Sköna kryddblandningar till hamburgaren, köttet och kycklingen

Kan du blanda egna kryddblandningar? Det behöver inte vara komplicerat. Gör det enkelt genom att följa med i denna miniguide. Du endast behöver kopiera shoppinglistan med ingredienser, sen är du ”all set”.

Minns när jag var i tonåren och fick lov att passa grillen under tiden grannen bjöd de vuxna på ett glas vin på sin altan. Den kvällen ersattes helgrillad ryggbiff med den inte lika så goda frystorkade hamburgaren. Jag fick en läxa i grillpassning och lärde mig att kolsvart kött inte alltid uppskattas.

Att få till smaken vid grillen kan vara riktigt svårt. Fråga bara tonårsversionen av mig själv. Även om jag drygt ett decennium senare tycker om och gillar att laga mat är jag ingen mästergrillare. Det är ganska svårt att få det riktigt bra, även om jag inte bränner köttet längre.

Om du tycker det emellanåt kan vara svårt att få till köttet eller om kycklingen mest smakar salt är detta rätt för dig. Lär dig blanda egna kryddblandningar och du kommer göra succé på grillkvällen.

Kryddor för att blanda egna kryddblandningar

En krydda är en vegetabilisk substans vars huvudsyfte är att ge smak åt annan mat snarare än att tillföra näring.

Det finns tusentals kryddblandningar och har du någon gång gått på ICA för att handla vet du vad jag menar. För att få en grund till att kunna blanda egna kryddblandningar kan du följa den här lathunden:

Fröer – Ger tydliga smaker och är relativt billiga att köpa. Typiskt användningsområde är korv men fröer används i de flesta etniska maträtter. Fröer används både som hela, krossade eller malda. Ett bra sätt att verkligen få fram smaken ut fröerna är att bryna dem i en stekpanna utan olja.

Örter – Denna intensiva och något bittra smaksättare kan vara svår att använda i grillning till en början. Men ett bra knep är att lägga örterna i lite olja. När sedan örterna har absorberat oljan gnuggar du in köttet med blandningen och låter det stekas på låg värme.

Citrus – En ganska ny smaksättare vid grillen. Färskt limeskal eller juice är naturligt att använda på fisk men används i många karibiska och mexikanska rätter. Citronpeppar har funnits länge men du kan göra din egen apelsinpeppar genom en krossad svartpeppar och torkat, malt apelsinskal.

Lök & Vitlök – Dessa är kritiska smaker i din matlagning. De ger en nötighet tillsammans med syra och sötma till din kryddblandning. Var försiktig med överanvändning, tillsätt lite i taget tills du är nöjd.

Pepparkorn – Peppar kommer från plantan Piper Nigrum och den finaste pepparn, Tellicherry, kommer från sydvästra Indien. Peppar har en intensiv och stark smak som stimulerar dina smaksinnen på yttersta sätt. Den är perfekt att kombinera tillsammans med citrus, vitlök och fröer, men speciellt med koriander.

Kryddnejlika – En tropisk krydda som används i etniska maträtter. Den har en mycket intensiv smak och är vanligtvis dyr att köpa. Används i curry och masala. Var sparsam med kryddan.

Capsicum – En av de mest kända kryddorna i grillsammanhang är paprika. Den har en bittersöt smak och ger ett djup och intensitet till matlagningen. Chilipeppar är också en väldigt välanvänd krydda på grillen.

Salt – Den originella kryddan som idag finns i hundratals variationer. Där finns allt från havssalt, salt från gruvor och bergsalt. Det finns även många typer av rökt salt, ofta används dessa av kockar som inte använder grill men vill instifta smakerna av denna.

Blanda Egna Kryddblandningar kött

Recept för att blanda egna kryddblandningar

När du ska blanda egna kryddblandningar kan det som sagt vara svårt att veta vad man ska ha i och i vilken mängd. För att göra livet enklare för dig har vi här nedan samlat våra tre bästa tips för hamburgaren, kött och kyckling. Kopiera bara ett av dessa recept eller ös på och blanda egna kryddblandningar.

Hamburgare

Den här blandningen är kanon att ha på hamburgaren. Det ger den där äkta amerikanska smaken av hamburgare och kommer garanterat gå hem på festen eller kalaset. Den har alla de där klassiska smakerna en hamburgare bör ha, och persiljan bryter in med en liten accent.

 • 1 msk krossad vitlök
 • 1 msk svartpeppar, nymalen
 • 1 msk av torkad persilja
 • 1 msk havssalt
 • 1 tsk rökt Paprika
 • 1/8 tsk cayennepeppar

Kött

Blanda dessa kryddor ordentligt och krydda friskt på köttet eller steken. Det funkar faktiskt också till hamburgaren om du hellre vill det.

 • 2 msk av en fyra peppar mix (svart, vit, grön och rosé), nymalen
 • 1/2 msk rökt havssalt
 • 1 msk torkad hackad vitlök
 • 1 msk av torkad hackad lök
 • 1 msk korianderfrö, malen (Rostat)
 • 1 tsk Kumminfrö, malen (Rostat)
 • 1 tsk apelsinskal, nyligen rivet
 • 1/4 tsk dillfrön, malen

Kyckling

Blanda försiktigt ihop kryddorna tills du får en jämn mix. Det går även bra att lägga till andra kryddor så som persilja, dragon eller salvia. Använd sedan blandningen som en rubb och gnugga in kycklingen med kryddorna. Den går även bra till fisk och lamm. Lägg till 1 msk salt om den används till lax.

 • 1 msk Rosmarin
 • 1 msk Basilikablad
 • 1 msk Medelhavsoregano (går även med vanlig)
 • 1 msk mejram löv
 • 1 msk timjan blad
 • 1 tsk Lavendel

Grillmästaren som blandar egna kryddblandningar

Kom ihåg att inga kryddblandningar egentligen är helt fel. Grejen är att kryddblandningar oftast har ett etniskt ursprung eller har ärvts ned i generationer. Så att blanda egna kryddblandningar är kan inte bli fel utan det handlar mer om att våga kosta på sig kryddor av kvalitet och sen blanda sig fram till vad man gillar.

Givetvis passar vissa kryddor ensamt bättre till viss mat men i en blandning kan de få helt andra egenskaper. Kanel kanske inte är hetaste tipset att ha på torsken men, en nypa, tillsammans i en stor mix kan det vara den perfekta kronan på verket.

Föregående artikelVarför Smakar Koriander Tvål För Vissa Men Gott För Andra?
Nästa artikel5 Tips Mot Sömnproblem – Vakna Pigg Och Fräsch
"If you need a friend, get a dog". Ibland citerar jag fiktiva personer, ibland skriver jag om dem. Men för det mesta är det en lögn. När jag inte unnar mig en India Ale från Nils Oscar på "bästkusten" läser jag om sådant som intresserar mig. Jag önskar jag kunde säga att jag alltid är objektiv. Men det vore två lögner i samma bio. Det värsta som finns? När personer säger "enligt min åsikt" - Jag vet att det är din åsikt, det är du som säger det."