer Engelsk
Nästa artikelManspreading – Därför Funkar Det Och Därför Skall Du Köra Full Spread
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.