Dags att bli vuxen och köpa studentkostym?

Att köpa studentkostym kan vara bland det viktigaste köpet du gör… den månaden. Oavsett om du går till H&M för att köpa studentkostym eller om du letar efter den senaste Hugo Boss, bör du känna till 4 saker att tänka på inför köpet.

Är det din första kostym kan allt kännas överväldigande och frustrerande. Du ställer dig ofta i ett bås i en alldeles för trång butik, utan luftkonditionering. Säljaren kunde inte vara mer intresserad av hur den sitter och vill gärna att du provar butikens alla modeller. Men slipp förvirringen när du ska köpa studentkostym, känn till dessa 4 tipsen och undvik onödiga timmars letande.

Material och färg

Många som köper en studentkostym gör misstaget att köpa en som är all-round. Felet är att du köper en kostym du även ska kunna ha till jobbintervjuer, framtida kontoret, någon begravning och kanske även ett bröllop ni ska på i sommar.

Du ska satsa på att köpa en kostym för studenten och inget mer. Det kan hända att det går att bära studentkostymen vid framtida tillfällen men det ska inte vara ditt primära syfte. Studenten är festligt och du bör satsa på att köpa en svart eller marinblå kostym.

I många fall är de lite dyrare kostymerna i ull (där priset stiger i takt med hur väl tvinnad ullen är), men var inte rädd för att välja en kostym som är i bomull. För det första kan bomull ge lite mer lyster (glans) som gör hela looken mer festlig. För det andra är bomull lite svalare material vilken är skönt i juni. Däremot bör du undvika linnekostymen.

Alla har inte råd att lägga flera tusen på en kostym men det behöver inte kosta på. H&M har billigare kostymer som både har ett modernt utförande och sitter snyggt.   

Modellen

Välj en passform som är klassisk men inte konservativ. Det betyder att du är ung och vill därför hitta något som är i stil med din ålder. Satsa på en kostym som har raka men smala byxben. Byxan ska följa benet men inte sitta tight.

Vad gäller kavajen är det helt klart den viktigaste delen. Du bör gå på samma tanke som med byxan och hitta något som är relativt smalt i ryggen, det vill säga en kavaj som är något insydd, inte rak.

En bra tumregel för att enkelt kontrollera storleken på kavajen är om du ställer dig med axeln emot en vägg ska axelvadden på kavajen nästan precis nudda väggen. Du ska dessutom kunna knäppa översta knappen (knäpp aldrig sista knappen!) och sätta en knuten näve mellan kavajen och bröstet, din hand ska passa precis.

hur-skall-en-kostym-sitta
En välsittande kostym!

Rätt slag

Då kavajen är viktigaste delen av kostymen är det också här du vill lägga din tid. Det finns fyra typer av kavajslag. De vanligaste slagen är trubbiga, vilket också är det slag du troligtvis kommer hitta på de flesta studentkostymerna. Spetsiga slag är standard om kavajen är dubbelknäppt. Schalslag till smoking och slutligen rullande slag. När du ska köpa studentkostym bör du satsa på en kavaj med trubbiga slag.

köpa studentkostym
När du ska köpa studentkostym bör du satsa på en kavaj med trubbiga slag

Knäppningen

Traditionellt sätt knäpper mannen översta knappen i kavajen när han ställer sig upp och knäpper upp alla knäpper när han sitter. Det vill säga du sitter aldrig ned med en knäppt kavaj.

Antalet knappar på en kavaj är alltid viktigt och en dubbelknäppt kavaj blir genast väldigt formellt. Det är värt att leta efter en kavaj med två knappar och att du väljer att endast knäppa den översta.

Sammantaget

Satsa på en svart eller marinblå kostym som sitter relativt slimmat, satsa på trubbiga slag och två knappar i knäppningen.

Övriga tips är att välja en klocka i Stainless Steel tillsammans med en vit skjorta och en traditionell slips. Försök satsa på en enfärgad slips, möjligtvis med ett subtilt mönster. Gärna i färg med kostymen. Om du vill sticka ut lite är det lämpligt att köpa en mer unik näsduk, även om den också bör gå i samma färgskala som kostymen. Väljer du en marinblå kostym är bruna skor snyggt, medan svarta skor bör bäras till den svarta kostymen. Välj strumpor i någon riktigt skrikig färg för att vara lite wild and crazy ala Svensson.

Föregående artikel4 Härliga desserter man kan göra i micron
Nästa artikelArnold kör en recap på sitt eget liv – 6 minuter av epicness
"If you need a friend, get a dog". Ibland citerar jag fiktiva personer, ibland skriver jag om dem. Men för det mesta är det en lögn. När jag inte unnar mig en India Ale från Nils Oscar på "bästkusten" läser jag om sådant som intresserar mig. Jag önskar jag kunde säga att jag alltid är objektiv. Men det vore två lögner i samma bio. Det värsta som finns? När personer säger "enligt min åsikt" - Jag vet att det är din åsikt, det är du som säger det."