Reklamsamarbete tillsammans med Nordiska Rum.

Bättre sömn innebär en lång rad fördelar…

De flesta madrasser bör bytas ut ungefär var 10e år. Hur länge sedan var det du bytte? Faktum är att de allra flesta väntar betydligt längre än 10 år med att byta säng och madrass. Oftast beror det inte på att man är för snål, de flesta vänjer sig helt enkelt vid som gamla säng och tänker inte på att det kanske är dags att byta.

Men sitter du där med 12-15 år gammal säng så kommer du märka en enorm skillnad i kvalité på sömnen och komfort i sovrummet när du väl uppgraderar till en ny fräsch säng!

I den här korta guiden kommer vi med 3 korta och enkla tips på hur du väljer rätt säng och madrass för dig.

1: Material

Det finns primärt 3 typer av madrass-material som du har att välja mellan. Alla med olika egenskaper.

  • Memory foam – Passar dig som behöver extra stöd och avlastning, samt gillar när sängen formar sig efter din kropp så mycket som möjligt.
  • Latex – Latex-madrasser är kända för att ge bäst kylning och svalka. Latex ger delvis samma känsla som skum, men formar sig inte lika mycket efter kroppen som en memory-foam-madrass.
  • Stålfjädrar – Den mest klassiska typen av madrass. Utmärkt kylning och fjädring. Formar sig minimalt efter kroppen.

2: Se till att din ryggrad får rätt stöd

När du väljer säng och madrass är det lätt att fokusera hårdheten, vilken så klart också är viktig, men mest ur ett komfort-perspektiv. Det absolut viktigaste är dock att din ryggrad får det stöd den behöver.

Målet är att ryggraden ska förbli rak när du sover, oavsett om du sover på sidan, på rygg eller på mage. Detta uppnår man genom att prata med en kunnig sängförsäljare och provligga ett par olika sängar. Sover du ofta på sidan så är det viktigt att din axel kan sjunka ned i madrassen, annars kommer du få ont i axeln. Sover du på mage så är det viktigt att hela bröstkorgen kan sjunka ned, så att inte ländryggen blir böjd hela natten, för då får du garanterat problem med återkommande ryggskott.

3: Anpassa efter din vikt

Hårdheten är som sagt viktig ur ett komfortperspektiv. Beroende på vad du väger så finns det olika för- och nackdelar när det kommer till madrassens hårdhet:

75kg eller mindre – Är du lätt så sjunker du inte ned i madrassen så mycket, därför kan många madrasser av det hårdare slaget var väldigt obekväma. Välj därför en mjukare typ av madrass för de översta lagret.

76-100kg – Detta är marknadens sweet spot. Väger du mellan 75-100kg så har du ett oerhört brett utbud att välja mellan. Det handlar primärt om att hitta ett material du gillar, och en madrass som ger korrekt stöd för din ryggrad.

+100kg – Väger du över 100kg så kan du motsatt problem som lätta personer har, alltså att du sjunker ned för mycket i madrassen. Därför bör du välja en något hårdare madrass till det översta lagret.

Ute efter en ny säng?

Om du sitter där med en 10-12 år gammal säng/madrass så är det definitivt dags att börja titta på en uppgradering. Du kommer garanterat att märka en skillnad i komfort, kvalitén på din sömn och mängden energi du har på dagarna. På Nordiska rum hittar du massvis med prisvärda kontinentalsängar. En stark fördel med kontinentalsängar är att de är uppbyggda i flera lager, vilket ger extra bra komfort. En annan fördel är att de ofta är höga, något som ger dig förvaringsutrymme under sängen.

Sammanfattningsvis

När du väljer ny säng och madrass så är det viktigaste att din ryggrad får stöd och hålls i rätt läge under hela natten. Detta uppnår man genom att ha rätt stöd i madrassen på olika punkter, beroende på vad du väger och vilken position du sover i.

När du ska välja madrass så finns det ett flertal olika material att välja mellan, de har alla sina fördelar och det handlar primärt om vad du föredrar. Skum följer kroppen mer men latex och stålfjädrar har bättre kylning som håller dig sval. Välj det material du sover allra bäst på.

Slutligen så bör du anpassa madrassen efter din vikt. Väger du lite, under 75kg, så kan hårdare madrasser vara väldigt obekväma, eftersom du inte sjunker ned i dem. Väger du över 100kg så kan du få motsatt problem, alltså att du sjunker ned för mycket, så välj därför en hårdare madrass.

Lycka till!

Föregående artikelSvenska spelmarknaden före och efter den svenska licensen
Nästa artikel3 Fördelar Med Färdiga Matkassar! Tid, Inspiration Och Variation
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.