Att snyfta och försämra synen genom att fylla ögonen med tårar kan knappast ses som en biologisk fördel i kniviga situationer. Eller?

”Varför gråter man?” Både frågan i sig och svaret är ganska intressanta, varför gråter vi egentligen? Det kan kännas som en riktigt dålig försvarsmekanism, speciellt om man jämför det hur blåsfisken blåser upp sig till 10ggr sin storlek, eller hur en babian visar sina enorma tänder. Men det är mer komplicerat än så.
Eftersom människor är flockdjur så handlar ett flertal av våra reflexer och instinkter om att samspela med andra säkerställa att man inte blir utstött ur flocken. Ser man tårar ur detta perspektiv så känns de betydligt mycket mer rimliga.
Kortfattat så gråter vi för att signalera till de runt omkring oss att vi verkligen inte mår bra, något som även påverkar de runt omkring, de som ser någon gråta blir instinktivt uppmärksamma på personen.

Så det korta svaret är att vi gråter för att be om hjälp av de runt omkring oss.

AsapSCIENCE (vilka annars?) har gjort en video på ämnet, där får du ett lite längre svar med hänvisningar till diverse undersökningar.

Varför gråter man?

Föregående artikel12 Saker du kan göra för att bli inspirerad – Drick vatten, Sov och Städa
Nästa artikelGANT Rugger – Vår / Sommar 2014
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.