Låt oss försöka tyda dessa drömmar där man är naken…

Känner du igen att du i en dröm plötsligt står spritt språngande naken mitt i klassrummet, eller på jobbet? Finner du dig själv i matkön utan byxor? Sitter du på ett möte och upptäcker att du glömt ta på dig en tröja? Eller, är du naken i ett rum omringad av en massa andra nakna personer?
Drömmar som dessa är vanligt förekommande och även här finns hundratals olika varianter, med tänkbara tolkningar och förklaringar.

Även om de flesta anser att nakenhet är en mycket privat och känslig ensak så finns det så klart andra som ser det som en lättsam och naturlig grej och har ingenting att skämmas för. Av denna anledning är det svårt att säga vad som är sant eller falskt när man tolkar drömmar där man är naken, precis som skrivet i tidigare artiklar om drömmar. Alla drömmar är unika och vad dem försöker säga beror på individen.

När du tolkar din dröm om nakenhet så tänk då på vilken känsla du hade i drömmen. Var det en jobbig och pinsam upplevelse du hade, eller var det en frihetskänsla att gå med rumpan bar? Valde du själv att lämna kläderna hemma eller hamnade du bara i en situation där du råkade vara naken? Var det någon som tog kläderna ifrån dig? Var det alla kläder eller bara ett enstaka plagg? Skulle du räkna denna dröm som en mardröm eller bara ”en helt vanlig dröm”?

Olika sorters forskning och klassisk spådomskonst tolkar det här med drömmar olika. Just därför kommer vi titta på det här med att drömma att man är naken från 3 perspektiv; neurologisk forskning, psykologisk forskning och spådomskonst.

Vill du lära dig med om drömtydning så rekommenderar vi att du kollar in någon av dessa två böcker. Drömtydning av Sigmund Freud, och Drömmar A-Ö, av Maria Ulaner. Båda böckerna, och många fler om drömmar finns även på Nextory eller Bookbeat, om du hellre föredrar ljudböcker.

vad betyder det när man drömmer att man är naken

Neurologisk forskning

Det neurologer främst menar på, angående varför vi drömmer, är att det är hjärnans sätt att bearbeta det vi upplevt under dagen och alla intryck som vi tagit in. De menar också att det är ett utav människans sätt för att förbereda sig mentalt inför kommande utmaningar. I detta fall kan det kanske vara så att man har en stor kommande presentation i skolan som man är nervös över, eller att man är i konflikt med någon där man är rädd för att säga vad man tycker och tänker. Pressen och stressen ifrån dessa tänkbara situationer kan göra att man känner sig utsatt och sårbar vilket speglar sig i nakenheten i drömmarna.

En annan koppling till varför vi har denna typen av drömmar är kroppens naturliga funktioner, som till exempel när vi är sjuka. Många människor säger sig drömma oftare, inte minst längre och ”konstigare” drömmar, när dem är sjuka i feber (källa). Detta är något som många kan känna igen sig, men anledningen till detta finns det dock fortfarande oklar.

Bland alla dessa konstiga och intensiva drömmar vi har mitt i febersvettningarna så är det vanligt förekommande med nakendrömmar. En trolig anledning till detta är det faktum att kroppstemperaturen går upp och ner när vi har feber. Drömmer man att man känner sig kall, och plötsligt upptäcker att man är naken, så kan det bero på att febern sakta går upp i kroppen och att man faktiskt börjar frysa. Det kan också var tvärtom, att man börjar svettas i sömnen och känner ett behov utav att klä av sig i drömmen.

Drömma Att Man är Naken mening

Psykologisk forskning

I många fall sägs våra nakna drömmar enligt psykologer handla om ett slags avslöjande om oss själva. Detta kan exempelvis betyda att man nyligen varit i ett sammanhang där man tvingats till att vara trevlig mot människor man egentligen inte tycker om, eller att man tvingat fram ett leende trots att man inte mår bra. I detta fall menar man att nakenheten symboliserar sanningen och att man som person önskar få vara sann mot sig själv och inte försöka spela någon annan.

Andra psykologiska tolkningar är att drömmar om att vara naken symboliserar en känsla av sårbarhet och utsatthet. Det är inte helt ovanligt att man vaknar med en känsla utav nervositet och skam efter drömmar som dessa. Kanske händer det i drömmen att man får sina kläder stulna när man står i duschen, eller att någon klär av en mot ens vilja. Detta kan tyda på ett jobbigt förflutet, kanske har man blivit mobbad som barn eller känt sig utanför och ensam på sistone.

Det finns också tolkningar som menar på att ”vara naken” anspelar på en tid i livet när man var liten och sårbar, alltså när man var ett litet barn. Man menar att återkommande drömmar där man är naken speglar en längtan tillbaka till den tiden, den tid när man hade mindre ansvar, mindre konsekvenstänkande och mer ledig tid.

Drömma Att Man är Naken betydelse

Ytterligare en tolkning är att om man är en person som har svårt för att visa sig naken i verkliga livet, och detta händer i en dröm, så betyder det att man har känslor som man behöver lätta på eller jobba med. Det kan också betyda att man är rädd för att förstöra sin image eller en rädsla om vad folk omkring en ska tycka och tänka.

Spådomskonst

En vanlig tolkning enligt drömlexikon och drömsymboler är att man som person är rädd för att bli granskad. Detta kan bero på ett dåligt självförtroende, men också att man som person döljer något som ett försök till att ”täcka” vem man egentligen är. Kanske är man i en situation i livet där man gör allt för att passa in men man vet egentligen att man på så sätt ljuger för sig själv. Det kan exempelvis vara att man är ny på ett jobb, med kollegor som man inte känner, ett nytt arbetssätt och nya rutiner som tar tid att komma in i. Det är då vanligt att man som person gör sitt yttersta för att passa in, men även att man försöker visa framfötterna genom att arbeta så hårt och snabbt som möjligt. Detta är en situation som många känner igen sig i, eller någon gång kommer att få uppleva.

Drömmar om att vara naken sägs också kunna bero på att man är rädd för att inte räcka till, eller rädd för att säga emot ifall man inte orkar mer. Det kan ha att göra med att man fått för många uppgifter på en och samma gång, till exempel på jobbet. Vilket leder till en känsla av sårbarhet och att man är ”utan täckmantel”. Upplever man däremot drömmen som rolig och skämtsam sägs detta spegla ett tecken på att vilja synas. Det kan också vara en bekräftelse på ens orädda och vågade personlighet.

Drömma Att Man är Naken

Ifall drömmen är utav sexuell karaktär, och det är anledningen till att man är naken i drömmen, sägs det enligt drömlexikon handla om ett behov av närhet. Det kan betyda att man känner en lust och att nakenheten speglar ett behov utav att leva ut sina naturliga instinkter.

Sammanfattningsvis

Sammanfattar vi det hela lite snabbt så är det som vi sagt tidigare, till exempel i vår stora guide om drömtydning, och vår guide till att tyda drömmar där man tappar tänderna, att drömmens betydelse är högst individuell. När det till exempel gäller drömmar där man är naken så är en första distinktion man behöver göra att fråga sig själv om man är en person som tycker det är jobbigt att vara naken, eller en person som tycker är härligt.

Tycker man att det är härligt så kan en nakendröm betyda att man känner en frihetskänsla, eller att man längtar tillbaka till barndomen då man hade mindre ansvar och press på sig. Är man å andra sidan en person som ogillar att vara naken, ja då lär en dröm om att man är naken snarare symbolisera att man känner sig blottad eller rädd för att lämnas ensam.

Här är en kort sammanfattning av vad neurologisk forskning, psykologisk forskning och spådamer säger om betydelsen bakom drömmar där man är naken.

Neurologisk forskning

Enligt neurologisk forskning finns det en koppling mellan att drömma att man är naken och att ha feber. Teorin är att temperaturskillnaderna i kroppen under en feber kan få oss att klä av oss, eller känna oss avklädda i drömmen.

Psykologisk forskning

Enligt psykologer så är nakendrömmar oftast ett tecken på att man känner en oro för att avslöjas eller en oro inför att blotta hur man egentligen känner. Nakenheten i drömmen symboliserar att man är blottad och öppen för granskning av andra.

Spådomskonst

Enligt spådomskonst kan drömmar där man är naken betyda att man är rädd för att inte räcka till, eller precis som i psykologins fall, en rädsla för att öppna upp och avslöja sina egentliga känslor.

Vill du lära dig med om drömtydning så rekommenderar vi att du kollar in någon av dessa två böcker. Drömtydning av Sigmund Freud, och Drömmar A-Ö av Maria Ulaner.

Föregående artikelHur Spelar Man Baccarat? – Reglerna, Enkelt Förklarade
Nästa artikelRoyal Christmas – En Lyxig Bubbeldrink Med Glögg
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!