Hjälp kroppen bekämpa inflammationen med lite ingefära och några nötter

Känner du av mindre smärtor i lederna eller känner du dig ansträngd i kroppen? Då kan det bero på en inflammation som är en helt naturlig process för att kroppen ska kunna återhämta sig. Det kan dock uppstå problem om du ständigt utsätts för stress eller ofta drar på dig sjukdomar och förkylningar. Som tur är så finns det flera riktigt bra sätt att bekämpa dessa problem enbart genom att göra några små ändringar i kosten. Här nedan kommer 5 klockrena tips på mat som är bra mot inflammation.

1. Ingefära

Ingefära är en kryddväxt och rot som är vanligt förekommande i det asiatiska köket. Flera olika studier har påvisat att ingefära besitter antiinflammatoriska egenskaper, vilket helt enkelt innebär att det hjälper mot inflammation. Denna smakrika rot finns tillgänglig i alla matvarubutiker året om och används i allt från läsk till smaksättare i mat. De antiinflammatoriska ämnena som kallas gingerols kan till exempel lindra ledvärk.

2. Lök och Vitlök

Även om lök kan få dig att börja gråta när du hackar den, så kan det göra så att din kropp mår bättre under en inflammation. I provrör och under djurförsök har vitlök visat sig fungera på samma sätt som smärtstillande medel, som till exempel ibuprofen. Ämnena i vitlöken stänger nämligen av de vägar som leder till inflammation. Även vanlig lök innehåller liknande ämnen som förebygger och motverkar inflammation.

Mat Mot Inflammation ingefära grönkål nötter
Ingefära är ett av alla livsmedel som kan hjälpa om du har en inflammation i kroppen

3.  Syrliga Körsbär

I en undersökning från 2012 som gjordes på universitetet för hälsa och vetenskap i Oregon, kom man fram till att syrliga körsbär har det högsta innehållet av antiinflammatoriska ämnen av all mat som finns. Syrlig körsbärsjuice visade sig minska inflammationen hos labbråttor med upp till 50% och har även visat sig hjälpa idrottare att prestera bättre. Det måste dock vara syrliga körsbär, de söta bären är inte alls lika effektiva.

4. Mörka bladgrönsaker

Studier har visat att E-vitamin kan spela en viktig roll för att skydda kroppen mot inflammatoriska molekyler. Mörka bladgrönsaker som till exempel spenat, grönkål och broccoli har ett högt innehåll av E-vitamin vilket gör att dessa grönsaker är riktigt bra mat mot inflammation.

5. Nötter

Nötter, och särskilt mandlar och valnötter innehåller mycket E-vitamin och omega-3 som båda har visat sig ha positiva effekter mot inflammation. Nötter innehåller dessutom fiber och kalcium som rent allmänt får din kropp att må bättre.

Föregående artikel16 Roliga Semesterbilder – Eller ja, mer misslyckade egentligen
Nästa artikelTycker Du Att Det Är Svårt Att Svälja Tabletter? Här Är Knepet!
Jag skriver mest om drinkar och resor, men gästspelar även lite här och där med min kvinnliga vinkel på diverse manliga ämnen. Utöver det så är ligger fokus på ett sorglöst och härligt liv!