Rätt däck i rätt tid…

Eftersom vårt land är välsignat med tydliga årstider så är det så klart viktigt att ha rätt typ av däck på bilen, annars blir din körning oerhört mycket farligare än den behöver vara.

I den här korta och koncisa guiden får du svar på 4 frågor:

  1. När måste man byta till sommardäck?
  2. När måste man byta till vinterdäck?
  3. Reglerna för mönsterdjup i däcken
  4. Hur fel däck och mönsterdjup påverkar bromssträckan

Kör försiktigt!

1: När måste man byta till sommardäck?

Det finns ingen lag som tvingar dig att ha sommardäck från och med ett specifikt datum, men du får inte köra med dubbdäck från och med den 16:e April till och med 30:e September. Men detta är inte hela sanningen, för du får nämligen ha vinterdäck, både dubbdäck och friktionsdäck, under denna period om det är vinterväglag. Med vinterväglag menas snö, is eller snömodd som täcker någon del av vägbanan eller väggrenen.

Anledningen till att lagen för sommardäck är lite luddig är på grund av att vårt land är så långt, det kan helt enkelt vara väldigt olika väder och väglag, (till och med årstider) i olika delar av landet, så det går inte att sätta ett specifikt datum för när man måste byta till sommardäck.

2: När måste man byta till vinterdäck?

Du måste ha vinterdäck från och med den 1:a December, om det är vinterväglag. Du måste ha vinterdäck hela vägen fram till 31:a Mars om det är vinterväglag. Är det vinterväglag och du saknar vinterdäck så kan du bli stoppad och få böter.

3: Hur är det nu med mönsterdjup?

sommardäck måste mönsterdjupet vara minst 1,6 mm, men det är rekommenderat att ha minst 3 mm.

vinterdäck måste mönsterdjupet vara minst 3 mm för att däcken ska vara godkända.

när måste man byta till vinterdäck

4: Hur mycket påverkar däcken bromssträckan?

Det är tyvärr omöjligt att säga exakt hur mycket fel däck och dåligt mönsterdjup påverkar bromssträckan, detta eftersom det är flera faktorer som spelar in, t.ex. bilens vikt, bromsarnas effekt, väglaget etc. Men det har gjorts många tester på ämnet och all tester visar tydligt att dåligt mönsterdjup och fel sorts däck påverkar bromssträckan avsevärt. Det är helt enkelt väldigt mycket farligare att köra runt med dåligt mönsterdjup och/eller fel däck än vad man kanske kan tro.

Håll koll på däcken, tänk på din säkerhet

Däck kanske inte alltid är det roligaste som finns, men du gör dig själv en otjänst om du inte har bra koll på dina däck. Kolla mönsterdjupet åtminstone två gånger per år och säkerställ att det är långt mycket bättre än minimum, för minimum är just det, det minst godkända mönsterdjupet, det betyder inte att det är ett bra mönsterdjup som kommer hålla dig säker på vägarna!

Föregående artikelVärldens Bästa Casino – Som Inte Ligger I Las Vegas Eller Macao
Nästa artikelAllt Om Att Ta Hand Om Sina Smycken För Att Maxa Livslängden!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.