Varför nål när det är en klämma???

Vi har alla sett dem, och troligtvis äger många av våra läsare en slipsnål, men det är ju faktiskt en klämma, inte en nål, hur kommer det sig?

I den här artikeln utforskar vi skillnaden mellan slipsnålar och slipsklämmor, samt tittar på historian bakom dessa mycket praktiska accessoarer.

Behöver du en slipsnål?

Blir du genast intresserad av en ny slipsnål som håller slipsen precis där du vill ha den, och inte i dagens lunch eller fladdrandes bakom örat på dig? Då rekommenderar vi att du kollar in Neckwear, de har ett brett utbud slipsnålar och slipsklämmor, både i snygga stilar men också stilrena sådana i guldfärgat stål, silver eller rosé, så oavsett vad du är ute efter så finns det med största sannolikhet på Neckwear.se

Slipsnålens och slipsklämmans historia

Den ursprungliga slipsnålen var faktiskt en nål, kanske inte så chockerande, men i dagsläget så är 99% av alla slipsnålar en klämma.

Man började använda slipsnålar på det tidiga 1800-talet, då användes de för att hålla fast kravatten på ett snyggt sätt. Runt 1870 började män bära långa slipsar, så som de ser ut idag. Då fortsatte slipsnålen att användas men nu för att hålla fast slipsen så den inte blåste runt i vinden, eller la sig i soppan… Slipsnålens användningsområde hade nu alltså utvecklats och till slut gjorde även utförandet det då den ersattes av den mer praktiska slipsklämman (ca 1920). Dels eftersom modern teknologi tillät det men också eftersom en slipsklämma inte sticker hål på slipsen och skjortan utan skonsamt håller slipsen där man vill ha den.

Slipsklämmans och storebrodern slipsnålens, historia går alltså tillbaka så långt som det tidiga 1800-talet.

slipsnål gammal 1800 tal
På bilden ser du en slipsnål så som de såg ut på 1800-talet, en dekorativ nål helt enkelt. Bild från Wikipedia

Varför heter det slipsnål?

Ja, som du förstår så var det vi i nutid kallar slipsnål faktiskt en nål som man stack igenom sin kravatt. Sen 1920-talet så används dock klämmor primärt, eftersom man inte vill sticka hål på sin slips, och för att de är mycket mer praktiska.

Var ska slipsnålen sitta?

En slipsklämma bör sitta mellan tredje och fjärde skjortknappen uppifrån. Självklart kan detta diffa lite om du har en skjorta med långt mellanrum mellan knapparna eller väldigt många knappar, men det är extremt sällsynt.

slipsklämma
En slipsklämma (slipsnål) i silverfärgat stål med en skönt unik form

Passar slipsnål till alla slipsar?

Ja, det enda du ska se upp med är bredden på slipsen, du vill nämligen inte att slipsnålen är bredare än slipsen, det skulle se minst sagt udda ut.

Utöver det så är det en fråga som smak, och sunt förnuft. Vi förespråkar alltid korrekt färgmatchning, något som avgör om en outfit ser bra ut eller inte. Vi tycker också att man bör hålla sig till en färg på metall i sin outfit, det betyder att om du har en klocka, bältesspänne, ring och eventuella spännen på skorna så bör de alla vara i antingen silver, guld eller roséguld, blanda it. På tal om metall så rekommenderar vi att du gör vår gratis färganalys för att se vilka färger och vilken färg på metall du passar bäst i baserat på din hud-, hår- ögonfärg.

Blanda dock inte ihop slipsnålen med skjortnålen

En skjortnål är en accessoar som används för vissa typer av skjortkragar där man har en nål som går tvärs över den översta knappen för att hålla ihop kragen. Det är inte detsamma som en slipsnål.

Det är heller inte en kavajnål

På tal som skjortnålar så ska du givetvis inte blanda ihop slipsnålen med kavajnålen heller. Kavajnålen sätts i kavajens slag i rent dekorativt syfte. Läs mer om kavajnålar i vår guide.

Sammanfattningsvis om slipsnålar och slipsklämmor

Historian bakom slipsnålen är alltså att den från början faktiskt var en spetsig nål som användes för att hålla fast mannens kravatt. Under sent 1800-tal började dock män använda slips istället för kravatt och slipsnålen utvecklades till slut till en klämma (så som vi ser den idag), som på ett mer praktiskt sätt håller fast slipsen, utan att sticka hål i den.

Föregående artikelFluga Och Näsduk Samtidigt – Blir Det Snyggt Eller Är Det Ett Stilbrott?
Nästa artikelDe Enda 2 Slipsknutar Du Behöver Kunna Knyta
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.