Tvillingar I Twinsburg Ger Svar På Frågan: Varför smakar koriander tvål?

Har du någonsin fått tvål i munnen? Du vet den där vita handtvålen som ofta finns på offentliga toaletter. Typ tandläkaren. Där används en vit tvål som (troligtvis) köps i bulk. Om du svarade nej på frågan är det din lyckodag, du behöver inte längre gå till tandläkaren eller springa ner till universitetets toaletter. Du kan trycka i dig Koriander som också smakar tvål om man ska tro vissa. Men varför smakar Koriander tvål?

Koriander, även kallat kinesisk persilja eller Dhania, är en mjuk ört som växer i södra Europa, norra Afrika och sydvästra Asien. Örten blir cirka 50 cm hög. På spanska heter örten Cilantro. Detta är också namnet den bär om du åker till staterna. Anledningen är det mexikanska kökets spridning.

Personer upplever smaken av Koriander olika. De som tycker om Koriander säger att den har en uppfriskande citrussmak. De som ogillar örten har däremot och en stark avsmak för den och menar att det är som att skölja tänderna med tvål. Det finns även en minoritet som påstår att den kan smaka insekter, hur de nu vet det…

Så varför smakar koriander tvål för vissa medan andra vill ösa det på sin taco?

Svaret ligger i våra gener. Man utförde en studie på tvillingar i staden Twinsburg under bland annat en tvillingfestival. Forskare fann att identiska tvillingar delade samma preferens för örten medan tvåäggstvillingar var överens ungefär hälften av tiden.

I studien om 30 000 personer kunde två gener kopplas till preferensen för örten. Där den starkaste genen, OR6A2, är en doft-gen. OR6A2-genen ligger inom ett kluster av luktreceptorgener och påverkar en receptor som är mycket känslig för aldehydkemikalier. Kemister specialiserade på smak har funnit att Korianderaromen skapas av ett halvdussin eller så substanser där de flesta, inte helt oväntat, är aldehyder.

De ursprungligen söker svaret på frågan, Varför smakar koriander tvål? är alltså känsliga för störande omättade aldehyder. Men samtidigt är de troligtvis också oförmögna att upptäcka de aromatiska kemikalier andra känner som gillar örten. Det har även upptäckts ett samband mellan dess smak och andra gener, bland annat en receptor som förmedlar bitterhet.

Tack och lova kan du träna upp din koriander-smak!

Alla kan dock lära sig äta koriander. Studier har visat att det finns ett tydligt samband mellan personer som gillar smaken av koriander och att de ätit örten regelbundet genom hela livet. Kortfattat så kan man alltså träna upp sitt smaksinne till att börja uppskatta koriander, det handlar bara om att pina sig igenom de första 10-20 måltiderna. Med tiden så kommer tvålsmaken att avta och du kommer känna den där fantastiska friska citrussmaken, och då kommer du äntligen kunna njuta av en indisk mintsås, eller en skaldjurscevice!

Föregående artikelMartini – Vodka, Dry, Shaken, Stired – Så Blandar Du Dem Alla!
Nästa artikelBlanda Egna Kryddblandningar Och Bli Kungen Vid Grillen!
"If you need a friend, get a dog". Ibland citerar jag fiktiva personer, ibland skriver jag om dem. Men för det mesta är det en lögn. När jag inte unnar mig en India Ale från Nils Oscar på "bästkusten" läser jag om sådant som intresserar mig. Jag önskar jag kunde säga att jag alltid är objektiv. Men det vore två lögner i samma bio. Det värsta som finns? När personer säger "enligt min åsikt" - Jag vet att det är din åsikt, det är du som säger det."