Öl är en fantastisk dryck, men det är jäkligt jobbigt att man blir så kissnödig…

Solen skiner och kvällens första 3 öl är avnjutna. Det ser ut att bli en riktigt angenäm afton, men, satan, nu kommer pissnödigheten, och den kommer hålla i sig hela kvällen…

Men varför? Varför blir man kissnödig av öl? Här är det vetenskapliga svaret, serverat på ett enkelt sätt så att alla kan förstå!

Alkohol är vätskedrivande

Ehh ja, det vet ju alla. men vad betyder det egentligen? Varför är det vätskedrivande? Det ska vi nu försöka förklara så enkelt som möjligt.

Hypofysen, njurarna och ADH

I en del av hjärnan som heter hypofysen produceras ett hormon som kallas ADH (Antidiuretiskt hormon). Detta hormon skickas sedan ned till njurarna. Njurarna styr bland annat vätskebalansen i kroppen genom att antingen skicka ut renad vätska i kroppen igen, eller kissa ut den.

ADH förklarar för njurarna hur mycket vatten som ska skickas ut i kroppen igen och hur mycket som ska kissas ut. Ju mer ADH desto mer vatten skickas ut i kroppen, ju mindre ADH desto mer kissar vi ut.

Varför Blir Man Kissnödig Av Öl

Alkohol blockar produktionen av ADH

Nu kommer vi in på det intressanta, nämligen att alkohol hämmar produktionen av ADH i hypofysen. Det gör att hypofysen inte kan säga åt njurarna att skicka ut vätskan i kroppen igen, vilket i sin tur gör att njurarna ser till så att allt kissas ut. 

Eftersom njurarna väljer att kissa ut all vätska så blir vi så klart betydligt mycket mer kissnödiga än om en stor del av vätskan hade skickats ut i kroppen igen.

Enkelt förklarat i punktform:

  1. Hypofysen producerar ADH
  2. ADH skickas ned till njurarna och hjälper till att reglera hur mycket vätska som ska skickas ut i kroppen igen och hur mycket som ska kissas ut
  3. Ju mer ADH desto mer vatten skickas ut i kroppen igen, vilket betyder att ju mindre ADH desto mer kissas ut
  4. Alkohol hämmar produktionen av ADH vilket gör att njurarna inte längre skickar ut vatten i kroppen utan bara kissar ut allt istället

Där har du svaret på varför man blir kissnödig av öl! Eller ja, alkohol över huvud taget.

Biverkningar av det hela

En extra tråkig effekt av att alkohol gör så att vi kissar ut all vätska istället för att den får cirkulera i kroppen är att vi blir uttorkade. Vilket är en av de största anledningarna till att vi blir bakfulla. Här kan du läsa mer om varför man blir bakfull.
Relaterat till det så kan det också vara intressant att läsa på lite om bakfylleångest!

Varför blir man kissnödig av öl? – Video

Orkar du inte läsa? Ingen fara, asapSCIENCE svarar på frågan i den här videon.

Sammanfattningsvis

Alkohol hindrar hypofysen från att producera det hormon som förklarar för njurarna att en del av vätskan som samlas där ska skickas ut i kroppen igen. Effekten blir att njurarna tolkar det som att all vätska ska kissas ut.

Föregående artikelVarför Får Man Så Bra Idéer I Duschen? Här Är 4 Bra Förklaringar
Nästa artikelVinstchanser På Olika Casinospel – Kan Man Verkligen Vinna Något?
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.