Både kaffe och öl påverkar oss, det vet vi. Men hur skiljer sig de olika effekterna åt? Hur påverkas hjärnan av alkohol? Och hur påverkas den av Kaffe?

Alla som druckit kaffe kommer ihåg kicken man fick, innan man blev beroende och man istället blev trött när man inte drack kaffe. Och öl, ja det känner vi ju alla igen.
Men hur påverkar dessa två drycker vår hjärna? Hur hur skiljer sig effekten åt?

Här nedan är en infographic som jämför effekten av alkohol med kaffe, och hur det påverkar hjärnan. Riktigt intressant jämförelse måste jag säga.

Hur påverkas hjärnan av alkohol?

Kortfattat så kan man säga att alkohol släpper lös lite spärrar i hjärnan. Vi blir mer avslappnade, vilket kan göra oss mer kreativa. Men samtidigt så innebär för mycket alkohol att hjärnan blir lite väl avslappnad, det gör att vi tappar omdöme, koordination, fokus och till slut får svårt att stå och prata.

Hur påverkas hjärnan av kaffe?

Kaffe påverkar receptorerna i hjärnan. När receptorerna binds med koffein så får vi ”omedelbart” mer energi och en förmåga att kunna fokusera intensivt. Är man inte van vid koffein så får man vara beredd på en kaffe-baksmälla dock. När koffeinet går ur kroppen så kan man bli lite spattig och även få lite ångest, precis som vid en vanlig baksmälla.

  • Om du är mer intresserad av att veta hur påverkas hjärnan av alkohol så rekommenderar vi att du hälsar på IQ.se
Hur påverkas hjärnan av alkohol?
Hur påverkas hjärnan av alkohol? Och hur skiljer sig det från Kaffe?
Föregående artikelHur överlever man en attack av en Björn? Eller en Varg för den delen? – En kort överlevnadsguide
Nästa artikelUteservering, solglasögon och goda Roséviner!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.