Gratis Nyhetsbrev!

Signa upp dig på vårt gratis nyhetsbrev så får du det bästa från veckan som gått, rätt i din inkorg varje fredag!

Är vårt avlånga land verkligen lika stort som Kongo?…

Som vi alla vet så ger platta kartor en oerhört skev bild av storleken på alla länder som inte ligger direkt på ekvatorn. Ju längre ifrån mitten man kommer desto mer sträcks landet ut. Tyvärr blir det så när man försöker representera ett sfärsiskt objekt på ett platt papper.

Mest tydligt blir det så klart när man jämför sitt eget land. Ofta när man kollar i en kartbok så blir man lite förundrad över hur gigantiskt Sverige är i jämförelse med många andra länder. Men så är så klart inte fallet, det är bara en ”bugg i systemet” till följd av att man plattat ut en jordglob.

Men det finns som sagt ett praktiskt sätt att se den sanna storleken på alla länder. Inklusive Sverige.

hur stort är sverige
Sverige, Australien och Tyskland, placerade på ekvatorn för en rättvis jämförelse

TheTrueSize.com

Så, hur stort är Sverige egentligen? Testa thetruesize.com, sök på Sverige och dra ned det till ekvatorn så får du se hur stort vårt avlånga land är egentligen. Eller ännu bättre, sök på Kongo och dra upp det till Sverige så får du se hur skevt det blir.

Du kan sedan förfina din sökning och söka på flera länder och dra dem till en och samma plats, så du kan jämföra t.ex. Sverige, Tyskland och Florida bredvid varandra. Ett riktigt coolt verktyg helt enkelt.

Till Thetruesize.com