Hur smakar öl som man inte kan se???

Mitt på Södermalm finns en ganska unik krog. Det första rummet man går in i är en helt vanlig bar. Det finns flaskor, stolar, bord och helt vanlig personal. Nästa rum däremot, det skiljer sig avsevärt från alla andra krogar i Stockholm – för här inne är det helt kolsvart.

Totalt mörker

Krogens namn är passande nog: ”Svartklubben”, men namnet har bara med ljussättningen att göra, ekonomin hanterar de helt lagligt.
I Svartkrogens huvudsakliga rum så finns alltså inte en gnutta ljus, något de allra flesta av oss är extremt ovana vid. Jag vågar nästan påstå att de allra flesta aldrig varit i ett rum som är 100% mörkt. Du vet hur du tror att du har det mörkt i ditt sovrum när du går och lägger dig? Efter ett besök här så kommer du inse att ditt sovrum är ljust som på dagen i jämförelse med Svartklubben – för här är det mörkt. Det är faktiskt så mörkt att hjärnan börjar hallucinera för att inte bli understimulerad.

svartklubben ölprovning mörker
Öl i mörker, en intressant upplevelse

Kort om Svartkrogen

Svartklubben drivs av en man vid namn Ulf. Ulf blev sorgligt nog blind i 25-årsåldern. Som kvällens värd berättar han sitt livs historia. Han berättar om hur han kämpade emot sin sjukdom och vägrade erkänna att han var så gott som blind. Han berättar hur han gick runt med en plastpåse som han svingade framför sig, bara för att han var för stolt för att använda blindkäpp. Han berättar också om vändningen, när han flickvän hjälpte honom komma över stoltheten och faktiskt provade börja leva som alla andra blinda. En gripande och samtidigt underhållande historia.

Nästa del av Ulfs historia handlar om hur han insåg att han ville erbjuda människor en chans att prova på hans vardag. Så han uppfann Svartkrogen, en plats där han som blind kunde vara den minst handikappade personen i rummet. Briljant!

Ja på Svartkorgen serveras man alltså både mat och dryck, i totalt mörker. Och till maten och drycken så bjuds det på både sång och musik i form av Ulfs egenkomponerade låtar – riktigt härligt.

svartklubben ulf
Ulf, mannen bakom Svartklubben

Ölprovning utan dina ögon

När vi besökte Ulfs krog så var det för att prova en lång rad av Eriksbergs olika öl, utan att kunna se dem. Du vet hur man säger att man äter med både ögon och mun? Det stämmer verkligen. Att prova de olika ölen och tilltuggen i komplett mörker höjde upplevelsen några nivåer. Att famla efter flaskor och öppnare medan man skrattande hörde hur folk råkade ta varandras glas gjorde så klart det hela till en fullträff.

Nu i November så öppnar Svartklubben upp för ölprovning med lite tilltugg och så klart Ulfs sång och gitarrspelande!
Ölprovningen går att boka den 7:e, 8:e, 14:e och 15:e November och kostar 200kr per person och går att köpa på Ticketmaster

Väl värt ett besök

Om du är ute efter en annorlunda upplevelse så bör Svartklubben stå högt på din lista. Det är en unik känsla att sitta i ett fullkomligt mörkt rum och prova öl tillsammans med främmande människor du inte kan se!

Svartklubben
Adress: Södermannagatan 27, 116 40 Stockholm
Telefon: 08-644 20 21

Föregående artikelSmink För Män – 7 Sorter Och Hur Du Använder Dem Bäst
Nästa artikelÄntligen Premiär För ”The Long Road Home” – *Reklam*
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.