Besatt av djävulen eller bara en medeltida soldat?

Människor har alltid haft en fascination för saker som är annorlunda och frågan ”varför är vissa vänsterhänta?” är knappast ett undantag. Uppskattningsvis är så många som 90 procent högerhänta och många av oss blir nästan förvånade över när någon är vänsterhänt.

Men Varför Är Vissa Vänsterhänta Och Vad Säger Egentligen Historien Om Det?

Livet för vänsterhänta har inte varit enkelt genom historien. Vänsterhänta har blivit anklagade för att vara allt ifrån orena till häxor. Om du var vänsterhänt under medeltiden var det ett säkert test för att veta om du var besatt av djävulen, han är tydligen vänsterhänt.

Om du känner någon som är vänsterhänt och äldre (typ din mormor) så är chansen stor att de fick lära sig skriva med höger hand istället. I vissa länder är det fortfarande standard att lära alla barn skriva med höger hand, oavsett vad de själva föredrar.

Det är väl känt att många medeltida slott har spiraltrappor som byggdes som en försvarsåtgärd. En spiraltrappa som roterar medurs ger försvararen en bättre rörelsefrihet. Försvararen kan placera sin vänstra hand på den centrala pelaren för balans och slå nedåt med sitt svärd i sin högra hand. Detta antar att försvararna är högerhänta, vilket är ett problem för dem som inte är det. Så vad gör en vänsterhänt slottsherre?

Varför är vissa vänsterhänta 1
På medeltiden byggdes trapporna i slotten för att vara anspassade till högerhänta soldater. Familjen Kerr ändrade på allt det

Ferniehirsts slott i Skottland är hem till familjen Kerr vars släktträd spåras tillbaka till deras ankomst i Storbritannien tillsammans med Vilhelm Erövraren år 1066. De sägs ha en lång historia av vänsterhänthet i familjen. Enligt historien har många av Kerrs bostäder och slott Ferniehirst-konstruerade spiraltrappor som går motsols istället för de traditionella medurs. Detta gjorde det möjligt för, den i stort sett vänsterhänta, klanen att maximera sitt försvar. ”Vänster-trappan” gör det lättare för dem att slåss samtidigt som det är en stor utmaning för alla som försökte erövra slotten med våld. Således upptäcktes en enorm fördel för vänsterhänta soldater och det blev tradition att utbilda alla sina vakter och soldater att slåss med vänster hand. Detta ledde till uttrycket ”Kerr-handed” eller ”corrie-fisted” för att beskriva någon som slåss med sin vänstra hand.

Så Varför Är Vissa Vänsterhänta?

Vänsterhänthet är självklart inget man väljer och det går att förutsäga om en person är vänsterhänt eller inte redan innan födseln. Vänsterhänthet är genetiskt men är lite mer komplex än så. Tvillingar kan exempelvis få olika dominanta händer.

Om pappan är vänsterhänt, medan mamman är högerhänt, löper barnet cirka 17 procents sannolikhet att bli vänsterhänt. Samtidigt om båda föräldrar är högerhänta sjunker sannolikheten till endast 10 procent. Är endast mamman vänsterhänt, ökar istället sannolikheten till 22 procent. Två vänsterhänta föräldrar ökar sannolikheten ytterligare med tre procent till totalt 25 procent.

Nyligen utförda studier försöker ge svar på varför är vissa vänsterhänta och menar att det är en balans mellan konkurrens och samarbete sett som en påfrestning på den mänskliga utvecklingen. Fördelen med att vara vänsterhänt visar sig tydligast i aktiviteter som involverar konkurrens, dvs. en kamp emot andra. Vilket också förklarar varför krigsherrar från 1000-talet tränade vänsterhänta soldater.

Cirka 50 procent av alla stjärnor inom baseboll är vänsterhänta. Se det som ett överraskande övertag – då de flesta människor är högerhänta kommer alla utövare spendera 90 procent (om man ska tro statistiken) av sin tid till att möta motståndare som är högerhänta.

Varför Är Vissa Vänsterhänta 2
Är pappan vänsterhänt så är det 17% chans att barnet också blir det

Denna fördel för människor som är vänsterhänta grundar sig i ett negativt frekvensberoende urval. Vad betyder nu det i förklaringen till frågan ”varför är vissa vänsterhänta?”. Jo, ju mer ovanligt ett drag är desto mer värdefullt är det. Negativt frekvensberoende urval betyder att om vi spenderade all vår tid med att rivalisera mot varandra, dvs. fysiskt slåss, kommer ett naturligt urval leda till att fler och fler föds vänsterhänta – vänsterhänthet blir i detta fall en nyckel till överlevnad om upp till 50 procent är vänsterhänta.

Även om den mänskliga historien många gånger är brutal och blodig har den ändå byggts genom samarbete och i en värld av samarbete prioriteras en högerhänt evolution. Inom golf är exempelvis endast fyra procent vänsterhänta, då golf inte är en sport där du direkt konkurrerar fysiskt. Det är snarare ett samarbete med dig själv. Högerhänta har dessutom betydligt enklare att hitta klubbor för högerhänta.

Forskning visar att en andel av cirka 10 procent vänsterhänta är en jämnvikt i evolutionen som varit stabil i flera tusen år. Så nästa gång du tittar en blodig krigsfilm med Mel Gibson och undrar varför är vissa vänsterhänta? kom då ihåg att det krävdes ett stort samarbete för att sätta ihop och tillverka filmen.

Precis som att vissa föredrar höger hand framför vänster, föredrar andra att se och lyssna framför att läsa. Du kan därför istället kolla in videon och få allt i en kortare version.

Varför är vissa vänsterhänta – Enligt TED-Ed

Föregående artikelFile.Pizza låter dig överföra stora filer oerhört enkelt
Nästa artikel5 Saker Som Är Bra Att Äta När Man Är Bakfull – Och Vad Du Skall Undvika
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.