När vattnet träffar kroppen, då kommer idéerna…

Du stänger badrumsdörren, tar av dig kläderna och vrider på duschen. Några sekunder senare känner du den där pirrande känslan i hela kroppen när det varma vattnet träffar huden. Efter några minuter säger det bara *pling* och så får du en fullkomligt briljant idé.

Känner du igen dig? Du är definitivt inte ensam. De allra flesta upplever faktiskt att de få exceptionellt bra idéer i duschen. Är det inte rätt fascinerande? Hur kommer det sig? Är det bara en slump? Eller finns det någon vetenskap bakom det?

Finns det några teorier?

Det finns faktiskt en hel del olika förklaringar till varför vi får så mycket fantastiska idéer just i duschen. Här nedanför går vi igenom de 4 mest populära och trovärdiga förklaringarna på varför man får så bra idéer i duschen!

1: Vattenånga och syrehalt

När du duschar så bildas det generellt sett vattenånga (om du inte duschar kallt vill säga). Vattenångan ökar syrehalten i luften, vilket gör att du får en ”överdos av syre” i hjärnan. Överdos kanske är fel uttryck eftersom effekten är positiv, men det är ett tydligt sätt att förklara varför du blir mer kreativ i duschen. Man kan säga att det blir lite som de där ”syre-barerna” som var ett kort fenomen i början av 2000-talet.

varför får man bra ideer i duschen

2: Du slappnar av

När det varma vattnet träffar kroppen och du släpper ut det där tunga andetaget av lättnad, då är du troligtvis så avslappnad som du kan vara när du är vaken.

Att slappna av har självklart massvis med fördelar, bland annat att du frigör en massa ”utrymme” i din hjärna.

3: Du är ensam

I duschen är du med största sannolikhet ensam, vilket gör att du kan ägna 100% av din uppmärksamhet på dig själv. Du behöver inte tänka på andra eller anpassa dig till dina kollegor eller din familj. Du kan helt enkelt bara släppa allt, vilket frigör en massa kapacitet i din hjärna.

bra idéer i duschen förklaring

4: Dopaminer

Dopamin är en signalsubstans i hjärnan. Man brukar kalla dopaminer för kroppens eget belöningssystem. Går vi tillbaka till de grundläggande mänskliga instinkterna så kan man förklara dopaminer så här:
-När vi blir glada eller uppspelta så frigörs det dopaminer som får oss att må bra. Syftet är att vi ska vilja upprepa det som får oss att må bra, för att på så sätt få oss att överleva och fortplanta oss.

När du duschar så skickas det alltså ut dopaminer som får dig att må bra, eftersom vi alla nog kan vara överens om att få saker är så sköna som att duscha i lugn och ro.

Dopaminerna gör att allt känns lite nicerare och att du slappnar av, vilket får dig att bli mer kreativ.

Sammanfattningsvis

Anledningen till att vi får så bra idéer i duschen är troligtvis en kombination av alla ovanstående saker. Vi slappnar av, mår bra och får mer syre i hjärnan, dessutom så är vi ensamma vilket gör att vi inte behöver hålla någon fasad uppe, vi kan helt och hållet bara vara i nuet.

Har du ett knepigt problem? Hoppa in i duschen!

Föregående artikelGANT Tech Prep – Bekvämt, Snabbtorkande Och Stiligt!
Nästa artikelVarför Blir Man Kissnödig Av Öl? Den Riktiga Förklaringen!
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!