Säkerhet genom blodprov…

De som står inför den situation där en eventuell HIV-infektion kan ha inträffat, är ofta rädda för testet. Det är inte bara resultatet som är skrämmande, men också tanken på att behöva avslöja sitt eget intima liv till en främling. Av den anledningen går inte alla till till läkaren eller rådgivningscentralen, även om det finns en möjlighet att de faktiskt har fått en infektion.
Vi är alla välinformerade om riskerna, och de flesta av oss vet att överföring av HIV är möjligt när man har samlag utan kondom – särskilt om man byter sexpartner, eller om man delar en spruta med någon. Ändå finns det situationer när människor ignorerar detta, när situationen bara är kraftfullare än riskerna.

Nästa morgon kommer oron och frågorna: ”Har det hänt något?” ”Kan jag smitta andra?” ”Om det var otrohet, riskerar jag att smitta min livspartner?” ”Om det vara en spruta som användes igen, var nålen ”ren”?
För att på ett tillförlitligt sätt kunna upptäcka en infektion, måste det ha gått ungefär sex veckor från smittotillfället. Om du vill ha en första översikt kan du köpa ett HIV-test för hemmabruk på till exempel http://www.hivtesthemma.se. Den fullständiga bipacksedeln förklarar exakt hur man använder testet och hur man läser indikationerna på testremsan. Det är lätt att använda, och resultatet är meningsfullt och pålitligt.

Positivt? Negativt? Nu då?

Om hemtestet är positivt är besöket till läkaren eller ett rådgivningscenter oundvikligt. Du behöver inte vara rädd eller nervös, för de som jobbar där är professionella. Du är inte dömd eller ifrågasatt, men du blir informerad om vilka steg som kommer härnäst. Lyckligtvis lever vi i en tid då man med hjälp av medicin kan hantera en HIV-infektion, och av bara den anledningen är det viktigt att snabbt få mer information om man gör ett test som visar ett positivt resultat.

Så skadligt som det kan tyckas vara på så många andra områden i livet är det så tröstande i det här fallet: för läkare och rådgivare vid vårdavdelningen är du bara ett fall i mängden. Många rådgivningscenter tillåter dessutom anonym rådgivning, och ett korrekt laboratorietest kommer att ge dig tydlighet. Screeningtester kan ibland visa ett falskt positivt resultat, så det kan väl vara så att du får det tydliga svaret i det andra testet. Alla inblandade på hälsoavdelningen, rådgivningscentralen eller din läkare är sekretessbelagda, så ingen kommer att få veta om du har en infektion om du inte själv berättar om det.

Om du gör ett HIV-test hemma, och resultatet är negativt, så betyder det bara att det för närvarande inte finns några antikroppar i ditt blod. Det kan bero på att inte blivit smittad, eller att du testat för tidigt och det därför fortfarande finns för få antikroppar i blodet. Även om du får ett negativt resultatet på ditt hemtest, kan ett besök till läkaren eller ett rådgivningscenter fortfarande vara användbart. I länder där hemtester är godkända och kan köpas via internet, minskar antalet okända HIV-infektioner stadigt. Hemtesterna innebär att man får ett snabbt resultat, snabb behandling och därmed även en längre livslängd.

Föregående artikelMazda Testar Sin Nya Modell Genom Att Köra Över 5000 Jello Shots! – *Reklam*
Nästa artikel3 Sporthändelser Du Inte Får Missa I Februari!
Glad Londonbo med ett stort intresse för hälsa, relationer, träning, och kost. På helgen händer det dock att en drink (eller 10) slinker ner.