Vad passar bättre på de soliga uteserveringarna än ett glas kylt Rosé?

Om vädret fortsätter i samma tempo som det startat så är våren verkligen här på riktigt inom kort och uteserveringarna som kommer fyllas soldyrkande och solglasögonprydda människor som lockats ut i solen. För att ytterligare förgylla dessa soltimmar passar inget bättre än en välkyld flaska rosé!

Vad är Rosévin egentligen?

Rosévin tillverkas av blå druvor och färgämnena sitter i dess skal. Det finns fyra olika metoder för att tillverka rosévin: Saignée, Pressning, Run Off och Maceration. De två vanligaste metoderna är pressning och maceration.

  • Vid pressning pressas druvorna varsamt tills musten/saften har fått rätt färg innan skalen tas bort.
  • Vid maceration ligger skalen kvar och drar med musten/saften tills rätt färg har uppnåtts. Beroende på druvsort, så ligger skalen kvar kortare tid i ett ljusare rosévin jämfört med ett mörkare dito.

Mörkare roséviner produceras främst i den den ”Nya världen” dvs. Chile, Sydafrika etc. Men de produceras även på håll, nämligen i Bordeauxtrakterna där dessa kallas Clairet.
Roséviner passar generellt sett bäst till lättare maträtter såsom fisk och skaldjur, sallader, kyckling eller bara som aperitif och sällskapsdryck. Generellt sett kan man säga att maträtter som passar till lättare rödvin även passar mer smakrika och kraftigare roséviner, medan mer fruktiga rosévin med mer sötma passar bättre som aperitif eller som sällskapsdryck.

3 tips på goda Roséviner

Nu när sommaren nalkas så kan jag tänkta mig att du är du på jakt efter goda roséviner. Här är mina tre favoriter i år!

Les Lauzeraies

Les Lauzeraies vin 1

Smakrikt matvin som främst passar till lättare maträtter såsom fisk, skaldjur, kyckling och t.o.m. fläskkött. Jämfört med andra roséviner har detta vin en något mörkare rosaröd färg, hallonkryddig frukt och härligt syrlig eftersmak.

Errazuriz

Errazuriz vin 2

Errazuriz är ett något sötare Rosévin med en väldigt representativ, ljust rosa färg. Vinet har en mycket fruktig smak med inslag av svartvinbärskaramell, jordgubbar och smörkola. Jämfört med Les Lauzeraies är Errazuriz urtypen för rosévin som sällskapsdryck, dock utan att bli för sötsliskig och saftlik.

Leopord´s Leap

Leopords Leap vin 3

Om du är ute efter goda roséviner och samtidigt vill stödja en god sak så finns det i år en nyhet på systembolaget som verkligen sticker ut. Vid köp av Leopord´s Leap får du inte bara ett torrt och friskt rosévin utan du stödjer även kampen för att rädda de hotade Cape Leopardernas kamp för överlevnad i Kapprovinsen, Sydafrika.

Leoparden erbjuder en mycket frisk och ungdomlig smak med tydliga inslag av hallon, granatäpple och till viss del körsbär.

leopardsleappinotagerose_puffHär kan du läsa mer om kampanjen för att rädda Leoparderna i Sydafrika.

 

Föregående artikelKaffe vs Öl – Hur påverkas hjärnan av alkohol? och vad händer när du dricker kaffe?
Nästa artikelThe Longest Way – Att gå tvärs genom Kina
Jag skriver om Mat, Dryck och Resor. Jag uppskattar ett kraftigt rödvin och en tempererad pool.