Kämpar du för att lyckas träna konsekvent? Eller hålla dig till en hälsosam kost?

Vi är nog båda överens om att det är svårt att få goda vanor att sätta sig. Det krävs disciplin, tårar och hårt arbete på daglig basis för att hålla dem på plats och till slut få dem att kännas naturliga, istället för som en bestraffning.

Men hur skulle det kännas om jag sa att det jobbiga med att få en vana att fastna endast vara i 21 dagar? Och att den sen automatisk blir en del av din vardag.
Visst låter det för bra för att vara sant? Det kanske är också.

Ja du har säkerligen hört att man brukar säga att det tar 21 dagar att skapa en ny vana. Men vad baseras det på egentligen? Är det påhitt eller stenhård fakta? Det är faktist lite av båda. Så låt oss gräva lite djupare och ta reda på mer.

Teorin bakom klyschan

Sägningen att det skulle ta 21 dagar att skapa en ny vana introducerades först av Maxwell Maltz, en plastikkirurg på 1950-talet. Han upptäckte att hans patienter som gjort en ansiktsoperation behövde i snitt 21 dagar för att vänja sig vid sina nya ansikten. Detsamma stämde när en patient hade fått ett ben amputerat, personen kände då fantomsmärtor i ca 21 dagar innan han vande sig vid den nya situationen.

Snabb som han var så drog han slutsatsen ”att det krävs minst cirka 21 dagar för en gammal mental bild att upplösas och ersättas av en ny”. Ryktet spred sig och snart var citatet förkortat till: ”Det tar bara 21 dagar för en ny vana att sätta sig!” … en term som tråkigt nog fastnat.

sötpotatis pommes frites pulled pork bröd

Sanningen

Så, stämmer teorin? Tyvärr inte. Det går inte att förenkla det till att om du jobbar med en ny vana i 21 dagar så sitter den som berget den 22a dagen. Men det hade ju varit skönt eller hur?

European Journal of Social Psychology analyserade 96 personers vanor under 12 veckor. Enligt deras studie så tar det i genomsnitt ca 2 månader för en ny vana att bli ett automatisk beteende – 66 dagar för att vara exakt. Men för vissa kan ta upp till åtta månader! Det är helt enkelt rätt så individuellt.

Borde du ignorerar den här gamla klyschan helt och hållet?

21 Dagar Att Skapa En Ny Vana sant eller falskt

Både Ja och nej. Å ena sidan har den en bra poäng. Vill du att en ny vana ska sätta sig så är det kritiskt att du går all in och kör på regelbundet från början. Men det är som sagt individuellt. Så du ska inte förvänta dig att allt känns enkelt och naturligt efter ett visst antal dagar.

Om det ens blir ett automatiskt beteende över huvud taget beror en mängd olika saker, bland annat hur svår vanan är, vilken typ av person du är och även en hel del på din miljö och omgivning.

Så här ska du tänka istället

Att forma nya vanor handlar om att anstränga sig och vara konsekvent, bryter du mönstret så är det väldigt lätt att falla tillbaka i gamla hjulspår.

Men du skall som sagt inte fokusera för mycket på ett visst antal dagar, då kommer du bara bli besviken om allt inte känns lätt. Så jobba istället med delmål som gör både resan och huvudmålet roliga och utmanande. Då har du en mycket större chans att lyckas.

Starten är ofta det svåraste, så oroa dig inte om det känns hemskt efter några dagar, ge inte upp! Det kan ta längre tid, men den tiden kommer att passera ändå. Så du kan slösa bort den, eller göra något vettigt av den och kämpa för att få till lite bra vanor i ditt liv.

Läs mer om vanor och att lyckas i livet

Det finns mängder av visdom och tips när det gäller att skapa bra och effektiva vanor. Kolla gärna in boken Atomic Habits, den är verkligen fenomenal! Den hittar du på Bokus, eller på BookBeat eller Nextory om du föredrar att lyssna istället för att läsa.

Sammanfattningsvis

Att skapa nya vanor är riktigt svårt, och det går inte att förenkla det hela till ett simpelt recept. Det är därför det finns så mycket självhjälpsböcker. Hade alla kunnat göra det utan ansträngning så hade du ju inte suttit och läst det här.

För att ge dig lite riktning så tycker jag du ska tänka på de här 3 sakerna:

  1. Det kommer ta tid
  2. Starten är både svårast och viktigast
  3. Sätt upp delmål och belöningar!
Föregående artikelTopp 5 Länder Att Besöka När Det Är Kallt Och Mörkt I Sverige
Nästa artikelFärg På Skor Till Blå Kostym? – Guide Till Att Matcha Skor Med Kostym
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!