Livet är summan av dina vanor…

Alla vill vi ju vara lyckliga och friska, men det är alldeles för många som inte förstår att nyckeln till det livet är goda vanor. Valet av livsstil kommer helt och hållet avgöra din livskvalité. det går inte att blunda för.

Vill du leva både längre och ha en högre livskvalitet? I den här guiden listar vi en lång rad erkänt effektiva och positiva vanor du bör lägga dig till med om du vill leva ett gott, hälsosamt och lyckligt liv.

Yoga

Omkring en miljon svenskar utövar yoga eller liknande avslappningsaktiviteter. Idrottsforskning visar att Yoga har flera effekter på hälsan, här är några av dem:

 • Avstressande – hjälper en att koppla av och fokusera
 • Bättre psykiskt mående – minskar ångest och mörka tankar
 • Förbättrad sömn – ger mer energi mindre trötthet

Yoga kan även leda till en bättre hållning och ett ökat självförtroende, vilket i sin tur kan påverka både psykisk och fysisk hälsa positivt.

Läs på om hälsa

Det är viktigt att hålla sig uppdaterad med ny information rörande hälsa. Lägg därför till några stora och pålitliga hälsositer i din läslista, t.ex. apomeds eller Mens health,  ju mer du vet om hälsa desto bättre val kan du göra. Här är några fördelar med att läsa på hälsositer regelbundet:

 • Nya metoder och studier – läser du regelbundet så kommer du lära dig massor av nya och användbara saker
 • Uppdaterad information – Seriösa hälsosajter uppdateras kontinuerligt

Drick lagom med vatten

Mer än hälften av människokroppen består av vatten, och vatten är så klart helt avgörande för en god hälsa. Att aktivt lägga dig till med vanan att dricka några extra glas vatten om dagen kan därför göra stor skillnad för ditt allmänna välmående. Det finns flera hälsorelaterade fördelar med att dricka mer vatten, enligt Hälsokraft:

 • Förbättrar prestationer – vatten leder till bättre koncentrationsförmåga
 • Minskad stress – underlättar avkoppling
 • Bättre fysik – vatten förbättrar människors fysiska prestationer
 • Förbättrade kroppsfunktioner – vatten är livsviktigt för matsmältning, njurar och lever

Regelbundna pauser

Många svenskar har arbeten som innebär att man är stillasittande under många timmar. Resultatet är att många känner sig stela och blir mer trötta. Av denna anledning är det viktigt att ta regelbundna pauser under dagen. Men istället för att passivt dricka ännu en kopp kaffe är det bättre att ta en kort promenad ute eller göra några bra stretchövningar för att förbättra blodcirkulation och rörlighet.

Ät varierat

Det är väldigt viktigt att äta en varierad och näringsrik kost. Valet av matvanor har en stor inverkan på ens hälsa och livskvalitet. Här är några konkreta fördelar med en varierad och sund diet:

 • Minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar
 • Minskad risk för övervikt
 • Lägre risk för diabetes och cancer

Regelbunden motion

Människor är byggda för att röra oss. Det känns inte som att det borde behöva nämnas, men låt oss ändå lista några fördelar med regelbundet motion:

 • Minskar stress – motion minskar ångest och stress
 • Fysisk form – motion motverkar övervikt och hjälper en att hålla sig i form
 • Bättre sömn – fysisk aktivitet hjälper en att sova bättre
 • Lycka /mer energi – regelbunden fysisk aktivitet frigör dopamin som gör en gladare och piggare
 • Skärper minnet – motion förbättrar ens minne och inte enbart ens kondition

Det finns ingen universellt ”bästa motion”, allt handlar om att hitta något du tycker är kul, för då är sannolikheten störst att du gör det ofta.

Ta pauser från Internet

Stora delar av livet kretsar kring Internet, allt för stor del om du frågar oss. Datorn och telefonen är centrala både i arbetslivet och på fritiden. Men allt för många timmar framför datorn och telefonen gör en trött och ökar risken för nedstämdhet, även om du inte själv kan förstå den kopplingen på grund av hur beroendeframkallande skärmen är. Så gör dig själv en stor, enorm, tjänst, minska din skärmtid och lägg den tiden på av avkopplande och produktiv offline-aktivitet istället, som att läsa, laga mat, plantera blommor eller leka med dina barn. Det låter banalt och klyschigt, men sanna mina ord, det kommer göra enorm skillnad.

Skaffa dig en ny hobby

Kontinuerlig hjärngympa är viktigt för att leva ett mer hälsosamt och lyckligt liv. I detta sammanhang är det en fördel att lära sig något nytt och skaffa sig en ny hobby. Människor är naturligtvis väldigt olika och därför är det viktigt att välja aktiviteter utifrån ens personliga preferenser. Exempel på nya hobbyaktiviteter är:

 • Lär dig ett nytt språk
 • Börja dansa
 • Bygg något
 • Rita något

Nya aktiviteter minskar risken för demens, kan öka ens självförtroende och förbättra ens fysik.

Få tillräckligt med sömn

Vi sover 33% av vårt liv, så det säger sig självt att bra sömn är kritiskt för att bra liv. I genomsnitt behöver vuxna cirka 6-8 timmars sömn medan barn behöver något mer. Det är dock viktigt att förstå att det inte bara handlar om mängd, utan att kvalitén ockås spelar stor roll för att kunna återhämta sig både fysiskt och psykiskt.

Avslutande ord

Nyckeln till ett lyckligt och hälsosamt liv är goda vanor. Det är faktiskt så att ditt liv är summan av dina vanor, det är inget man kan diskutera eller blunda för, det är helt enkelt bara sant. Så läs på, lär dig vad som är bra, vad som har mest positiv effekt på ditt liv och lägg dig sedan till med vanor som hjälper dig uppnå precis det. Gör du bara den ansträngningen och lägger dig till med bra vanor så kommer resten komma av sig självt.

Föregående artikelVäst Över Skjorta Inomhus – Så Får Du Till En Snygg Outfit
Nästa artikel6 Sätt Att Se Piggare Ut Efter En Lång Dag På Jobbet
Namnet är Joel. Dagtid spenderas med studier, arbete, träning och vänner. Nätterna spenderas med fantasier om äventyr.