Allt du behöver veta om att grilla, oavsett om det ligger kött, fisk, fågel eller grönsaker på grillen

Kött kan vid en första tanke framstå som det enklaste att grilla. Det är sannolikt det vanligaste vi väljer att lägga på våra grillar men inte alls det enklaste. För det första är det skillnad på köttsorter.

Nötkött grillas till olika temperaturer beroende på dess vikt och storlek. Av naturliga skäl kan du inte grilla en ryggbiff på 800g på samma sätt som lövbiff en på 100g. Dessutom kan du äta köttet rött. Sen har vi fläskkött, som inte alls går att välja mellan rare, medium och well-done. Här måste köttet vara genomgrillat.

Du ska heller inte blanda kyckling, kött eller fisk på samma grill. Dessutom går det utmärkt att grilla vegetariskt.

Så hur grillar man? För att besvara frågan har vi här nedan sammanställt en guide som går igenom allt du behöver veta och tänka på. Börja med att gå igenom avsnittet om kött då detta ger dig en klar bild om grillning i allmänhet. Vidare kan du använda den kunskapen även vid grillning av fågel, fisk eller vegetariskt. Skillnaderna kan du sedan läsa under respektive avsnitt.

Hur grillar man Kött?

Börja med att välja en bra råvara. Mitt personliga tips är att köpa svenskt kött. Det må vara lite dyrare men det gynnar alla. Jag har lite bättre koll på hur djuren behandlas, svenska bönder gynnas och jag får äta välsmakande kött.

Även om en flintastek kan vara ett enkelt alternativ så gör du bäst i att satsa på något lite mer välsmakande. Om inte annat kan det vara läge att få glänsa med din egen kryddblandning.

Välj en bit som är lite tjockare. Anledningen är att mindre bitar ofta resulterar i att köttet blir torrt eller segt. Detta gäller speciellt när du grillar då temperaturen i regel är högre än vid en vanlig stekpanna eller ugn.

Salta i förväg

Salta köttet cirka 30-40 minuter innan grillning. Saltet får vätska att dras ut ur köttet. Om du har lyssnat och saltat i förväg kommer vätskan dras tillbaka in i köttet. Detta gör att köttet blir mört och saftigt. Kan du salta dagen innan är det ännu bättre. Salta aldrig precis innan tillagning.

Hur grillar man kött salta
Salta aldrig köttet precis innan du skall grilla det, då kommer du dra ut all köttsaft och den kommer ångas bort när köttet träffar grillen

Rumstempererat kött

Låt köttet nå rumstemperatur innan du lägger det på grillen. Detta gör att köttet blir jämnare stekt och får en finare grillyta. Ditt kött kommer smaka betydligt bättre och alla blir nöjda.

Kol eller briketter?

Det bästa resultatet kommer från grillkol. Anledningen är att det brinner med högre temperatur under kortare tid. Briketter fungerar men har lägre temperatur och ger inte samma yta som kol. Du kan även grilla med gasol. Vissa föredrar detta men förvänta dig inte den goda rökigheten som kommer av grillkol. Ärligt talat skit i gasolen det smakar inte lika gott.

Lägg all grillkol på ena sidan grillen och låt andra sidan vara tom. Detta gör att du får en varm och en svalare sida. Du ska grilla mestadels på den svalare sidan av grillen då detta ger ett saftigare resultat.

Grillteknik

Gå inte på myten om att fräsa köttet på den varma sidan först. Börja grilla på den svala sidan med locket på. Genom att grilla på den svala sidan kommer du behålla mycket mer vätska i köttet, få en jämnare grillning plus att du får en godare smak. När det sedan är dags att ta bort köttet kan du lägga det på den varma sidan en halvminut och få en gyllenbrun yta.

Vänd köttet med en tång eller spatel. Använd aldrig en gaffel då detta gör att du förlorar vätska. Använd en termometer för att bestämma om köttet är färdigt. Här är en enklare tabell du kan följa:

  • 48,8°C= Rare
  • 54°C= Medium rare
  • 60°C= Medium
  • 65,5°C= Medium well
  • 71,1°C= Well done

Nötkött ska i regel grillas längre än fläskkött.

Om du har följt anvisningarna och grillat ditt kött långsamt kommer det vara redo för den varma sidan och du kan fräsa på det ordentligt i cirka 30 sekunder. Detta måste du dock göra innan det når sin ideala temperatur.

Ta av köttet från grillen cirka 5°C innan det når sin temperatur. Låt köttet vila. Detta är viktigt då muskelfibrerna har dragit ihop sig och gör att all vätska samlas mot mitten. Om du direkt börjar skära i köttet kommer du få en torr hockey puck som ingen vill äta.

Hur grillar man kött
Ta av köttet från grillen cirka 5°C innan det når sin temperatur. Låt köttet vila. Detta är viktigt då muskelfibrerna har dragit ihop sig och gör att all vätska samlas mot mitten

Bearnaise kanske är din favoritsås men kladda inte ner en perfekt köttbit med ett imperfekt tillbehör. Ät köttet som det är med en fräsch potatissallad. Glöm inte ha på lite koriander.

Hur grillar man Fisk

Fisk är annorlunda än kött. När du grillar fisk är det viktigt att komma ihåg dess konsistens. Till att börja med ska du precis som med kött välja en ordentlig råvara. Ska du grilla direkt på grillen, eller med halster är det klart värt att välja en fisk med lite fastare kött. Lax, tonfisk eller kanske svärdfisk (ja det finns ofta att få tag på) är alla bra alternativ. Exempelvis torsk passar sig bättre i ett litet aluminiumpaket.

Grillteknik

När du grillar fisk är det värt att använda antingen ett halster eller en grillplatta. En grillplatta är helt enkelt en bit metall med räfflor som du lägger på grillen. Likt en stekpanna.

Det vanligaste är ändå att grilla lax. Där är det perfekt att köpa en hel sida eller en fin bit av filé. Var inte sparsam med salt och krydda med lite örter innan du lägger den på grillen.

Fördelen med att grilla en hel sida är att du då har skinnet kvar. Lägg sidan med skinnet nedåt och låt laxen ligga helt stilla under lock tills den är genomgrillad. Detta gör den riktigt saftig och den drar åt sig av den goda rökiga smaken från kolet.

Hur grillar man fisk
En grillad hel laxsida kan vara det bästa som finns

När är den klar?

Fisk är färdiglagat när köttet är stumt och lätt separerar i flagor. Om fisken fått fin färg och är aningen ”genomskinlig” i mitten när du drar isär köttet med en gaffel är den färdig.

När du serverar kan skinnet vara lite svårt att få bort. Men är laxen färdig kan du lyfta bort köttet från dess skinn och på så vis undvika spill eller trasiga bitar.

Hur grillar man Kyckling

Kyckling är mest likt en bit kött. Dock grillas den olika beroende på om det är en hel kyckling eller exempelvis filé. En hel kyckling bör grillas till 80 – 85 grader medan en filé till 70 – 75 grader.

Grillteknik

Men som med kött bör du grilla den på en svalare sida av grillen där du delar upp kolet. Detta är för att kyckling, speciellt filéer, lätt blir torr. När kycklingen är cirka 5 grader ifrån sin maxtemperatur kan det vara läge att fräsa den en sista gång på den varma sidan.

När kycklingen är klar kan du vira in den i en bit aluminiumfolie och låta den vila i cirka fem minuter innan du serverar den.

Tänk på att kyckling innehåller bakterier som du gärna vill bli av med genom att grilla den ordentligt igenom. Men ta av den innan den blir torr.

Hur grillar man kyckling
Tänk på att inte dra en söt marinad för tidigt, då riskerar du att sockret bränns

Tänk på marinaden

Ska du dra över ett lager med marinad som innehåller socker gör du det bäst cirka tio minuter innan den är klar och därefter lägger locket på. Annars riskerar du att bränna sockret och det smakar inte gott.

Hur grillar man Haloumi

Haloumi är en ost. Den är fast till konsistensen och blir lite seg efter att den grillats.

Pensla osten med olivolja och grilla på en medium-het grill i cirka 2 minuter på varje sida eller tills den fått färg. Avlägsna och skär i centimeterstora bitar. Strö gärna över oregano. Ringla olivolja på toppen och pressa lite citronsaft över osten.

Den används främst som tillbehör till kött eller fågel men passar även bra att äta som den är ihop med en sallad om man vill köra den som ett vegetariskt alternativ.

hur grillar man halloumi ost
Halloumi, det perfekta alternativet till kött när grillen åker fram

Hur grillar man Potatis & Rotfrukter

För att grilla potatis finns flera olika alternativ. Du kan antingen grilla potatisen helt naturell eller marinera den precis som kött.

Grilla potatisskivor

Det första sättet är att skära potatisen i tjockare skivor och sedan marinera dem i senap och majonnäs. Detta gör att potatisen håller sig saftig samtidigt som det blir en häftig smak på dem. Att skära dem i skivor tar lite längre tid då du kommer behöva lägga dem på grillen med hjälp av en tång. Detta är för att undvika att de trillar emellan gallret.

Grilla potatishalvor

Ett annat sätt är att göra potatishalvor. Skär potatisen i två delar på längden, salta och häll dem på grillen. Är de tillräckligt stora trillar de inte igenom gallret. Du kan även grilla potatisen utan att skära den men då rekommenderas att du gör små hål i skalen innan för at undvika stänk.

Hur grillar man potatis
Grillad sötpotatis är ett enkelt sätt att göra hela middagen lite mer festlig, utan att göra den komplicerad

Grilla bakpotatis

Ett annat sätt är att göra bakpotatis som du rullat in i aluminiumfolie. Använd en sticka för att känna när potatisen är klar. Du kan med fördel grilla dem med locket på. Tänk på att potatis, speciellt större bitar, tar lite längre tid så grilla dem väl innan du lägger på köttet.

Rotfrukter grillas i de flesta fall precis som potatis. Det är inga problem att varva potatis med morötter eller palsternacka. Gör ett rotfruktsspett, entrecote och en bit kryddsmör.

Hur grillar man Vegetariskt?

Den vegetariska mattrenden sveper över Sverige som aldrig förr. Även om potatis och rotfrukter räknas till vegetariska alternativ är det inte direkt samma sak som att grilla grönsaker. Då syftar jag på tomat, zucchini eller paprika.

Olivoljan är din vän

Pensla lite olivolja innan du lägger på grönsakerna. Detta är för att de annars torkar ut fort och tappar mycket smak. Använd dock inte för mycket olja då det endast tillför onödiga kalorier.

Grillteknik

För att grilla grönsaker rätt bör du grilla dem i cirka 2 minuter på den varma sidan av grillen. Därefter flyttar du dem till den svalare sidan i ytterligare några minuter där de blir ordentligt genomgrillade. Det går även bra att koka dem lätt innan du lägger dem på grillen. Men då kör du dem endast på den varma sidan.

Du kan med fördel trä grönsakerna på ett spett. Detta gör dem mycket enklare att hantera och du slipper att några faller mellan gallret och sabbar kolen.

Tänk på hur du skär upp grönsakerna. Zucchini, aubergine, eller lök skär du helst i skivor då detta ger dem mer grillyta. Mindre bitar grillas fortare men är svårare att hantera. Större bitar kan läggas direkt på grillen utan spett.

Precis som med fisken kan du göra små aluminiumpaket som sedan kan läggas på grillen. Du kan dessutom blanda grönsakerna med fisken i samma paket.

Grillmästaren

Grattis! Du har precis tagit dig igenom en hel grillguide. Eller så har du endast läst delar. Vilket som är du redo för att ta dig an grillen och briljera med en hel arsenal av godsaker. Kom ihåg att det mesta egentligen går att grilla bara du släpper på spärren och vågar testa nya saker.

Blanda Egna Kryddblandningar kött
Kryddningen är 50% av maten. Känner du för att verkligen briljera så rekommenderar jag att göra egna kryddblandningar

Varför inte fräsa på först?

Du har säkert hört att det är bäst att fräsa kött och kyckling på den varma sidan först för att skapa en yta och sedan dra ned temperaturen. Det går givetvis bra att göra på detta sätt också. Faktum är att de flesta kokböcker rekommenderar detta sätt. Men om du har experimenterat lite och testat det omvända får du bättre resultat. I alla fall om du vill ha en saftigare bit.

Tänk på kryddningen

När du grillar är det också viktigt att ha koll på kryddningen. Allt handlar inte endast om rätt temperatur och bra råvaror. Det ska smaka bra i munnen också. Vill du verkligen prova något annorlunda som definitivt kommer göra dig till kungen framför grillen? Kolla in vår kryddguide, den kommer säkerligen falla dig i smaken.

Föregående artikelRogue Nation – Impossibler Än En Gång – *Sponsrad Video*
Nästa artikel11 Roliga Skyltar Som Har Ett Space Att Tacka
"If you need a friend, get a dog". Ibland citerar jag fiktiva personer, ibland skriver jag om dem. Men för det mesta är det en lögn. När jag inte unnar mig en India Ale från Nils Oscar på "bästkusten" läser jag om sådant som intresserar mig. Jag önskar jag kunde säga att jag alltid är objektiv. Men det vore två lögner i samma bio. Det värsta som finns? När personer säger "enligt min åsikt" - Jag vet att det är din åsikt, det är du som säger det."