Jobba in lite ärtor och majs i din kost…

Proteiner är självklart inte det enda som är viktigt när det gäller vår kost. Faktum är att de allra flesta av oss har en felaktig bild av det här med protein, och tror att vi behöver få is oss betydligt mycket mer än vad som egentligen är nödvändigt. Denna myt är aggressivt framtagen av diverse protein-tillskotts-tillverkare som vill få oss att överkonsumera protein i hopp om att vi ska bli starka och smala, men det är ju inte riktigt så kost och träning fungerar.

Men även om det må vara så att protein är lite glorifierat i dagsläget så är det fortfarande en essentiell del av vår kost.

Kött innehåller så klart massivs med protein, men det finns många grönsaker som nästan når upp i samma nivåer som till exempel kyckling. Så ur ett hälsoperspektiv så är de här grönsakerna riktigt bra substitut till kött, och lär du dig äta mer av dessa så kanske du kan skära ned på köttet? För även om vi har en felaktig bild av hur mycket protein vi behöver få i oss så kan vi nog alla vara överens om att vi äter alldeles för mycket kött för att vår kära planet ska klara av trycket.

Kött är inte den enda källan till protein, här är 7 proteinrika grönsaker som förhoppningsvis kan hjälpa dig variera din kost lite mer, samtidigt som du får i dig tillräckligt med protein för att båda bygga muskler och må bra!

1: Broccoli

protein i broccoli

Grilla den, koka den, stek den eller gör soppa av den, oavsett hur du tillagar din broccoli så är den sjukt god och relativt proteinrik.

Broccoli innehåller 2,1% proteiner.

2: Spenat

protein i spenat

Prova att byt ut isbergssalladen mot spenat, så får du en betydligt mer järnrik och proteinrik sallad, perfekt ihop med granatäppelkärnor eller apelsin!

Bladspenat innehåller 2,9% protein.

3: Majs

grönsaker med mycket protein majs

Obligatoriskt på tacos, och fantastiskt att göra soppa på med lite kokosmjölk!
Majs är en förvånansvärt proteinrik grönsak, som dessutom är oerhört smarrig.

Majs innehåller 9% protein.

4: Kikärtor

protein i kikärtor

Hummus… behöver jag säga mer?
Gillar du inte hummus (vilket du borde göra) så kan du göra biffar på kikärtor och majs, oerhört gott och näringsrikt!

Kikärtor innehåller 21% protein.

5: Gröna och röda linser

proteinrika grönsaker linser

Linser är något vi äter alldeles för lite av. De är billiga, näringsrika och väldigt enkla att jobba med.
Prova att laga en Indisk Dahl i helgen så får du se.

Röda linser innehåller 24% protein.

6: Gröna/gula ärtor

proteinrika grönsaker ärtor

Ärtsoppa, denna ikoniska och anrika Svenska husmansrätt, gott, nyttigt och proteinrikt. Variera din ärtsoppa mellan klassisk gul, eller grön med ett kolt ägg i.

Ärtor innehåller 22% protein.

7: Sojabönor

grönsaker med mycket protein sojabönor

Det finns en anledning till att nästan alla vegetariska substitut är gjorde på sojabönor, de är helt enkelt sjukt proteinrika och extrem enkla att jobba med.

Sojabönor innehåller 34% protein.

Sammanfattningsvis

Är du sugen på att variera din kost och skära ned på köttet, utan att minska på ditt proteinintag? Då bör du prova byta ut färsbiffarna mot kikärtsbiffar och korvstroganoffen mot Dahl på linser. Enkla rätter som både är goda och proteinrika!

Den här listan innehåller bara 7 av många proteinrika grönsaker. Så den är inte på några sätt komplett. Se den mer som inspiration än ett lexikon.

Föregående artikelVärldens Farligaste Mat – Topp 7 Saker Du Helt Enkelt Ska Undvika
Nästa artikelBila Till Fjällen – Här Är 7 Vägkrogar Värda Ett Stopp
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!