Risken för att stöta på farliga djur är nästintill obefintlig genom hela vår liv. Men om det mot förmodan skulle hända, då kan det vara bra att veta vad man skall göra för att överleva

Här nedan är små guider till hur du bör agera om du stöter på 4st farliga djur. Varg, Björn, Puma och Flodhäst.

En grundregel för att undvika att bli attackerad av vilda djur

Befinner du dig i trakter där det finns vilda djur så måste man hela tiden hålla lägret rent och fritt från matrester. Matrester lockar till sig djur av alla olika storlekar, och har du korvar liggandes strödda över ditt läger så får du skylla dig själv om du bli attackerad av en varg eller en björn.

Överlev en Vargattack

Stöter du på en varg så är det viktigaste att hålla sig lugn. Vargen är ett opurtunitiskt djur och kommer inte attackera något som verkar för riskabelt. Gör dig så stor du kan, sträck upp armarna i luften och lyft upp jackan så att du blir så stor som möjligt.

Om den attackerar
Om vargen mot förmodan går till attack så gäller det att hitta någon form av tillhygge, och sikta på nosen.

vad-göra-vid-vargattack

 

Överlev ett möte med en Flodhäst

Flodhästar är långt mycket dödligare än man kan tro. De står för en stor del av alla djurrelaterad dödsfall i Afrika varje år och är ganska oberäkneliga.
Om du ser en flodhäst så gäller det att hålla sig på avstånd, och att aldrig komma mellan flodhästen och vattnet.

Om den attackerar
Skulle flodhästen gå till attack så är det bara att lägga sig ned och dö.

vad-göra-vid-attack-av-flodhäst
Det finns inte mycket att göra för att stå emot en attack av en flodhäst.

Överlev en attack av en Puma

Puman, (eller bergslejon som de också kallas) lever i syd- och Nordamerika och är inte helt ovanliga i bergsområden.
Puman, precis som alla stora kattdjur, jagar genom att överraska sitt byte. Skulle du stöta på en puma när du är ute och vandrar så gäller att hela tiden ha ögonkontakt med djuret, släpper du det med blicken så kan de passa på att gömma sig för att attackera dig bakifrån.

Om den attackerar
Blir du attackerad så är det bara att börja svinga, sikta på huvudet och ögonen och försök hitta något hårt att slå med.

vad-göra-vid-attack-av-puma

Överlev en Björnattack

Vill du undvika björnar så gör du bäst i att hålla ditt läger rent och fritt från matrester, och att föra en hel del oväsen när du vandra i skogen. Befinner du dig i områden där du vet att det är vanligt med björn så kan det vara effektivt att hela tiden sjunga högt. Väldigt få djur är ute efter direkta konfrontationer, så när björnen hör att något är är i närheten så brukar den så gott som alltid gå åt ett annat håll.

Om den attackerar
Ja, hur överlever man en attack av en Björn? Skulle du hamna framför en rasande björn så gör du bäst i att leta efter något du kan använda som spjut, håll dig på avstånd och sikta på björnens ögon. Har du inte tillhygge så är det bästa alternativet att spela död. Du kommer aldrig kunna stå emot en björn, så det bästa är att få den att tappa intresset för dig.

vad-göra-vid-björnattack

 

Slutsats

Skall du ut och vandra i områden där det finns farliga djur så kan du undvika så gott som alla typer av farliga situationer bara genom att hålla lägret fritt från matrester.
Det är inte många djur som aktivt letar upp och slår ihjäl människor, om de är i närheten så lär de se dig först, och då brukar de oftast gå åt andra hållet.

Föregående artikelImponera på möten – Vill du framstå som viktig, gör så här
Nästa artikelKaffe vs Öl – Hur påverkas hjärnan av alkohol? och vad händer när du dricker kaffe?
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.