I rätt läge är det inget fel i att försköna även en man…

Innan vi börjar så känns det viktigt att förtydliga att manlighet inte har något att göra med att mecka med bilar, spela fotboll eller lyfta tunga vikter. Det har heller inget med öl, sprit och motorcyklar att göra. Nej manlighet handlar om trygghet, ansvarstagande och att alltid försöka vara sitt bästa jag.
Så kort och gott, nej det är inte bögigt med smink. Men samtidigt så påstår vi inte att alla män bör sminka sig. Nej den här guiden syftar till att hjälpa de män som känner att de skulle behöva någon form av produkt i vissa sammanhang.
Nu pratar vi dock inte om eyliner, läppstift och mascara, utan om grundsmink så som concealer och puder, sånt som kan vara praktiskt om man har problematisk hy som man vill dölja inför ett viktigt möte eller något liknande.

Målet med den här guiden är alltså inte att hjälpa dig se ut som männen på bilden nedanför:

Guido guidos

Bli aldrig en guido är du snäll…

När det kommer till smink för män så finns det finns en mängd olika produkter som kan vara intressanta. Här nedanför går vi igenom de 7 mest relevanta, samt hur du använder dem.

1: Concealer

Vad är det?

En concealer är, som namnet antyder, en täckprodukt. Med den kan du täcka över diverse blämmor, prickar och missfärgningar i ansiktet.

Hur använder man den?

Till skillnad från en foundation så används concealer för punktinsatser där den behövs. Applicera den med en pensel så att du inte får en massa smuts från fingrarna rätt i concealern.

2: Foundation

Vad är det?

Foundation är en underlagskräm som är tänkt att täcka över diverse skavanker man har i ansiktet. Målet är att ge dig en slät och fin yta som du sedan kan applicera annat smink på.

Hur använder man den?

Foundation är en sån där produkt som många gör helt fel med. Tanken är inte att du ska få en låtsas-solbränna, utan tanken är att du ska använda en nyans som är så lik din egen som möjligt.
Foundation appliceras före allt annat smink, precis som namnet avslöjar. Den bör appliceras med en smink-svamp så att du kan fördela den så jämnt som möjligt.

Skillnad På Mäns Och Kvinnors Hud

3: Ögonbrynsskugga

Vad är det?

Ögonbrynsskugga används för att markera ögonbrynen. Det handlar dock inte om att färglägga dem, utan snarare om att korrigera formen på ögonbrynen så att man kan få en lite mer manlig form på dem.

Hur använder man den?

Ögonbrynsskugga appliceras med en snedställd pensel. När du använder den här produkten så ska du inte rita i hela brynen, utan tanken är att fylla i där du känner att formen behöver förbättras. Jobba inifrån ögat och utåt mot tinningen.
När du väljer färg så brukar det bli bäst om du väljer en lite gråare färg till skillnad från en brun färg. Detta eftersom vi faktiskt inte har så mycket bruna pigment i ögonbrynen.

4: Puder

Vad är det?

Som namnet antyder så är puder ett färgat puder.

Hur använder man det?

Syftet med puder är att ge dig en matt finish Använder du foundation så bör du toppa av med lite puder för att du inte ska se alldeles glansig ut i ansiktet.

Puder appliceras med en borste. Jobba alltid uppifrån och ned, anledningen till det är att du inte vill att det ska regna ned extra puder på hakan och näsan vartefter du jobbar dig uppåt.
Undvik alltid att pudra dig runt ögonen, eftersom det lätt fastnar puder i de många vecken där. Detsamma gäller om du har skägg eller stubb, undvik då puder helt och hållet.

smink för män sminkborste

5: Krämpuder

Vad är det?

Ett krämpuder är en mix av foundation och puder. Två produkter i ett helt enkelt.

Hur använder man det?

Krämpuder appliceras med svamp i hela ansiktet och syftet är att få till en slät men matt yta som du sedan kan jobba vidare med. Det är väldigt viktigt att välja en färg som är så lik din egen hudton som möjligt för att du inte ska se ut som en guido.

6: Bronzer

Vad är det?

Syftet med en bronzer är att återfukta huden och ge lite färg, men utan att täcka. Den är helt enkelt som en lite tunnare version av en foundation.

Hur använder man den?

Bronzer smörjs in i ansiktet som en vanlig ansiktskräm.

smink för män vad kan man använda

7: Blusher/Rogue

Vad är det?

Blusher kallas även för rouge och är ett färgat puder som oftast är lite rödaktigt, därav namnet.

Hur använder man den?

Blusher appliceras med borste och används för att markera dragen i ansiktet. Vanligast är att man sminkar till en tunn linje under kindbenet för att få tydligare kindben. När du gör detta så är det viktigt att inte sminkar linjen för långt fram, då ser det oftast väldigt fake ut.

Vill du använda blusher för att få en tydligare käklinje så sminkar du i vinkeln under käkbenet så långt in du kan men ej på själva kanten.

Blusher kallas som sagt även för rouge men när du som man ska använda den så är det ytterst viktigt att du inte väljer en för röd ton, gå istället åt det brunare hållet. Annars ser du lätt ut som en transvestit.

Experternas 3 tips om du tänkt använda smink

Vi tog kontakt med en makeupartist för att ta reda på vilka de 3 vanligaste smink-misstagen är, och vad man ska tänka på för att undvika dem.

1: Välj rätt färg och nyans

Det är tyvärr många som missförstår hela idén med smink. Många väljer allt för mörka nyanser för att de tror att de ska få dem att se pigga och fräscha ut. Men syftet med smink är inte att få ditt ansikte att se solbränt ut om resten av kroppen är blek, syftet är att få till en jämn, slät och förhöjd look. Det är därför viktigt att välja smink i en färgton som är så lik din egen som möjligt. Annars kommer du bara se ut som en guido…

2: Rengör och återfukta

I grund och botten så är smink så klart inte alls bra för din hy, det spelar ingen roll om det står att ett krämpuder är återfuktande eller om en bronzer innehåller essentiella mineraler osv. Din hy kommer alltid må bäst utan smink. Så därför är det viktigt att alltid tvätta dig noga med milda produkter när du sminkat dig, och sedan återfukta huden efter tvätten. Tvätt och återfuktning är viktigt både för att hålla huden frisk, men också eftersom sminket sitter bäst på frisk och välmående hy.

fet hud tips undvika

3: Ta inte för mycket

Om du är ovan vid konceptet med smink för män så är det i början lätt att smeta på allt för mycket. Tänk ”less is more” och ta hellre för lite än för mycket – va helt enkelt inte som en fjortistjej.

Sammanfattningsvis

När vi pratar om smink för män så handlar det inte om mascara och läppstift, nej vi snackar sånt som faktiskt kan vara användbart om man har problematisk hy som man behöver dölja med en concealer inför ett viktigt möte.

Viktigt att komma ihåg om du ska sminka dig är dock att alltid välja ett smink som är så nära din hudton som möjligt, och att hellre ta för lite än för mycket!

Föregående artikelKlassiskt Smarrig Sibyllaburgare I VR – *Reklam*
Nästa artikelDen Bokstavliga Svartklubben
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!