Allt hänger på helheten

Innan jag blev van vid att träna på gym och kände mig hemma med alla redskap, verktyg och mojänger nere i grottan så var jag rätt pigg på att sätta mig vid maskinerna och köra. Men när jag blivit lite varm i kläderna och läst på lite om kost och träning så insåg jag snabbt att det är ungefär lika effektivt att träna med maskiner som att skriva en önskelista till tomten när man är vuxen.

Men det här vet tyvärr inte alla, så varje gång jag kommer ned på gymmet så ser jag tyvärr alltid drösvis med folk som håller sig på behagligt avstånd från skivstången, som om det vore en tjej de gillade i högstadiet.

Varför är de dåliga då?

När du kör med en maskin så isolerar du specifika muskelgrupper, vilket kan låta supereffektivt, men egentligen är det helt tvärtom. Att endast träna isolerat kan leda till en falsk känsla av styrka och framförallt så leder det till dålig teknik. Så när du väl skall köra knäböj (eller bara flytta en soffa för den delen) efter att ha kört benpress i maskin så har du bara tränat upp benen att klara av vikten, men du har missat mängder med andra små muskler i höfterna, ryggen, fotlederna m.m.

Man får aldrig glömma småttingarna

Effekten av detta är att inte tränat upp någon stabilitet, bara rå styrka i benen. Det gör att du löper stor risk att skada dig.
Att träna handlar om att få med hela kroppen, alla små till synas obetydliga muskler samspelar och det är det som är äkta styrka.

Fria Vikter Vs Maskiner 2
Spänn loss dig från maskinerna och bekanta dig med de fria vikterna, det finns bara fördelar med det

Det är därför basövningarna är kung

Det här leder oss osökt in på de 4 basövningarna, marklyft, knäböj, bänkpress och militärpress, och det finns en god anledning till att de kallas just basövningar. De tränar stora delar av kroppen och eftersom det är med fria vikter så får du med alla de där små musklerna som tillsammans ger dig stabilitet och möjlighet att träna korrekt och skadefritt. Man kan säga att de ger dig en bra bas helt enkelt (pun intended).

Basövningarna är övningar som alla bör göra, oavsett mål med träningen, just eftersom de gör så mycket mer för din kropp än bara större och starkare muskler.

Men det finns mer!

Stabiliteten är dock inte det enda som är negativt med maskiner.

Du kan lätt skada dig

Kroppen rör sig väldigt sällan i räta linjer eller befinner sig i fixerade ställningar. Kroppen rör sig så effektivt som möjligt, det är en av våra styrkor.
Så när du låser fast kroppen i en maskin så tvingar du den till rörelser som kanske inte känns direkt skadliga där och då, men som i längden är onaturliga och kan leda till förslitningar och andra skador.

De är ett orimligt slöseri med tid

När du tränar isolerat så kör du just isolerat. Du lyckas kanske utmatta den specifika muskeln rejält, men du får inget annat gjort under den tiden. Kör du istället stora complexa övningar med mer än ett moment så tränar du ett flertal muskler, inklusive de stabiliserande små rackarna.

Slösa inte tid, se till att träna hela kroppen istället för en enskild muskel.

Föregående artikelÄr Banan Nyttigt? Ohhh Ja, Här 7 Fördelar Med Det Böjda Guldet
Nästa artikelSova På Mage Vs Sova På Rygg – Vilket Är Bäst?
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.