Pryd dina handleder med en av historiens snyggaste accessoarer…

Manschettknapparna är en accessoar som tyvärr används alldeles för sällan. Troligtvis beror det på att de allra flesta skjortor har en så kallad ”tunnmanschett”, vilken saknar hål för manschettknappar. Vilket som sagt är synd, för få saker är så snyggt som ett par välplacerade manschettknappar!

I den här guiden får du lära dig om manschettknapparnas historia, hur man tar på sig manschettknappar och självklart hur du bär upp dem snyggast!

Manschettknapparnas historia

manschettknappar till chinos och kavaj

Människan har burit någon form av skjorta i över 7000 år. Men när det gäller manschettknappar så kommer de första spåren från 1500-talet. Då började män hålla ihop sina manschetter genom att dra tråd genom dem. Antagligen så blev det av någon anledning trendigt eller praktiskt att hålla sina manschetter stängda runt den här tiden, vilket är varför man började just då.

Trenden med att hålla ihop sina manschetter fortsatte, och i början av 1700-talet började män byta ut trådarna mot knappar som satt ihop med en kedja. Dessa knappar var ofta prydda med porträtt av familjemedlemmar eller familjevapnet.

På 1800-talet uppfann man stärkelsemedlet, och det var nu manschettknappen verkligen blev populär! Med intåget av stärkelsemedlet så blev manschetterna och kragen stelare och stelare, ju stelare desto mer formellt – och på 1800 så gillade man verkligen när det var formellt!
Manschettknappen var lösningen på de sjukt stela manschetterna, eftersom det helt enkelt var svårt att pressa in vanliga knappar för att hålla dem stängda.

Under den här tiden så bar alla manschettknappar, de var lika mycket standard som gubbkepsen under 1800-talets England.

Nu för tiden så används tyvärr bara manschettknappar när man ska vara riktigt formell. Vilket är väldigt synd, för det innebär att de bärs alldeles för sällan. Enligt oss så borde fler män försöka få in manschettknapparna i sin vardag, för vi är nog alla överens om att det är sjukt snyggt, och verkligen tillför något till outfiten!

När bär man manschettknappar?

dubbla manschettknappar

Manschettknappar bärs i modern tid tyvärr oftast bara vid formella tillfällen. Men det finns inga som helst regler som säger när man får och inte får ha dem. Så gör oss en tjänst och använd dem så ofta som möjligt, för det är bara sjukt snyggt!

Men för att över huvud taget kunna bära manschettknappar så behöver du en skjorta vars manschett är gjord för ändamålet. Du kan inte bara ta ett par manschettknappar och köra in i vilken skjorta som helst, gör du det så kommer du märka att det helt enkelt saknas hål för att kunna använda dem.

För att kunna bära manschettknappar så måste din skjorta antingen ha en fransk manschett eller en specialmanschett. Mer detaljerat om de båda här nedanför:

Fransk manschett

En fransk manschett är dubbelt så lång som en vanlig klassisk skjortmanschett. Den saknar även knappar, just eftersom den är tänkt att knäppas med manschettknappar. När manschetten ska användas så viker man den på mitten på längden, så att den blir dubbelvikt. Sedan trär man in manschettknappen och fäster manschetten med den.

Specialmanschett

Med ”special” så menar vi en vanlig manschett, även kallas tunnmanschett, där man tagit bort knapparna och gjort knapphål istället, just för att kunna använda manschettknappar.

Det finns en del olika namn på den hör typen av manschett, några av dem är: ”Hemmagjord manschett”, ”Hålmanschett”, ”Knapplös manschett” ”Knappbefriad manschett”, ja du förstår, kärt barn har många namn.

Hur sätter man på manschettknappar

Undrar du hur man använder manschettknappar, alltså hur man tar på dem, ja då är det bara att titta på den här sjukt tydliga videon nedanför.

Så bär du manschettknappar snyggast!

Nu har vi kollat in manschettknappens historia samt vilken typ av manschett du behöver på din skjorta för att kunna bära manschettknappar, och även hur man faktiskt tar på sig dem. Så nu är det dags att titta på hur du snyggast bär dina knappar. Vad ska man tänka på? Vad finns det för klassiska rekommendationer och hur bär man dem till vardags?

Tänk på metallens färg

manschettknappar i guld

Som alltid när du bär metall, antingen i klockans armband, bältets spänne, spännen på skorna eller ett par manschettkappar så bör du hålla dig till en färg på metallen. Du vill alltså inte blanda guld och silver, eller roséguld och gult guld, det skär sig helt enkelt.

Därför kan det vara enklast att hålla sig till manschettknappar i silver, eftersom spännen på både bälte och skor oftast är silver-färgade.
Men jag vill ha manschettknappar i guld, men har inget bältesspänne i guld!?!?!” ja då är det helt enkelt bara att skippa bältet, de flesta bär bälte till kostym, men det är verkligen inget tvång, att skippa bältet kan tvärtom vara mycket snyggare, eftersom det inte bryter av kostymens fantastiskt snygga siluett.

Välj rätt storleken

hur sätter man på manschettknappar

Manschettknappar är självklart ”one size fits all”, du kan inte köpa dem i olika storlekar som man gör med en t-shirt eller ett par byxor. Det vi menar med att välja rätt storlek är att tänka på hur stora knapparna är, rent fysiskt, i förhållande till hur stor du är. Är du en petit snubbe, undvik då stora och pråliga manschettknappar, för de kommer bara få dig att se ut som en seriefigur. Är du å andra sidan en halv-jätte, ja då kan det vara snyggt att inte ha försvinnande små manschettknappar på handlederna.

Manschettknapparnas ”Do's & Dont's”

Här är våra allmänna stiltips när det gäller manschettknappar.

Bär inte spexiga manschettknappar till spexiga skjortor

Med ”spexig” menar vi skjortor och manschettknappar som hörs och syns väldigt mycket, som till exempel en skjorta vars mönster är fullt med fiskar, eller en turkos skjorta med rosa krage. Till den här typen av skjortor bör du antingen undvika manschettknappar eller bara bära släta silverfärgade sådana. Annars blir det bara kaka på kaka, för mycket helt enkelt.

Bär dem gärna till skjorta utan en kavaj

Vanligast är så klart att bära manschettknappar till kostym eller frack, men det kan också vara riktigt snyggt att ha dem även när du bara bär kostymbyxor och skjorta, eller dressade chinos och en skjorta. Experimentera lite.

manschettknappar runda silver

Använd gärna lite olika manschettknappar

Fastna inte bara i de släta silver-manschettknapparna, prova några med färgglada detaljer, eller välj ett par i tyg, det är ett snyggt sätt att addera en personlig touch till din outfit utan att den blir allt för formell, vilket de släta silverfärgade manschettknapparna tenderar att vara.

Bär dem gärna till andra accessoarer

manschettknappar till klocka

Manschettknappar går utmärkt att bära till andra accessoarer, så som klockor, armband, bangle-armband och ringar. Tänk dock på att försöka matcha metallen och färgerna i din outfit, annars kan det lätt bli för mycket.

Manschettknappar vid formella tillfällen

manschettknappar till blå kostym

Ska du på fest och inbjudan säger ”Klädkod: Smoking”, ja då är det läge att ta fram manschettknapparna. Detsamma gäller om klädkoden säger ”Frack”.

Vid de allra mest formella tillfällen när det är frack som gäller så gör du bäst i att välja ett par släta och enfärgade manschettknappar i silver eller silvermetall. Det blir helt enkelt mest stilrent och klädkodsmässigt korrekt med denna typ av manschettknappar.

Ska du bära svart smoking så funkar självklart ett par släda silverfärgade knappar, men det kan också vara snyggt med ett par metallknappar med en svart sten i, så kallade ”onyx-knappar”. Silvret och onyxen funkar klockrent smokingens vita och svarta. Kör du midnattsblå smoking så bör du dock hålla dig till silverfärgade manschettknappar.

Manschettknappar på jobbet

manschettknappar till rutig kostym

Vill du höja din jobb-outfit till en nivå som de flest andra kommer ha oerhört svårt att slå, då är manschettknapparna din bästa vän. För även om bär en snygg kostym med perfekt passform och en riktigt stilig klocka så är det inte ovanligt att även de andra gör det. Manschettknappar däremot, det är det väldigt få som kommer ha på sig.

Beroende på arbetsplats så har du så klart olika strikt klädkod, och jobbar du på ett ställe där du har lite frihet så finns det oändligt med möjligheter när du ska matcha dina manschettknappar med resten av din outfit.

Det du alltid vill tänka på är att färgmatcha korrekt, utöver det är det lite fritt spelrum. Något vi på redaktionen tycker är sjukt snyggt är manschettknappar med lite färg i sig, särskilt om du bär ett par med kompletterande färger till resten av din outfit. Till exempel kan det vara snyggt med ett par silverfärgade manschettknappar med blå detaljer till en brun kostym med vit skjorta. Eller ett par knappar med röda inslag till en marinblå kostym och vit skjorta.

Experimentera helt enkelt, men tänk att less is more, så blanda inte färger mellan näsduken, slipsen och dina manschettknappar, då ser du bara ut som en LSD-tripp.

Manschettknappar till vardags

manschettknappar till armband

Manschettknappar, till vardags? Va, kan man ha det? Ja självklart!

Eller ja, det beror ju så klart på vilken vardag man lever i. Men är du allmänt dressad även till vardags, om till exempel en skjorta och ett par chinos eller jeans är din ”go-to-outfit”, då finns det inget som hindrar dig från att använda manschettknappar även här.

Det går till exempel utmärkt att addera ett manschettknappar till ett par blå jeans och en vit skjorta. Jeansen dressar ned skjortan och knapparna och gör din outfit balanserad. Väljer du dessutom ett par manschettknappar med färgglada detaljer, som till exempel ett par i guld med blå detaljer, ja då får du en ganska så mångsidig och dynamisk outfit med en unik och personlig touch.

Köpa manschettknappar?

Är du ute efter att köpa manschettknappar så bör du kolla in Manschettbutiken, de har ett bra utbud av både klassiska och roliga knappar. Du hittar deras butik genom att klicka på länken ovanför eller knappen nedanför.

Till Manschettbutiken

Sammanfattningsvis

Manschettknappar är inte en accessoar du ska hålla gömd i garderoben tills det dyker upp en inbjudan med ”Klädkod: Frack”, nej du bör använda dina manschettknappar betydligt mer än så, för det är ju en fantastiskt snygg accessoar som kan addera så mycket till din outfit, trots att det bara är två små metallbitar som håller dina manschett stängda.

Försöka arbeta in dem i din jobb-outfit och alla gånger du bär kostym, för få saker är så jäkla härliga som att knäppa sina manschettknappar framför spegeln, man känner sig utan tvekan som en riktig kung!

Föregående artikelHur Gör Man För Att Reparera Skadat Hår? – En Komplett Guide!
Nästa artikelRumsavdelare Och Posters Ger Ett Litet Hem Mer Personlighet
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.