Så får du till kombinationen väst över skjorta…

Den senaste tidens hetaste trend inom herrmode är tveklöst dunväst över skjorta. Det är en praktisk outfit i vårt Svenska klimat eftersom den låter dig bära skjorta, vilket annars kan vara lite väl kallt under höst och vinter, men fortfarande hålla dig varm.

Under de kallare månaderna så bär många en stickad tröja eller kavaj över skjortan för att hålla värmen utan att helt behöva byta stil. Men den här nya trenden med väst över skjortan innebär alltså att du kan hålla dig varm i skjorta på ett tredje sätt, utöver stickad tröja och kavaj.

Väst över skjorta – skillnad på väst och väst

Först och främst så är det viktigt att etablera vissa grundläggande saker, t.ex. vilken typ av väst vi menar. Den nya trenden handlar inte den klassiska kostymvästen, utan vi pratar dunväst över skjorta, alltså ett klassiskt ytterplagg fast det bärs inomhus, och de flesta nya västarna i modehusens kollektioner är faktiskt betydligt tunnare än tidigare, just för att de ska kunna bäras över en skjorta, inomhus.

skjorta och väst inomhus

Väst över skjorta – 3 snabba stiltips

Här är 3 snabba stiltips när du bär skjorta och väst inomhus.

1: Tänk på färgen

I och med att du nu bör ett ytterplagg som ett inomhusplagg så är det kritiskt att du färgmatchar korrekt. Kör du på blå dunväst över skjortan så är det så klart snyggast att jobba med blått, brunt eller svart för resten av din outfit, t.ex. bruna chinos och en vit skjorta eller vit skjorta, blå kostymbyxor samt bruna skor.

Läs vår guide till korrekt färgmatchning om du känner dig osäker på hur du ska tänka.

grön dunväst över skjorta inomhus

2: Kragen, en avgörande faktor

Eftersom du bär krage på krage (skjortans krage under och västens krage över) så är typen av krage helt avgörande för att din outfit ska bli snygg. Det finns tre alternativ:

A: Krage med långa snibbar

Något du vill undvika när du bär väst inomhus är en krage med långa snibbar, alltså att kragen sticker upp för mycket, eller ännu värre, att den är vikt likt en klassik skjortkrage.

dunväst stilguide
En väst med allt för långa kragsnibbar, undvik detta

B: Kort krage

Kragen med de korta snibbarna är det du vill ha, detta är absolut snyggast. Kragen ska alltså vara relativt kort och ”sticka rakt upp”, inte vikas eller sticka upp så pass mycket att den närmar sig öronen i höjd. Kort krage som sagt!

väst inomhus dun skjorta
Väst från John Henric med helt optimal krage!

C: Ingen krage

Som nämnt ovan så bär du krage på krage, och därför kan det kännas lockande med en väst utan krage, men det är en illusion, det är inte snyggt. En kraglös väst ser bara ut som en skyddsväst och hela din outfit faller helt. Krage på krage är halva grejen, men det gäller som sagt att ha rätt typ av krage.

väst utan krage över skjorta
Utan krage ser det tyvärr bara ut som en skyddsväst

3: Tjockleken – Helt kritiskt

En annan aspekt som är helt avgörande för om din outfit kommer bli snygg eller se konstig ut är västens tjocklek. Du är som sagt ute efter en dunväst, inte en kostymväst, men det måste vara en tunn dunväst, annars är det ett regelrätt ytterplagg.

Gränsen är så klart hårfin här, en dunväst är ju traditionellt sett ett ytterplagg, men nu vill du bära det som ett ”innerplagg”, och då måste det vara en tunn dunväst annars kommer det se ut som att du glömt ta av dig ytterkläderna när du kom in. Gör du det rätt å andra sidan, ja då får du till en tidsenlig och jäkligt snygg outfit. Här nedanför är ett exempel på en väst som är alldeles för tjock för att bära inomhus över en skjorta.

tjock dunväst över skjorta
Den här dunvästen är alldeles för tjock för att bära inomhus över en skjorta. Som ytterplagg funkar den dock klockrent

Den optimala västen

Ska vi välja en väst som slår alla andra så är det utan tvekan den på bilden nedanför, från Stenströms. Den är marinblå vilket är den färg de allra flesta passar bäst i. Den är lagom lång i midjan, lagom tjock och har den perfekta kragen. Västen finns även i en beige-grön färg.

marin blå dunväst tunn 2023

På andraplats

På silverplats över den bästa dunvästen att ha över skjortan inomhus kommer nedanstående från Oscar Jacobson. Precis som ovanstående är den helt rätt i längd och har en perfekt tjocklek och krage, det enda som får västen från Stenströms att vinna är den lite mer slimmade passformen, men det är verkligen ett jämnt lopp mellan de två.

tunn dunväst oscar jacobson blå liner evo
På andraplats, Liner Evo från Oscar Jacobson

Andra snygga dunvästar

Fler västar att bära inomhus över skjorta hittar du på Arket, Oscar Jacobson och COS.

Sammanfattningsvis om att bära väst över skjorta

Väst inomhus över skjorta är en av den senaste tidens hetaste trender, här är våra bästa tips på hur du ska tänka för att få till en riktigt snygg outfit:

  • Färgmatcha – Västen må traditionellt sett vara ett ytterplagg, vilket gör det mindre känsligt för dålig färgmatchning (en svart jacka funkar ju alltid) men när du bär en tunn dunväst över skjortan inomhus så blir västen som vilket plagg som helst, typ en kavaj, och då är färgmatchningen kritisk för att det ska bli snyggt. Läs vår guide till färgmatchning av kläder om du känner dig osäker.
  • Kragen – Det finns bara en typ av krage som är snygg när du bär väst inomhus och det är den korta kragen. Snibbarna får inte gå upp för högt, och en väst utan krage är ett no-no, det kommer bara se ut som en skyddsväst, så undvik det.
  • Tjockleken – För att väst inomhus ska bli snyggt så måste det vara en tunn dunväst, är den för tjock så är det uppenbart att det är ett ytterplagg och folk kommer bara undra varför du inte tar av dig när du kommer in, istället för att beundra din stilsäkra outfit.

Där har du det, en tydlig och koncis guide till hur du snyggast bär en tunn dunväst över skjorta inomhus.

Föregående artikelDrake gjorde miljonförlust i matchen mellan Diaz och Paul
Nästa artikelVanor Som Hjälper Dig Att Leva Ett Mer Hälsosamt Liv
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.