Det här visste jag definitivt inte

Man skulle kunna tro att anledningen till att solglasögon är så dyra är för att alla stora märken vet sitt värde och att folk köper deras grejer i alla fall. Men så är det inte riktigt, anledningen är gammalt hederligt monopol.

Det Italienska företaget Luxottica är världens största producent av glasögon och solglasögon, det är dem som gör så gott som alla solglasögon du ser i alla affärer. De både designar och producerar dem. Så ett par Gucci-solglasögon har absolut ingenting med Gucci att göra.

Men Ray Ban då? Det är väl amerikaskt?
Herregud nej, det är super-Italienskt och görs i samma fabrik och av samma personer som ett par solglasögon för 99kr på Statoil.

Så kort och gott, solglasögon är jäkligt dyra bara för att ett gäng Italienare har ”monopol” på solglasögon i hela världen. Punkt slut.

”Varför är solglasögon så dyra?” – CBS djupdyker

Här är ett klipp från CBS 60 minutes där de gräver lite i frågan om solglasögon och priset för dessa. De besöker Luxottica i Italien och får reda på massa intressanta saker, t.ex. vad som hände när Ray Ban inte gick att köpa längre i mitten på 90-talet.

Föregående artikelVaskduellen – När du trodde Svensk satir var död
Nästa artikelSuper Bowl har inte alltid haft en vräkig halftime show!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.