Bli av med förkylningen snabbare!

Att bota förkylning är inte det enklaste. Faktum är att då förkylning är orsakat av ett virus går det inte ens att bota med hjälp av läkemedel.

Dock finns det en uppsjö av olika tips och tricks du kan ta till för att bli av med förkylningen eller åtminstone lindra besvären avsevärt.

Vi har tagit reda på huskurer mot förkylning och en hel del fakta som uttalat kommer hjälpa dig på vägen mot att bota din förkylning.

Huskurer mot förkylning

Du kanske tillhör en av de som tycker att huskurer för det mesta är strunt. Men då vill jag påpeka att nobelpristagaren i medicin 2015 var en kvinna som lyckades hitta botemedel mot Malaria genom att leta i tusentals år gamla kinesiska medicinböcker. Inte vilka böcker som helst, utan just naturmedicin och vad som kan liknas vår tids huskurer.

Honung – Honung är utmärkt att blanda i ditt te, en kopp varm mjölk eller liknande. Det lenar halsen och kan enligt vissa huskurer hjälpa dig bli av med förkylning snabbare. Om inte annat så lindrar den i alla fall symptomen ett tag.

Citron – Antiseptiskt. Kan få svullnader att lägga sig och är bra att blanda tillsammans med hett vatten eller en kopp te.

Ingefära – Inflammationshämmande. Riv ingefära och blanda tillsammans med hett vatten. Du kan läsa mer om ingefära i vår artikel: ”Bra mat mot inflammation

Timjan – Häll upp kokande vatten i en stor skål, krydda rikligt med timjan i det kokande vattnet. Ta en handduk över huvudet och håll det över skålen. Var beredd på att snyta dig ofta.

bota förkylning huskur
Enligt många huskurer så sägs honung vara riktigt bra mot förkylningar

Bota förkylning utifrån kända teorier

Med teorier menar vi att det är sådant som vanligtvis marknadsförs eller säljs som ”botemedel” eller lindrande läkemedel emot just förkylning. För att vara en vedertagen teori ska det gå att vetenskapligt bevisa, vilket kanske inte är fallet med de vi listat här. Däremot kan det hjälpa dig bota din förkylning, vilket är det du vill, eller hur?

Lätt motion – Det finns studier som tyder på att genom en lättare motion kan du bota förkylning snabbare. Det betyder inte att du ska gå till gymmet och pumpa som aldrig förr. Vi sa ”lätt”. Du kan exempelvis gå en promenad, cykla eller kör ditt gym-pass men på kanske 25 % av vad du brukar.

Zink – Ett flertal studier (källa) har kunnat bevisa att zink har en positiv effekt när det gäller att bota förkylning. Ta zinktillskott från första dagen du drabbas så kan du bli av med förkylning snabbare. Efter sju dagar är oftast de som äter zink fria från symptom. Vill du naturligt äta mer zink finns det i kött, fisk och ägg. Rekommenderat intag är 7mg per kvinna och 9mg per man.

Koffein – Koffein i sig är inte botande mot förkylning. Däremot har det vissa egenskaper i kombination med andra läkemedel som kan lindra dina symptom. Koffein kan förstärka den smärtstillande effekten som exempelvis Treo har (se nedan). Vid migrän och huvudvärk får koffein dina utvidgade blodkärl att dra ihop sig och därmed lindra smärtan. Samtidigt kan migrän förstärka effekten av acetylsalicylsyra.

kaffe mot förkylning
Tro det eller ej, men koffein har en hel del positiva egenskaper när man vill bota en förkylning

Treo – Innehåller bland annat den aktiva substansen acetylsalicylsyra. Denna substans verkar smärtstillande, inflammationshämmande och febernedsättande. Tillsammans med koffeintabletter eller en kopp kaffe kan du lindra din förkylning och på så sätt skynda på läkeprocessen.

Att tänka på

Virus ogillar värme, vilket är en av anledningarna till varför du ofta får feber vid kraftig förkylning. Det är kroppens sätt att döda virusinfektionen. Därför kan det vara oklokt att hela tiden ta läkemedel som tar ner febern. Försök uthärda lite och lita på att din kropp tar hand om den värsta sjukan.

Föregående artikel12 Saker Alla Män Bör Ha I Sin Necessär
Nästa artikelAlla Nya Ord 2015! – SAOL Blir Ännu Bättre
"If you need a friend, get a dog". Ibland citerar jag fiktiva personer, ibland skriver jag om dem. Men för det mesta är det en lögn. När jag inte unnar mig en India Ale från Nils Oscar på "bästkusten" läser jag om sådant som intresserar mig. Jag önskar jag kunde säga att jag alltid är objektiv. Men det vore två lögner i samma bio. Det värsta som finns? När personer säger "enligt min åsikt" - Jag vet att det är din åsikt, det är du som säger det."