Vad är egentligen bra att äta när man är bakfull?

Har du någonsin lovat dig själv att aldrig mera dricka alkohol? För att redan helgen efter komma på dig själv ståendes i baren med en Gin och Tonic i handen? Dina alkoholvanor och vad du ska dricka kan jag inte hjälpa dig med, däremot kan jag rekommendera vad som är bra att äta när man är bakfull.

De där underbara timmarna av lyckorus när du står med en öl i handen, musiken pumpandes i dina öron och skrattar ihop med dina vänner. De timmarna förvandlas sedan till en (och ibland två) dagar av hunger, ångest och utmattning. Ett magras utan dess like och ditt huvud känns som en använd Piñata.

Men frukta icke, här får du veta på vad som är bra att äta när man är bakfull och som kan lindra dina plågor!

1: Vatten, Vatten Bara Vanligt Vatten

Att du bör dricka vatten vet du redan. Men vet du varför du ska dricka vatten?

Alkohol är vätskedrivande (urindrivande) vilket betyder att du kissar i mängder, det i sin tur resulterar i att du blir uttorkad. Okej, vi vet alla att några öl gör vem som helst kissnödig. Men här är problemet: I urin är det mestadels vatten. Det vill säga när du gör dig av med vatten i stora mängder försöker kroppen återställa vätskebalansen genom att ta vatten från hjärnan. Vattenutvinningen reducerar storleken på din hjärna vilket i sin tur sliter på de membran som kopplar samman hjärnan till ditt skallben. Detta är också vad som orsakar din huvudvärk (källa: .

Om din mage inte riktigt är med på att du dricker litervis med vatten, försök dricka en kopp med ingefära- eller mintte. Båda är kända för att lugna en bråkig mage.

bota bakfylla 2
Det bästa du kan göra för att må lite bättre är att återställa vätskebalansen

2: Ät Ägg

Du vill säkert egentligen läsa pizza här, men ägg är otroligt bra att äta när man är bakfull. De innehåller nämligen cystein, en aminosyra. Cystein bryter ned acetaldehyden som är ett av de främsta gifter vilka orsakar din bakfylla. Även om ägg är mycket rikt på cystein finns aminosyran även i kyckling, lök, vitlök, yoghurt, mjölk, broccoli och havre. Yoghurt är oftast också enklare att äta om du behöver springa på toaletten mellan varje tugga.

3: Salta På

Bra Att Äta När Man Är Bakfull salt
Om du inte har en känslig mage så kan du alltid dricka saltgurkans spad, det gör ryssarna

När du står (eller sitter, beroende på din promillehalt) över toaholken förlorar du även en stor mängd salter. Salt är bra att äta när man är bakfull då det innehåller sodium, vilket du förlorar när du kissar. Du kan därför exempelvis knapra i dig förfestens saltapinnar – ingen äter ju dessa ändå. Om du orkar palla dig till affären, är en Powerade också ett bra alternativ, det innehåller dessutom vätska.

Eller så gör du som ryssen – drick den överblivna saften från saltgurkan…

Bananas Are For Monkeys

Och för fyllesvin. Ladda fruktskålen med ett gäng bananer dagen innan så du kan få i dig ordentligt med kalium. Det är ett viktigt mineral för att dina muskler ska kunna återhämta sig ordentligt. Kalium är även anledningen till varför du känner dig klumpig och har dålig koordination. Utöver bananer så finns Kalium även i avokado och potatischips (vi närmar oss godsakerna). Saltade potatischips är alltså bra att äta när man är bakfull, gött va?

Bra Att Äta När Man Är Bakfull banan
Bananer och vatten kan vara dina bästa vänner när du är bakfull

Köp Lite Extra Till Fruktskålen

När du ändå laddar med bananer kan du lika gärna köpa på dig lite mer. För frukt är nämligen en bra källa till fruktos som ersätter din förlorade glukos.

Dödsstöten

Vi gick från vatten till ägg, vidare till en smaklig Powerade och fick även in potatischips på ett hörn. Nu fattas bara kaffet och pizzan. Men jag hatar att göra dig besviken, kaffe, likt alkohol, är vätskedrivande och gör att du förlorar kalium och salter i allt för snabb takt.

Du bör hålla dig undan fet mat om du har en orolig mage. Det vill säga, har du en känsla av att spy, köp inte en pizza – du riskerar att få två. Utöver själva illamåendet och det faktum att du fyller på med ytterligare dåliga kolhydrater och kalorier, är pizza helt lugnt att äta. Även om det kanske inte är bra att äta när man är bakfull är det fortfarande gott.

Källa: National Center for Biotechnology Information

Föregående artikelVarför Är Vissa Vänsterhänta? Från En Vänsterhänt Djävul Till Soldater Och Golfare
Nästa artikelArnold Är Tillbaka Som Terminator – Äntligen! – *Sponsrad Video*
"If you need a friend, get a dog". Ibland citerar jag fiktiva personer, ibland skriver jag om dem. Men för det mesta är det en lögn. När jag inte unnar mig en India Ale från Nils Oscar på "bästkusten" läser jag om sådant som intresserar mig. Jag önskar jag kunde säga att jag alltid är objektiv. Men det vore två lögner i samma bio. Det värsta som finns? När personer säger "enligt min åsikt" - Jag vet att det är din åsikt, det är du som säger det."