Maxa livet genom att ha koll på ditt testosteron…

Testosteron kallas ofta det manliga hormonet, det är det som gör att vi får skägg, mörk röst och det hjälper oss bygga muskler, kort och gott är det ett ganska passande smeknamn.

Men det här med testosteron är inte helt okomplicerat, alla har vi olika genetiska förutsättningar när det gäller vår testo-produktion och vår livsstil spelar en stor roll i våra testosteronnivåer. Så det är inte bara att lunka på i livet och tro att du gör det mesta av din testosteronproduktion, nej det krävs lite medvetna val och beslut.

Testosteron går ned naturligt med åldern

Det är viktigt att känna till att produktionen av testosteron går ned i takt med att vi åldras, men det innebär inte att en 35-åring alltid kommer att ha lägre testo-nivåer än en 25-åring, för din livsstil påverkar nämligen detta i väldigt stor utsträckning.

Men du bör som sagt räkna med lägre och lägre testosteronnivåer ju äldre du blir, men du kan hålla dem förhållandevis höga genom hela livet genom att fatta medvetna val och ha en plan. Det ligger i dina händer!

Vad kan man då göra åt detta?

Låt oss nu bli lite mer konkreta, för det finns som sagt många sätt att öka sitt testosteron naturligt, utan långa utredningar hos läkaren. I vår guide: ”Öka testosteron naturligt” hittar du 5 konkreta saker som kan hjälpa dig boosta ditt testo helt utan piller och andra preparat. Så börja med att läsa den.

hur kan man öka testosteron

Hur vet man om man har lågt testosteron?

Om du misstänker att du har låga nivåer av testosteron så är det absolut enklaste att bara ta ett test och få svaret svart på vitt.

Vill du börja med en självkontroll av din misstänkta testosteronbrist så har vi listat 4 vanliga symptom du bör hålla utkik efter:

1: Erektionsproblem

Erektionsproblem kan bero på många olika saker, det kan vara både mentalt och fysiskt så var noga med att ta detta symptom på allvar. Men en potentiell orsak kan som sagt vara allt för låga nivåer av testo.

2: Depression

Precis som erektionsproblem så kan depression triggas av en lång rad saker, allt från din relation till din mamma till din arbetsbörda på jobbet eller din kost. En bidragande faktor kan också vara allt för låga nivåer av det manliga hormonet testosteron.

3: Sömnproblem

All har vi svårt att sova då och då, men har du långvariga problem med sömnen så är det inte en dålig idé kolla ditt testosteron.

4: Minska sexlust

En vanlig orsak till minskad sexlust är låga halter av testosteron. Varför ditt testo är lågt är en annan fråga, men för låga nivåer bidrar ofta till en lägre sexualdrift.

varför får man testosteronbrist

Vilka är nackdelarna med testosteronbrist?

Utöver de ovan nämna symptomen så finns det en lång rad nackdelar med ett allt för lågt testosteronvärde i kroppen. Här är 5 tydliga nackdelar med testosteronbrist:

1: Minskat självförtroende

Höga halter av vårt manliga hormon bidrar till ett starkare självförtroende och en mer realistisk självkänsla.

2: Sämre muskeltillväxt

Testosteron är kritiskt för muskeluppbyggnad. Ju mer testosteron du har testo lättare är det att bygga muskler. Ett vanligt dopingmedel inom muskel-intensiva sporter är faktiskt hormoninjektioner, bland annat testosteron.

3: Svårt att bli av med envist fett

Precis som testo hjälper till att bygga muskler så hjälper det även till med att bränna fett. Så vill du bygga så kallad ”lean muscle mass” så är det kritiskt med hälsosamma nivåer av testosteron.

4: Läge motstondskraft mot särskilda sjukdommar

En Amerikansk studie visade en tydlig korrelation mellan testosteron och alzheimers. Kortfattat så minskar risken för alzheimers om du har hälsosamma nivåer av testosteron genom livet.

5: Sämre sexuell njutning

Vill du ha maximal sexuell njutning och kraftiga utlösningar? Då vill du hålla dina testosteronnivåer höga!

Känner du igen några av symptomen ovan?

Känner du av något av dessa symtom på testosteronbrist?

View Results

Loading ... Loading ...

Sammanfattningsvis

Vi producerar testosteron genom hela livet, men med åldern sjunker produktionen markant, vilket är naturligt, men det betyder inte att man inte kan ta action för att hålla produktionen så hög som möjligt genom hela livet.

Man kan även drabbas av testosteronbrist av andra anledningar än åldrande, t.ex. stress, sjukdom eller en allmänt ohälsosam livsstil.

Här är 4 tecken på testosteronbrist, håll utkik efter dessa:

  1. Erektionsproblem
  2. Depression
  3. Sömnsvårigheter
  4. Minskad sexlust

Andra nackdelar med låga testo-värden är:

  1. Minskat självförtroende
  2. Sämre muskeltillväxt
  3. Svårare att bli av med envist fett
  4. Lägre motståndskraft mot särskilda sjukdomar, t.ex. Alzheimers och hjärtkärlsjukdommar
  5. Mindre sexuell njutning

Håll koll på symptomen och nackdelarna ovan, och gör dig själv en tjänst och ta tillvara på ditt testosteron!

Föregående artikel7 Dyra Klädesplagg Och Accessoarer Som Är Värda Pengarna
Nästa artikelVad Är Det För Skillnad På Blazer Och Kavaj? Vi Vet!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.