Betalt reklamsamarbete med A-Z Design.

Ett par saker du som drömmer om ett café på landet bör tänka på…

Har du efter en lång och härlig sommarsemester på den Svenska landsbygden förälskat dig tanken på att driva ett café på landet? Kanske bara ha öppet på sommaren så att man kan fortsätta med sitt vanliga arbete och liv resten av året? Det låter fantastiskt, och det kan vara oerhört givande. Och för att göra ditt liv enklare i detta drömmande om ett annat liv på landet så har vi tagit fram den här listan med 4 saker du definitivt bör tänka på om du funderar på att starta café på landet.

1: En lättillgänglig placering

driva café på landet
En vacker plats för ett café. Men glöm inte kunderna, var ska de komma ifrån?

En övergiven lada vi slutet av en liten grusväg som börjar vid slutet av en större och längre grusväg som i sin tur börjar i korsningen mellan ingenstans och två grusvägar må vara idyllisk och mysig, men vem ska råka köra förbi och köpa en kaffe? Ska du starta café på landet så behöver du ha en lokal på en plats där folk faktiskt kommer köra förbi. Det kan låte tråkigt men ditt café kommer inte klara sig 5 minuter utan betalande gäster.

2: Bra inredning

starta café
Udda stolar och bord må vara charmigt. Men det är varken bekvämt eller tidseffektivt.

Det kan kännas som att den där klassiska grejen med gamla och udda möbler den bästa lösningen om man vill starta café på landet. Men faktum är att det finns en hel del saker som talar emot det. För det första så är det inte särskilt bekvämt många gånger. Det kan se charmigt ut, men det är inte så kul att äta lunch sittandes på en gammal pall från 1800-talet. Sen är det dessutom extremt tidskrävande att åka runt på olika loppisar och leta efter udda stolar. Det kan va billigt på loppis men du måste räkna med tiden du lägger på det som en utgift. För om det är något du har ont av när du driver café så är det tid.

En bättre lösning är helt enkelt att köpa möbler. Det känns dyrare, men om du räknar med tiden du behöver lägga på att leta udda möbler på diverse loppisar, och hur ofta du kommer behöva ersätta dessa slitna möbler så är det billigare i längden att köpa möbler.

Kolla in AZ Design. De har en enkel och smidig webshop där du kan beställa alla typer av möbler för offentliga miljöer. De har till exempel möbler för restaurang och bord till event, och allt däremellan!

3: En plan för din personal

Många caféer på landet lever kanske bara på sommaren, för det är då turisterna är där. Detta är inte alls ovanligt, titta till exempel på Öland och Gotland där de flesta fina caféerna på landsbygden mer eller mindre bara är öppna på sommaren (Själsö bageri, Rute Stenugnsbageri och Sylvis Döttrar är tre välkända exempel). Om detta är din affärsidé så behöver du ha en plan för din personal. Vilka ska jobba där? Finns det ens lokala ungdomar som är arbetsvilliga och var bor de? En klassisk lösning är att bygga till ett par gäststugor på caféts mark och erbjuda gratis boende för din sommarpersonal. Detta är en attraktiv lösning både för dig och din personal. Du erbjuder ungdomar från hela Sverige en möjlighet till ett äventyr en hel sommar där de kan tjäna pengar och träffa nya vänner. Det kan dessutom vara billigare än att anlita lokal arbetskraft eftersom boendet och äventyret i sig ofta känns som en del av värdeerbjudandet för personalen.

4: Erbjud något unikt

café på landet

När du väl börjar researcha det här med att starta café på landet så kommer du snabbt inse att det går att beställa allt du behöver från olika grossister, och du kommer snabbt inse att 99% av allt du någonsin ätit på café inte alls är hembakat, det är beställt direkt från Martin & Servera. Därför behöver du vara annorlunda, du behöver erbjuda något helt unikt, något som kommer wow:a dina gäster så att de pratar om dig med sina vänner så att de också kommer vilja bli wow:ade. Detta är nyckeln till ett lyckat café på landet. I stan springer det förbi tiotusentals människor per dag, men på landet är det betydligt glesare med potentiella kunder. Därför behöver du erbjuda något som är värt att resa för.

Sammanfattningsvis om att starta café på landet

Om du efter en lång härlig sommarsemester funderar på att starta café på landet så finns det en hel del saker att tänka på. Vissa roliga och andra mindre roliga, men båda lika viktigt.

Här är 4 saker vi verkligen rekommenderar dig att tänka på.

  1. Välj en lättillgänglig plats för cafét – En övergiven lada mitt i ingenstans är charmig och idyllisk, men var ska kunderna komma ifrån?
  2. Ha bra möbler – Udda stolar och bord är charmigt och fint, men det är inte bekvämt, de är inte hållbara och tiden det kommer ta att resa land och rike runt får att hitta dem på diverse loppisar är oproportionerligt i förhållande till det lilla värde de ger.
  3. Ha en plan för din personal – Vilka ska jobba på ditt café? Lokala ungdomar eller ungdomar som du erbjuder boende för en sommar? Det finns fördelar med båda alternativen, men oavsett vad du väljer så lönar det sig att planera detta i förväg.
  4. Erbjud något unikt – Även om du hittar en lättillgänglig plats för ditt café så innebär ett café på landet de facto att man behöver resa till det. Därför behöver du erbjuda något unikt utöver all klassisk grossist-café-mat. Något som dina gäster kommer prata med sina vänner om, något som skapar ett rykte och ett renomé.

Lycka till!

Föregående artikelHur Ungdomar Kan Lära Sig Om Livet
Nästa artikelDISC-Test – Röd, Grön, Blå Eller Gul Vilket Typ Av Person Är Du?
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.