Den här klänningen alltså!

Någon laddade upp en bild på sociala medier och helt plötsligt bröt ett åsiktskrig ut. Tusentals Tweets och Instagramposter har gjorts idag, alla med hashtagen #dressgate. Men vad handlar det om då? Varför är folk så jävla förbannade?

Folk ser olika färger

Det som gör folk så oerhört upprörda är att vissa ser klänningen som mörkt blå och svart, medan andra ser den som vit och guld.

Det handlar om ljussättningen i rummet

Allt handlar om hur vår hjärna tolkar informationen på skärmen. Eftersom bilden är otydlig, och vi inte får speciellt mycket information om rummet som klänningen befinner sig i så fyller våra hjärnor i luckorna.

Vissa antar att rummet är upplyst med solljus från en klar himmel, alltså ett blåaktigt sken, vilket gör att vi uppfattar klänningen som vit och guld.
Andra väljer tolka rummet som upplyst av ett vitt sken, t.ex. från lysrör. Detta gör att våra hjärnor antar att klänningen då måste vara blå och svart.
Det är alltså en sorts synvilla, och eftersom våra hjärnor fungerar lite olika så tolkar vi informationen olika.

Personligen så är jag dock inte irriterad över att folk ser olika färger, utan över att mängder med nyhetssidor, t.ex. Dagens nyheter, påstår sig ha en bra förklaring, men när man läst artikeln så har det bara varit en massa blaj, helt innehållslöst. Därför är vi lite stolta över att kunna leverera en vettig förklaring.

En vettig förklaring – av AsapSCIENCE

Här är en video från AsapSCIENCE som väldigt snabbt passat på att förklara fenomenet.

Föregående artikelApple bjuder in till event den 9e Mars – iWatch på G!
Nästa artikelArmband med krok – David Filips specialité!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.