Varför knakar det i lederna

Du står redo inför en fysisk utmaning, kanske skall du springa en hinderbana, eller så skall du bara bära hem matkassarna från affären (om du tycker att det är en utmaning så rekommenderar jag att du säljer allt du äger och ger dig ut i världen, för du är i gravt behov av lite perspektiv). Oavsett vad du nu skall göra så kanske det känns naturligt att press ihop händerna och knäcka knogarna lite. Men vad händer när man knäcker fingrarna? Vad är det egentligen som gör det där knäckande ljudet när du gör dig redo att bära hem 2 liter mjölk? Är det för att benen i händerna flyttar på sig? Eller beror det på att du mjukar upp brosket i händerna? Inget av det faktiskt, tack och lov.

Nej, det är inte benet som låter

Tack och lov så är det bara en missuppfattning att det är själva benet som knakar när du knäcker knogarna, nacken eller vad du nu brukar ”knäcka”.

Förklaringen är faktiskt ganska intressant, för det handlar nämligen om vakuum.

Men vi börjar på 70-talet!

När BeeGees var som hetast så forskade man lite på ämnet och kom fram till att knäckandet berodde på att bubblor bildas i ledvätskan. Svinnöjda med sitt resultat så skrotade forskarna en äldre teori om att det skulle bero på vakuum och satte ned sin flagga och hävdade bestämt att det var bubblor.

Men inte allt för länge sedan så gjorde ett nytt forskarlag ett försök och med hjälp av MRI-scanners så kom de snabbt fram till att det knäckande ljudet beror på att vakum bildas i lederna när man ”knäcker dem”. Ironiskt nog så var alltså teorin från 40-talet helt rätt. Den som de arroganta (och uppenbarligen inkompetenta) swingers-forskarna helt sköt ned.

Så, lång historia kort, det knäckande ljudet beror på vakuum i lederna.

Ännu en myt

Värt att nämna är också att det är helt ofarligt att knäcka lederna, det kommer inte leda till artos och du kommer inte få stela fingrar när du blir gammal.

Det är dock viktigt att poängtera att om du knäcker lederna ofta så kan det bli en vana och en form av stress-relief. Det i sin tur kan leda till att du blir lite väl sugen på att knäcka knogarna, även när det inte riktigt går. Det har många gånger lett till att man överanstränger lederna, vilket kan leda (pun intended) till skador och annat jobbigt.

Föregående artikelIdrottsstjärnornas 5 Bästa Träningsknep
Nästa artikelBarre på SATS – Något Du Tror Kommer Vara Enkelt… – *Sponsrad Video*
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.