Välklädd och precis lagom miljövänlig

Solglasögon i trä är en trend som kommer med stormsteg. För några år sedan fanns det bara i sunkiga souvenirshoppar på stranden i Thailand, nu däremot finns det mängder att välja bland, där de bästa faktiskt är från Svenska designers. Det känns som det bara är en tidsfråga innan vi ser Kanye West springa runt i ett par.

Carl Oaks – Skönt grönt och Svenskt

En av alla dessa designers är Carl Oaks. Deras första kollektion solglasögon i trä håller riktigt hög kvalité och ser förbannat bra ut, oavsett om du kör dem till t-shirt och skinnjacka, eller en krispig marinblå kostym.

3 Olika träslag

Carl Oaks första kollektion består av tre olika modeller i tre olika träslag. Ett par ljusa i bok, de mellanbruna glasögonen i valnöt och så de helt mörka i ebenholts.

3 Olika modeller

Jämför man modellerna som finns med klassiska Ray-ban-former så kan de bäst liknas vid ett par Wayfarer, ett par Clubmaster och ett par Erika.

Solglasögon i trä carl oaks 1
Ruby Ebony, ett par clubmaster i trä

Med moder jord i åtanke

En fördel med ett par solglasögon i trä kontra ett par klassiska i plast är att träet så klart är nedbrytbart och betydligt mycket skonsammare för miljön. Alla solglasögon levereras dessutom i en låda av återvunnet material och en liten tygpåse i grov säckväv, genuint och genomtänkt från början till slut.

Vem vill inte vara både välklädd och precis lagom miljömedveten?

Solglasögon i trä carl oaks 2
Silva Ebony, klassisk wayfarer i trä

En 500 år gammal tradition

Enligt Carl Oaks ”om oss-sida” så är deras glasögon resultatet av 500 år gammalt hantverk som skogshuggaren Carl Oaks (Carl Ek antar jag) började med när han var ute och skötte om skogen på 1500-talet. Jag vet inte hur sann den berättelsen är (självklart inte ett dugg) men det är en härlig liten bit ”storytelling” som jag gärna låter vara sann. Om inte annat så är den historien bättre än att de började designa sina solglasögon 2013, och livet handlar ju om att ha flest bra historier, eller hur?

Solglasögon i trä carl oaks 4
Percea ebony, härligt rundade solglasögon i trä

Svensk design

Alla solglasögon i trä från Carl Oaks är som sagt resultatet av gedigen Svensk design.

Föregående artikelVarför får man huvudvärk? Det här borde alla läsa
Nästa artikelHerrmode våren 2015 – Boomerang, Zara & Oscar Jacobson
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.