Hur ofta har du huvudvärk?

Det är utan tvekan en av de vanligaste plågorna hos människan. 90% Av alla i åldrarna 19-30 drabbas mer eller mindre regelbundet av huvudvärk. De kan vara långvarig värk, eller en lite mer behaglig variant som endast vara någon timme. Oavsett vilken typ av värk man har, så är det värt att ta reda på vad som orsakar den, så man kan undvika den i framtiden.

Olika typer av huvudvärk

För enkelhetens skull så delar man in huvudvärk i 2 olika typer. Vi har klassisk spänningshuvudvärk, och den lite mer komplicerade vaskulära huvudvärken. För att göra det hela lite mer komplicerat så delar man även in den vaskulära huvudvärken i 2 olika typer: den hatade migränen,  och den katastrofala klusterhuvudvärken.
Här är kort om vad som orsakar varje typ av värk.

Varför får man spänningshuvudvärk?

Den vanligaste typen av huvudvärk beror oftast på någon form av överansträngning i musklerna under en längre tid. Det kan handla om stress som sätter sig som spänningar i nacken, eller dålig syn som gör att du spänner ögonen på ett mindre bra sätt. Oavsett vad det beror på så kan den oftast lindras med värktabletter som blockerar smärtreceptorerna i hjärnan.

Varför får man vaskulär huvudvärk?

Det som skiljer vaskulär huvudvärk från spänningshuvudvärk är att boven i dramat är blodkärlen som finns i huvudet, inte att musklerna är spända.

Varför får man migrän?

Alla har hört talas om migrän, och hur hemsk den kan vara. Orsaken till migrän varierar från person till person. Vissa får det av att dricka rödvin, andra av stress och dålig mat. Det som däremot inte skiljer sig speciellt mycket mellan individer är hur paralyserade de blir. De flesta måste stänga in sig i ett kolsvart rum helt utan ljud och vänta ut symptomen.

Orsaken till smärtan är däremot inte 100% kartlagd, men forskare är rätt så säkra på att det har att göra med artärerna i hjärnan att göra. Man tror att den utlöses av en spasm i nerven som sitter tillsammans artären.

Ytterligare en intressant lite detalj kring migrän är att det faktiskt är 3 gånger mer sannolikt att kvinnor får migrän än män. Allt på grund av hormoner.

Varför får man klusterhuvudvärk?

Av de som är bevandrade inom huvudvärk så beskrivs klusterhuvudvärk alltid som den värsta. Man har hört dem liknas vid att få en glödhet skruvmejsel inkörd i ögat. Oftast sitter smärtan på ena sidan av ansiktet eller runt ena ögat när man råkar ut för klusterhuvudvärk.

Det är även här oklart vad som orsakar själva smärtan, men precis som med migrän så tror man att det beror på en spasm i en nerv i artärerna.

Varför får man huvudvärk, enkelt förklarat

Som alltid, en video som snabbt, smidigt och pedagogiskt kommer med svar. Den här gången är det HeadSqueeze som levererar svaret på frågan: ”Varför får man huvudvärk?

Sammanfattningsvis

Det finns i huvudsak 2 typer av huvudvärk, spänningshuvudvärk och vaskulär huvudvärk.
Spänningshuvudvärk beror oftast på en överansträngning i musklerna.
Vaskulär huvudvärk beror på blodkärlen i hjärnan, alltså inte på musklerna kopplade till nacke och huvud. Migrän och kluster-huvudvärk är 2 exempel på vaskulär huvudvärk.

Källa: National Center for Biotechnology Information

Föregående artikelVad betyder ten four, och 43 andra polistecken
Nästa artikelSolglasögon i trä – Medvetet, på två plan
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.