Är du sidosovare eller ryggsovare?

Vilken är egentligen den bästa positionen att sova i? Vi har gett oss på det ofta diskuterade ämnet: ”sova på mage vs sova på rygg vs sova på sidan” och hittat alla svar du behöver för att kunna få en så god natts sömn som möjligt.

Sova på mage

sova på mage

Nackdelar
Att sova på mage är generellt ansett som den sämsta sovpositionen. Andningen försvåras och ryggraden rätas ut onaturligt mycket. Utöver det så tär det en del på nacken eftersom du ligger med huvudet kraftigt vridet åt ena sidan.

Vill du sova så bra som möjligt så bör du vänja dig av med att sova på mage helt enkelt.

Fördelar
Att sova på mage minskar risken för sömnapné och snarkningar, men det är i stora drag den enda fördelen.

Sova på rygg

sova på rygg

Nackdelar
De uppenbara nackdelarna med att sova på rygg är förstås snarkningar. Alla som sovit med någon som snarkar vet att man bara behöver vända på dem så slutar de. Sömnapné är också oerhört mycket vanligare bland ryggsovare än de som sover i andra positioner. Det är faktiskt så vanligt att läkare skriver ut recept på att sova på sidan till patienter med sömnapné

Fördelar
Alla läkare, kiropraktorer och naprapater är mer eller mindre överens, att sova på rygg är den absolut bästa positionen. Fördelarna är många, till att börja med så är både rygg och nacke i en så naturlig position som möjligt (förutsatt att du inte har för många kuddar). Ytterligare så är det bättre för din hy, eftersom den får spendera natten ute i friska luften, istället för att vara ihoptryckt mot en kudde. Det ger dig både en friskare hy och färre rynkor

Sova på sidan

sova på sidan

Nackdelar
Det finns faktiskt inga nackdelar värda att ta upp, förutom den klassiska ”avdomnade armen”. Gillar du inte att vakna upp vid 03:53 med en arm av gummi så rekommenderar vi att försöka sova på rygg. Annars är det bara att fortsätta

Fördelar
Här finns det faktiskt inte heller så mycket att säga. Är du gravid så rekommenderas du sova på vänster sida eftersom det underlättar blodflödet till hjärtat. Men utöver det så finns det inte mycket att säga.

Slutsats

Sov på sidan. Inga nackdelar att oroa sig över, och så är det ju ofantligt nice att krypa ihop i fosterställning under täcket när det regnar ute.

Föregående artikelFria Vikter Vs Maskiner – Därför Är Maskiner Värdelösa
Nästa artikel#97 Tillsammans Med Tallink Silja – *Sponsrad Video*
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.