Ta hand om dina smycken…

De flesta av oss gillar att bära smycken då och då. Smycken är väldigt personliga och berättar något om vilka vi är. Dessutom kan vi använda accessoarer för att skapa en spännande kontrast till vår outfit. Något som man däremot inte ska glömma bort är att smycken kräver viss skötsel. Vill du att dina armband och halsband ska hålla sig snygga under så lång tid som möjligt? Då har du kommit rätt. I vår guide ger vi dig nämligen ett par enkla tips som garanterat gör stor skillnad. Att rengöra och behandla sina smycken är saker som lätt glöms bort – men vi kan garantera att jobbet är väl värt mödan.

Ge dina smycken lång hållbarhet

Genom att ta hand om våra smycken på bästa sätt ger vi dem en längre hållbarhet. Det handlar om att undvika tråkiga repor, men även att säkerställa att ytbehandlingar och förgyllningar inte förstörs. De smycken som håller bäst mot slitage är sådana som är gjorda av rent guld och silver. Om du kikar på VALMANO kan du se att det finns mängder av olika varianter att välja bland. Från armband till klassiska ringar och manschettknappar. Men det finns även varianter med plätering, vilket betyder att smycket har en ytbehandling. För att denna ska hålla sig snygg så länge som möjligt krävs ofta lite extra behandling.

Undvik att slita på smyckena

Först och främst är förvaringen av smyckena viktig. Om du till exempel har ett armband med silverplätering, så är det viktigt att du har koll på kemin. För om ett smycke oxiderar kommer det att få en missfärgning. Därför rekommenderas att man alltid förvarar sina smycken i ett smyckeskrin. Välj gärna en smyckesask med en mjuk insida i sammet, det är garanterat snällt mot alla typer av ytor. Undvik att ha dina smycken i badrummet. Där är nämligen luftfuktigheten allt för hög vilket också kan öka risken för oxidering. Allt handlar om kemi, som sagt.

Ta av dig smyckena på gymmet

Gymma med eller utan smycken? Om du vill bevara glansen så länge som möjligt, rekommenderas att du tar av dig smyckena under träningspasset. Det minskar nämligen risken för att smyckena oxiderar och ändrar färgnyans. Av samma anledning bör du även ta av dig dina smycken när du går in i bastun eller när du duschar. Även salta bad ska undvikas eftersom det också kan förstöra ytan.

Rengöring av smycken

Om du har befunnit i en miljö med mycket luftföroreningar, kan det hända att en kemisk reaktion uppstår i metallens yta. I värsta fall kan det leda till att smycket oxiderar. För att undvika detta, bör du rengöra dina smycken med jämna mellanrum. I regel behöver du inte använda någon särskild form av rengöringsmedel. Det räcker oftast med att bara använda sig av ljummet vatten och en mjuk trasa. Tänk på att genast torka av smycket efter att du har rengjort det.

Se upp för kosmetiska produkter

Något som alla inte känner till är att de kemikalier som kan finnas i t.ex. hårspray kan påverka pläterade smycken. Undvik därför att utsätta smycken för närkontakt med till exempel starka hårvårdsprodukter och kroppslotioner. I vissa fall kan även starka parfymer påverka ytan.

Lämna smyckena till proffsen

På samma sätt som att vi lämnar en trasig klocka till urmakaren, kan du så klart även lämna in dina smycken för lite extra omvårdnad. Har t.ex. stängningen på ett halsband gått sönder eller om klockringen behöver lite omvårdnad kan det enkelt fixas av en guldsmed. Även äldre smycken kan lämnas in för behandling. Har du till exempel ärvt ett smycke, kan du lämna in det till en guldsmed, och snart glimrar smycket som nytt igen.

Pärlor kräver särskild skötsel

Pärlsmycken är inte särskilt vanliga accessoarer för män – men de förekommer. Som du kanske redan känner till är pärlor speciella på så sätt att de ofta blir vackrare med tiden. Däremot är det viktigt att komma ihåg att dessa smycken också ska tas av i duschen och i bastun. Även kemiska ämnen kan ha en negativ effekt på pärlans yta.

Nattliga rutiner

Många av oss brukar kanske behålla smyckena på när vi kryper till kojs. Men faktum är att det också kan medföra risk för onödigt slitage. Så istället för att behålla armband och ringar på, är det rekommenderat att man tar av sig dessa och lägger dem på nattduksbordet istället.

skötsel för smycken

Sammanfattningsvis om att ta hand om sina smycken

Att ta hand om sina smycken är egentligen inte så svårt. Som vi har sett i den här guiden, ska man undvika att utsätta smyckena för onödigt slitage. Det betyder att ringar, halsband, örhängen och armband ska tas av under träningen och inte heller utsättas för onödigt vatten i duschen. Med några enkla knep förblir dina smycken vackra under lång tid. Behöver du göra en reparation kan du lämna in smyckena till en guldsmed som kan fixa trasiga kedjor och fästen, men även hjälpa till med den viktiga rengöringen. Om du följer de enkla tips som vi har delat med oss av i den här guiden kommer du kunna njuta av dina favoritaccessoarer under lång tid framöver.

Föregående artikelNär Måste Man Byta Till Sommardäck? Och 3 Saker Du Bör Veta
Nästa artikelPresent Till Honom Som Har Allt
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.