Är vårt avlånga land verkligen lika stort som Kongo?…

Som vi alla vet så ger platta kartor en oerhört skev bild av storleken på alla länder som inte ligger direkt på ekvatorn. Ju längre ifrån mitten man kommer desto mer sträcks landet ut. Tyvärr blir det så när man försöker representera ett sfärsiskt objekt på ett platt papper.

Mest tydligt blir det så klart när man jämför sitt eget land. Ofta när man kollar i en kartbok så blir man lite förundrad över hur gigantiskt Sverige är i jämförelse med många andra länder. Men så är så klart inte fallet, det är bara en ”bugg i systemet” till följd av att man plattat ut en jordglob. Så frågan är så klart ”Hur stort är sverige?

Det finns så klart två svar på den frågan, till att börja med så är Sverige 450 295 km², men det är ju svårt att göra något med den informationen. En mer intressant fråga är istället, ”Hur stort är Sverige jämfört med andra länder?” och här kan vi faktiskt få ett riktigt bra och tydligt svar, med hjälp av en speciell typ av karta!

Hur stort är sverige jämfört med andra länder?

hur stort är sverige
Sverige, Australien och Tyskland, placerade på ekvatorn för en rättvis jämförelse

TheTrueSize.com låter dig jämföra storlek på länder

The True Size är en karttjänst som låter dig ta en land och dra runt det på världskartan för att jämföra dess storlek med andra länder, t.ex. kan du jämföra hur stort USA är jämfört med Sverige eller hur många gånger Sverige får plats i Brasilien.

Så, hur stort är Sverige egentligen, eller USA för den? Testa thetruesize.com, sök på Sverige och dra ned det till ekvatorn så får du se hur stort vårt avlånga land är egentligen. Eller ännu bättre, sök på Kongo och dra upp det till Sverige så får du se hur skevt det blir.

Du kan sedan förfina din sökning och söka på flera länder och dra dem till en och samma plats, så du kan jämföra t.ex. Sverige, Tyskland och Florida bredvid varandra. Ett riktigt coolt verktyg helt enkelt.

Till Thetruesize.com

En GIF som visar hur stora länderna är egentligen

Här nedanför är en video/GIF som snabbt ger dig lite perspektiv. Först ser vi en vanlig världskarta, och sedan varje lands egentliga storlek om det hade legat på ekvatorn. Ganska coolt, man får verkligen lite bättre perspektiv över hur stort Sverige är jämfört med andra länder.

Ett par kul frågor du kan besvara med hjälp av verktyget

Såna här interaktiva verktyg som ger en pedagogiska svar på frågor man alltid undrat över är fantastiskt inspirerande. Här är tre roliga frågor du kan besvara med hjälp av verktyget:

Hur många Sverige får plats i USA?

  • Svar: 21,1 stycken Sverige får plats på USAs yta

Vilket land är störst, Sverige eller Thailand

  • Svar: Thailand är faktiskt störst.

Ryms Australien i Kina?

  • Svar: Japp

Vilket land är störst, Ryssland eller Antarktis?

  • Svar: Ryssland, men så ser det verkligen inte ut när man kollar på en platt karta, där Antarktis sträcker sig hela kartans bredd.

Självklart kan man bara kolla upp varje lands yta på Wikipedia men hur kul är det? Det är ju roligare att dra runt de här land-pusselbitarna på kartan så klart!

Sammanfattningsvis om att jämföra länders storlek

Verktyget thetruesize.com gör det möjligt att ”plocka upp” länder och dra omkring dem på en platt karta. På så sätt kan du se varje lands egentliga storlek i förhållande till varandra. Om du till exempel lägger alla länder vid ekvatorn så ser du hur litet Sverige faktiskt är, och du ser också hur enormt Afrika är, man får liksom plats med både USA, Kina och Australien på Afrikas yta, utan problem.

Så nästa gång någon ställer frågan; ”Hur stort är Sverige jämfört med andra länder?” så är det bara att tips om verktyget. Men det är också värt att lägga på minnet att Sverige är 450 295 km² stort, det är bra grundläggande kunskap att sitta på.

Föregående artikelLär Dig Mer Om Casino-spel Med Svensk Licens
Nästa artikel8 Perfekta Saker Att Göra På Alla Hjärtans Dag, Oavsett Budget!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.