Det spelar ingen roll vad du vill sluta med eller lägga dig till med, det är är det bästa sättet!

Kämpar du med att försöka bli av med dåliga vanor? Det kan vara allt från att sluta äta godis till att inte skjuta upp saker hela tiden. Oavsett vad det är för vanor du vill göra dig av med och ersätta med något mer produktivt så är Triggers nyckeln till att lyckas!

Vad är en Trigger?

En trigger är något som påminner dig om att göra något. Den vanligaste exemplet på triggers är när du skall gå och lägga dig och när du går upp på morgonen. När du bestämmer dig för att gå och lägga dig så behöver du inte aktivt komma ihåg att borsta tänderna, du gör det bara för att du alltid gjort det. Det är en vana.

Så triggern för att borsta tänderna är att du bestämmer dig för att gå och lägga dig.

Och så här funkar alla vanor, de är alla kopplade till en trigger. I 99% av fallen så vet vi inte om det, eftersom vi inte tänker på det. Men om du börjar reflektera över allt som du nästan undermedvetet gör under en dag så kommer du se att allt handlar om triggers.

Du förstår kanske vart det här är på väg.

Skapa dina egna triggers

Att försöka skapa en vana utan en trigger är bara slöseri med tid.

Resultatet kommer bli att du hela tiden aktivt måste tänka på vad det nu är du vill lägga dig till med, vilket kommer att leda till att du inte blir påmind om vad det egentligen var du skulle göra förrän du redan misslyckats (misslyckandet i sig blir en trigger)

Om du istället tänker igenom det hela och sätter upp rimliga triggers så kommer du inom kort gå på autopilot och på påmind om hur du lyckas, istället för hur du misslyckas.

Bli Av Med Dåliga Vanor

Låt oss ta ett exempel!

Du vill sluta äta godis.

Det mest effektiva du då kan göra är att använda ditt eget godissug som en trigger. I början kommer du att aktivt behöva tänka på att ditt godissug skall påminna dig om att du inte skall äta en massa skräp, men med tiden så kommer det flyta på av sig själv.

Nu har du möjligheten att stanna här, att låta medvetenheten vara belöning nog. Men jag tycker det är både fegt och ineffektivt. Istället skall du använda din trigger till att faktiskt göra något.

Ja, ditt godissug bör vara din trigger för något annat, inte bara en påminnelse om att du inte skall äta godis.

Här kan du till exempel bestämma dig för att varje gång du blir sugen på godis så skall du göra 10 armhävningar och 20 squats. Låter det konstigt? Då skall du höra hur jag själv började med detta. Jag behövde verkligen komma i form efter flera års fuskande med både mat och gymmet. Så för att få någon form av start på det hela så bestämde jag mig för att göra just 20 squats och 10 armhävningar varje gång jag gick på toaletten. Att behöva gå på toa var en perfekt trigger eftersom den är så tydlig, man måste liksom göra ett avbrott i allt annat man gör, vilket gör det lättare att stanna upp och tänka till. Efter bara några dagar så kändes det helt naturligt, ja nästan konstigt att inte göra det. Vet du varför? Jo därför att det jade blivit en vana.

Läs mer om triggers

Om du vill lära dig mer om konceptet och hur du kan jobba med det i din vardag för att skapa bra vanor som faktiskt tar dig framåt, dit du vill, då bör du läsa boken Atomic Habits, det är en riktigt livsförändrande bok som faktiskt är konkret. Den ger dig verktyg och kunskap som gör det enkelt att helt förändra ditt liv över tid, utan några drastiska tilltag. Boken finns så klart på Bokus, men om du är som jag, och hellre lyssnar på böcker så kan du kolla in Nextory eller BookBeat.

Sammanfattningsvis

Vid det här laget så är du med på konceptet, en trigger skall påminna dig om något. Antingen något du skall göra eller något du inte skall göra. Oavsett vad så är det här ett väldigt effektivt sätt att både bli av med dåliga vanor och skapa bra vanor.

Föregående artikelUnderhållning På Nätet Som INTE Är Sociala Medier
Nästa artikelHur Skall En Kostym Sitta? En Guide Till Den Perfekta Passformen
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.